mijn kijk op

Legaliseren van softdrugs

In Terneuzen stond de grootste coffeeshop van Nederland. Er kwamen veel buitenlandse toeristen, maar omdat een coffeeshop niet meer dan 500 gram softdrugs in voorraad mag hebben, kon deze coffeeshop niet groeien. Er zijn nog meer van dit soort rare regels. Zo mag een coffeeshop wel drugs verkopen, maar niet inkopen en mogen coffeeshops geen reclame maken. Er zijn veel mensen die softdrugs gelegaliseerd willen hebben. Hier worden dan ook al jarenlang felle discussies over gevoerd.

Argumenten voor

Veel voorstanders van de legalisatie van softdrugs zijn van mening dat de overlast van blowers zal verminderen als softdrugs legaal te koop zijn. Hoeveel sigarettenrokers veroorzaken overlast als zij hun zeer verslavende waar even bij het tankstation halen? De kans dat de blowers overlast veroorzaken is wellicht lager dan wanneer zij het in schimmige coffeeshops moeten halen, of op de zwarte markt. Ten tweede zal de criminaliteit dalen, omdat illegale handelaren minder geld voor hun drugs kunnen ontvangen. Ook denken de voorstanders dat de kwaliteit van de softdrugs zal verbeteren, met de afname van de illegale handelaren zullen de mensen de softdrugs alleen nog in de coffeeshops kunnen kopen. Dat zou een voordeel zijn, want de coffeeshops kunnen de drugs van betere kwaliteit maken. Er blijkt namelijk dat er vaak softdrugs van slechte kwaliteit verhandeld wordt. Zo kan men ernstig ziek worden na het roken van wiet omdat er glas en glasvezel in verwerkt kan zijn. Een ander argument voor het legaliseren van softdrugs is dat men denkt dat de overheid op softdrugs ook belastingen en accijns kan heffen, zoals de overheid ook doet bij sigaretten en alcohol. Daarnaast zal er ook extra geld binnen komen uit de stroom van de vele drugstoeristen die naar Nederland zullen komen. Michiel van Nispen van de SP is het hiermee eens:‘’Met dit geld kun je gerichter controleren en voorlichtingen geven over softdrugs’’.

Argumenten tegen

De toeristenstroom die ons land binnen zal komen als softdrugs gelegaliseerd zullen worden, is voor veel mensen ook een nadeel. Zij denken namelijk dat deze toeristen hier vooral veel overlast zullen gaan veroorzaken. Daarnaast is softdrugs slecht voor de gezondheid. Als softdrugs gelegaliseerd worden, kunnen kinderen er ook makkelijker mee in aanraking komen. Er is bewezen dat softdrugs de ontwikkeling van de hersenen van kinderen kunnen beletten. Daarnaast vermindert softdrugs je denk- en reactievermogen. Dit kan ook gevaarlijk zijn, zeker tijdens het autorijden. Jan Peter Balkenende denkt niet dat legalisering de overlast van softdrugs zal oplossen. In de Elsevier van 13 december 2005 vergeleek hij het legaliseren van softdrugs met de legalisering van prostitutie. '’Nu blijkt dat ook daar minder transparantie is en criminele handelingen en vrouwenhandel nog plaatsvinden.’’

Oneindige discussie

Vermindering van de overlast, minder criminaliteit, drugs van betere kwaliteit, extra overheidsinkomsten door middel van accijnsheffing en de toeristenstroom naar Nederland. Dat zijn de voordelen van het legaliseren van softdrugs. Maar met de vele tegenstanders en hun goede standpunten, lijkt het mij de vraag of er ooit een legalisatie van softdrugs zal komen. Deze felle discussie die elk jaar oplaait wordt altijd weer van de tafel geveegd.
© 2012 - 2024 Marc66, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het legaliseren van softdrugs, beter dan gedogen?Het legaliseren van softdrugs, beter dan gedogen?Softdrugs zit nu in een schemerwereld. De verkoop van softdrugs via koffiehuizen wordt gedoogd, maar drugs mag niet word…
Wat zijn softdrugs?Wat zijn softdrugs?In Nederland wordt er wettelijk een onderscheid gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Zo heerst er in ons land een gedo…
Coffeeshop: Feiten en cijfersCoffeeshops zijn locaties waar op legale wijze cannabis verkocht mag worden. Nederland telt vele coffeeshops, met name i…
Hennep: Wiet en HasjAls je wiet hebt gehad kun je je heel raar en zweverig voelen en je moet dan overal om lachen. Het kan ook juist het teg…

Loondoorbetalingsplicht bij ziekte betekent geen ontslagLoondoorbetalingsplicht bij ziekte betekent geen ontslagZit je ziek thuis dan kun je niet ontslagen worden omdat je ziek bent. De Wet Loondoorbetalingsplicht bij Ziekte legt va…
mijn kijk opAdvies Gezondheidsraad rijgeschiktheid bij autismeIn de Regeling eisen geschiktheid 2000 worden eisen geformuleerd met betrekking tot de lichamelijke en geestelijke gesch…
Bronnen en referenties
  • www.europeesparlement.nl
  • www.sp.nl
  • www.gratisadviseur.nl
  • Elsevier
Marc66 (6 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.