Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): Umm Habiba

Umm Habiba is in het Westen niet zo bekend. Ze was de dochter van Abu Safyan, die aanvankelijk een van de grote vijanden van Mohammed (vzmh) was.

Abessinië

Umm Habiba was aanvankelijk getrouwd met Ubaydallah en zij behoorden tot de eersten die zich bekeerden tot de Islam. Het stel behoorde tot de groep van mensen die, nadat de moslims uit Mekka waren verdreven, naar Abessinië vluchtten. Eenmaal in Abessinië werd Ubaydallah christen en hij probeerde Umm Habiba ook tot het Christendom te bekeren. Zij liet zich echter niet verleidden en bleef moslim. Dit bracht haar echter in een moeilijke positie, want een moslima kan niet met een christelijke man getrouwd zijn. Het stel scheidde en Umm Habiba bleef met haar dochter in Abessinië. Ze kon niet terugkeren naar haar vader, omdat die nog steeds in gevecht was gewikkeld met Mohammed (vzmh). Ze leefde een zeer eenvoudig en geïsoleerd leven.

Huwelijk met de profeet

Op een dag zat Umm Habiba alleen in haar huis, toen een dienstbode bij haar aanklopte en haar vroeg mee te komen naar de Abessinische leider, de Negus. Daar wachtte haar het nieuws dat de profeet Mohammed (vzmh) om haar hand had gevraagd. Wanneer ze toestemde moest ze een van de aanwezige moslims als 'wakil' (een tussenpersoon) aanstellen en kon ze zo met Mohammed (vzmh) trouwen, hoewel Umm Habiba in Abessinië was en de profeet in Arabië. Aldus geschiedde, de Negus leidde de ceremonie en alle moslims in Abessinië waren aanwezig. Khalid Ibn Sa'id trad op als tussenpersoon en Umm Habiba kreeg 400 gouden dinaren als bruidsschat.

Dienstbode

Nu was Umm Habiba een veel betere positie dan eerst, hoewel ze niet bij haar man kon zijn, was ze in elk geval verzorgd. Onmiddelijk gaf ze een deel van het geld wat ze had gekregen aan de dienstbode die haar het goede nieuws was komen brengen. Die bracht haar later het geld weer terug, ze kon en wilde het niet aannemen. De dienstbode besloot moslim te worden. Zes jaar na het huwelijk keerde Umm Habiba eindelijk terug naar Arabië en werd voor het eerst verenigd met haar man. Een van de eerste dingen die ze deed was vertellen over de dienstbode die zich tot de Islam bekeerd had.

Abu Safyan

Nadat Mekka door de moslims was veroverd kwam Abu Safyan, de vader van Umm Habiba, naar Medina om te onderhandelen met Mohammed (vzmh). Hij ging eerst naar zijn dochter en wilde plaatsnemen op het bed van de profeet. Umm Habiba echter, die haar vader al jaren niet gezien had, vroeg hem niet te gaan zitten en vouwde de deken die op het bed lag op. Abu Safyan vroeg haar of hij niet goed genoeg was voor de deken of de deken niet goed genoeg voor hem. Umm Habiba antwoordde daarop dat een vijand van de Islam niet kon zitten op de deken van de profeet.

Abu Safyan was echter zo ver dat hij moslim wilde worden en pas op dat moment kon Umm Habiba weer de liefde voor hem voelen zoals ze die als kind gevoeld had voor hem. Toen ze het nieuws hoorde dat haar vader en broer Mu'awiya (die later de kalief der moslims werd) zich hadden bekeerd, viel ze op haar knieën en dankte Allah.

Vroomheid

Umm Habiba en Mohammed (vzmh) deelden slechts vier jaren samen, toen overleed de profeet. Zijzelf leefde nog 33 jaar en stierf op 72-jarige leeftijd. Ook na de dood van Mohammed (vzmh) bleef Umm Habiba een zeer vrome vrouw. De profeet had haar eens verteld dat wanneer iemand binnen een etmaal twaalf vrijwillige raka'at (buigingen) bidt, hij of zij in het paradijs een huis verdieft. Sinds die tijd vervulde ze deze extra gebeden elke dag.
© 2008 - 2024 Sasati, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): MaymunaMaymuna was een familielid van de profeet Mohammed (vzmh). Zij was de laatste officiële vrouw van de profeet.
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): Umm SalamaUmm Salama en haar man behoorden tot de eerste mensen die zich tot de Islam bekeerden. Na de dood van haar man nam Moham…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): SafiyaSafiya maakte kennis met de profeet als gevangene, ze maakte deel uit van de 'buit' die het leger gemaakt had bij de sla…
Traditie binnen de Islam: SunnahBinnen de Islam wordt vaak het woord Sunnah gebruikt. Maar wat is de Sunnah precies?En wat is het verschil tussen hadith…

Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): HafsaHafsa was de dochter van Omar, een van de belangrijkste volgelingen van de profeet. Door met haar te trouwen versterkte…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): ZaynabZanyab is een van de minder bekende vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh). Zij was zijn nicht en een gescheiden vrouw t…
Sasati (390 artikelen)
Laatste update: 15-04-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.