Tehilliem: Psalm 47 – een Joodse uitleg

Tehilliem: Psalm 47 – een Joodse uitleg Volgend op de oorlog van Gog en Magog (in de Messiaanse tijd), zal er geen oorlog meer zijn. G'd zal de Joden redding brengen en ze zullen naar de Heilige Tempel gaan voor de feesten. Er wordt gesproken over het geluid van de shofar. Dit is een toespeling op de shofar waarop geblazen zal worden in de tijd van de verlossing van het Joodse volk met de komst met de Messias. Psalm 47 beschrijft de shofar van Rosh Hashanah. De energie van Rosh Hashana kan ons leiden tot de uiteindelijke verlossing.

Tekst Psalm 47

Klap in de handen, o volken, juich G'd toe met jubelzang: geducht is de Eeuwige de Allerhoogste, machtige Koning van heel de aarde. Volken dwong Hij voor ons op de knieën, naties legde Hij aan onze voeten. Hij koos voor ons een eigen land, de trots van Ja'akov, het volk dat Hij liefheeft.
…..
…..
G'd heerst als Koning over de volken, G'd zetelt op Zijn heilige troon. De vorsten van de volken zijn bijeen in het gevolg van Abrahams G'd. Zijn schildwachten zijn ze op aarde. Hoog is Hij verheven.

Hebreeuwse tekst Psalm 47 - תהילים מז

א לַמְנַצֵּחַ לִבְנֵי-קֹרַח מִזְמוֹר. ב כָּל-הָעַמִּים תִּקְעוּ-כָף הָרִיעוּ לֵאלֹהִים בְּקוֹל רִנָּה. ג כִּי-יְהוָה עֶלְיוֹן נוֹרָא מֶלֶךְ גָּדוֹל עַל-כָּל-הָאָרֶץ. ד יַדְבֵּר עַמִּים תַּחְתֵּינוּ וּלְאֻמִּים תַּחַת רַגְלֵינוּ. ה יִבְחַר-לָנוּ אֶת-נַחֲלָתֵנוּ אֶת גְּאוֹן יַעֲקֹב אֲשֶׁר-אָהֵב סֶלָה. ו עָלָה אֱלֹהִים בִּתְרוּעָה יְהוָה בְּקוֹל שׁוֹפָר. ז זַמְּרוּ אֱלֹהִים זַמֵּרוּ זַמְּרוּ לְמַלְכֵּנוּ זַמֵּרוּ. ח כִּי מֶלֶךְ כָּל-הָאָרֶץ אֱלֹהִים זַמְּרוּ מַשְׂכִּיל. ט מָלַךְ אֱלֹהִים עַל-גּוֹיִם אֱלֹהִים יָשַׁב עַל-כִּסֵּא קָדְשׁוֹ. י נְדִיבֵי עַמִּים נֶאֱסָפוּ עַם אֱלֹהֵי אַבְרָהָםכִּי לֵאלֹהִים מָגִנֵּי-אֶרֶץ מְאֹד נַעֲלָה.

Luister naar Psalm 47

Luister naar Psalm 47 in het Hebreeuws.

Toelichting op Psalm 47 van Rabbi Yitzchok Rubin

Op een dag zullen alle volkeren in hun handen klappen omdat ze vol vreugde de kennis van HaShem waarnemen. Ze zullen verbaasd zijn dat ze niet eerder de waarheid kenden. Op Rosh Hashana zullen de Joden op de shofar blazen zal G'd alle volkeren beoordelen. Indien de niet-Joden zouden begrijpen dat het geluid van de shofar hen zoveel vreugde brengt zouden ze nu al in hun handen klappen. Het geluid van de shofar klinkt zowel triomfantelijk als huilerig. De werkelijke triomf komt door te accepteren dat we als kinderen zijn die huilen omdat we de weg zijn kwijtgeraakt en nu weer terugkeren. Het Koningschap van G'd brengt vreugde in ons hart omdat we ons veilig voelen met Zijn liefde. De grootste overwinning voor het Joodse volk is wanneer bij de verlossing alle naties de waarheid van G'd realiseren. Hiermee wordt de Joodse droom werkelijkheid. Wanneer we onze gedachten hierop richten voelen we G'ds aanwezigheid overal.

Commentaar van Rashi op Psalm 47

Per vers het commentaar van Rashi, de Joodse Bijbelcommentator die leefde van 1040-1105. Rashi wordt beschouwd als de leraar van de leraren. Door alle traditionele Joden wordt Rashi als autoriteit op het gebied van de Joodse Bijbel en de Talmoed beschouwd. Vandaar dat het belangrijk is om zijn commentaar op de Psalmen weer te geven. Rashi gebruikt nieuw Hebreeuws aangevuld met Oud Franse woorden. Zijn taalgebruik is soms wat orakelachtig kort. Voor nadere verklaring is het verstandig een orthodox Joodse rabbijn te raadplegen.

Vers 2
Alle mensen, handen klappen; roep tot G'd met een stem van lof.

handen klappen: Doe met elkaar mee om met een stem van G'd tegen G'd te roepen.

Vers 4
Hij zal volkeren in onze plaats pesten en koninkrijken onder onze voeten.

Hij zal volkeren in onze plaats pesten: Hebreeuws עמים תחתינו ידבר, Hij zal de volken kwellen met een plaag (דבר) in plaats van onze ziel (en), zodat Zijn toorn erdoorheen zal verdwijnen en wij zullen worden gered, zoals de zaak die wordt verklaard (Jesaja 43:3) : "Ik heb Egypte als uw losgeld gegeven, enz." Menachem associeerde het echter met een uitdrukking van leidinggeven (p. 61).

Vers 5
Hij zal onze erfenis voor ons kiezen, de trots van Jacob, die Hij voor altijd liefheeft.

Hij zal voor ons kiezen: en ons in zijn midden herstellen. Dan zal Hij worden verhoogd met de bazuin en het geluid van de sjofar dat we voor Hem zullen klinken over het brandoffer en het vredesoffer, en we zullen zeggen: "Zing voor G'd, enz."

Vers 9
G'd heeft over naties geregeerd; G'd heeft op zijn heilige troon gezeten.

G'd heeft over naties geregeerd: Dat zal iedereen zeggen.

G'd heeft op zijn heilige troon gezeten: Nu is de troon compleet en wordt de grootheid erkend, en zij zullen verklaren dat de vrijwilligers van het volk zich naar Zijn stad hebben verzameld.

Vers 10
De vrijwilligers van de volken hebben zich verzameld, het volk van de G'd van Abraham, want G'd heeft de schilden van de aarde; Hij is buitengewoon verheven.

De vrijwilligers van de volken: Die zich aan de slacht offerden, om gedood te worden voor de heiligheid van Zijn naam.

het volk van de G'd van Abraham: die de eerste vrijwilliger was, de eerste van de proselieten [hij was de eerste die zich vrijwillig aanmeldde om te bekeren]. Nu is het bekend dat

G'd heeft de schilden van de aarde: en Hij heeft de macht om een schild te zijn voor allen die op Hem vertrouwen.

Nadere toelichting op bovenstaande Joodse commentaren

De shofar
De Shofar (een ramshoorn) roept de Joden op berouw te tonen. Ze hebben zich te veel bezig gehouden met onbetekenende aardse zaken en de spirituele noden verwaarloosd. De ziel moet ook een kans krijgen. De profeet Amos zegt dat de mensen in de stad zullen beven wanneer ze het geluid van de Shofar horen. De tekia gedolah (de lange noot van de sjofar) herinnert Joden aan de Grote Dag dat de Grote Shofar zal klinken om alle ballingen terug te roepen naar Israël en de rechtvaardige Messias naar het land Israël zal komen. De ramshoorn verwijst ook naar de ram die Abraham offerde op de plaats waar Izaäk daarvoor lag vastgebonden. Daarom wordt op de tweede dag van Rosh Hashana het verhaal van de Akeida gelezen. Joden worden zo herinnerd aan hun voorvaderen die de naam van G'd aan de wereld verkondigden. Ze moeten zich helemaal wijden aan de Tora en aan G'd.

De Grote Shofar – komst van de Messias
In Jesaja 27:13 wordt verwezen naar de Grote Shofar waarbij de ballingen uit Assyrië en Egypte terug zullen komen en voor G'd neerbuigen op de heilige berg in Jeruzalem. Rabbijn Schochet verklaart dat het hier niet alleen om de degenen gaat die fysiek verbannen waren maar ook spiritueel los waren geweekt van hun eigen religieuze wortels en erfenis. Assyrië verwijst naar degenen die ondergedompeld zijn in wereldse luxe en Egypte verwijst naar degenen wier harten niet openstonden voor de kennis van G'd. De Grote Shofar zal hun zielen wakker schudden. Dit zal zo intens zijn dat ze niets voor zichzelf persoonlijk vragen maar meteen G'd zoeken. De eenvoud en de oprechtheid van dit gebed zal effectief zijn en dus zullen ze voor G'd neerbuigen op de heilige berg in Jeruzalem. Dit zal allemaal gebeuren met de komst van de Messias.

Psalm 1 tot en met 92

Wilt u meer Psalmen lezen met een Joodse uitleg? Ga naar: Psalmen 1 tot en met 92.
© 2013 - 2023 Jehoeda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Bijbel in de praktijk: vertrouwen in het levenDe Bijbel in de praktijk: vertrouwen in het levenPiekeren is menselijk en vaak zie je ‘beren op je pad’. Of ben je nog grenzeloos vol vertrouwen en voel je je nog veilig…
Bijbel - Psalm 2: in jonge taalBijbel - Psalm 2: in jonge taalDe schrijver van Psalm 2 heeft een boodschap voor de mensen die het voor het zeggen hebben in hun land. Hij wil hen waar…
Tehilliem: Psalm 67 – een Joodse uitlegTehilliem: Psalm 67 – een Joodse uitlegPsalm 67 staat bekend als een speciaal vereerd gebed. Het spreekt ook van het tijdperk van het verzamelen van de balling…
Psalm 30 - Van David?De Bijbel noemt David de auteur van Psalm 30. Onterecht vinden critici, waarbij ze wijzen op het feit dat de Psalm een g…

Joodse denkers: Rasji – Bijbelcommentaar (pesjat/derasj)Joodse denkers: Rasji – Bijbelcommentaar (pesjat/derasj)Rasji wilde de letterlijke betekenis van de Bijbel geven (pesjat). In zijn tijd gaven de rabbijnen de midrasj als exeges…
De acht verheven aartsengelen – ZadkiëlDe acht verheven aartsengelen – ZadkiëlIn het christendom verzinnebeeldt de aartsengel Zadkiël de ‘rechtschapenheid van God’. Hij is de engel die voorkwam dat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hurk, Pixabay
  • Chabad
  • Tenach (voor tekst Psalm 47)
  • Rashi's commentaar op de Bijbel - http://mens-en-samenleving.infonu.nl/religie/116426-joodse-denkers-rasji-bijbelcommentaar-in-joodse-traditie.html
  • Rhythm of the Heart - Rabbi Yitzchok Rubin
  • Living with Moshiach: Rosh Hashanah – J. Immanuel Schochet
  • Shofar – Chabad
Jehoeda (481 artikelen)
Laatste update: 12-07-2022
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.