Samen met de buren een goede, nieuwe oprit aanleggen

Samen met de buren een goede, nieuwe oprit aanleggen Samen met de buren een nieuwe oprit aanleggen kan de sociale band verstevigen, maar ook juist kapot maken. Zeker als beide opritten precies tegen elkaar aan liggen en er geen tussenstuk is. Niet zelden zorgen zulke werkzaamheden voor een verstoorde relatie tussen buren die voorheen goed met elkaar konden opschieten. Het levert naderhand vaak levenslang ergernis en spanningen op. Dit is echter te voorkomen door van tevoren goede afspraken te maken over wat u beiden wilt en wat niet. Is er verschil in de opvattingen, probeer dan toch een tussenoplossing te vinden, waar beide partijen zich in kunnen vinden. Op die manier kunt u naderhand nog als goede buren verder.

Het verlanglijstje van u en van de buren

Maak een verlanglijstje en vraag de buren om dat ook te doen. Op dat lijstje zouden verschillende onderdelen moeten staan, zoals het materiaal, waar de oprit van gemaakt moet worden, de kleur daarvan, de dikte van de stol, zodat de oprit straks ook jarenlang stevig en recht blijft liggen, eventuele groenvoorzieningen erlangs, welke uitvoerder u ervoor in de arm wilt nemen, enzovoort.

Zet op de lijst wat u eventueel zelf zou willen doen

Zet er ook op of u zelf de bestaande oprit wilt opbreken of dat u dit door een bedrijf wilt laten doen. Moet er een container komen voor het afval, of brengt u dat zelf weg? Wilt u de stenen van de opgebroken oprit gratis op marktplaats aanbieden of wilt u er daar nog een klein bedrag voor? Als u ze gratis aanbiedt, raakt u ze overigens sneller kwijt en hebt u geen kosten van een afvalbedrijf daarvoor. Wat u zelf kunt doen, verlaagt vaak de kosten van de nieuwe oprit, maar het is de vraag of uw buren er evenveel werk in willen steken.

Overleg samen over het aanleggen van een nieuwe, goede oprit

Spreek daarna een avondje af en vergelijk de beide verlanglijstjes. De punten waarop de verlanglijstjes van elkaar verschillen, moeten goed besproken worden. Met een beetje goede wil komen buren, die samen een goed contact hebben, er vast wel uit. Soms betekent het van weerskanten wat water bij de wijn doen, maar als de goede wil er is, lukt dat meestal wel.

Hoeveel u allebei wilt uitgraven

Dat kan soms een groot probleem zijn. De een vindt het nodig om veertig centimeter uit te graven en de ander wil best genoegen nemen met twintig centimeter, want "dan is het werk sneller klaar". Normaal is veertig centimeter een goede diepte, want dan kan er meer stol in gestort worden en loopt u minder risico dat de oprit verzakt. Bij minder diep uitgegraven opritten ziet u vaak al na twee jaar de deuken die de wielen van de auto erin gemaakt heeft. Dat is dan toch wel vervelend. Tenslotte kost een oprit altijd genoeg geld.

Verdeel de werkzaamheden goed

Het moet echter niet zo zijn dat het ene stel daarbij veel meer (onbetaald) werk op zijn nek neemt, dan het andere stel. Dat geeft op den duur toch altijd wat wrijving. Het is immers niet de bedoeling dat het contact na het leggen van de oprit voor jaren en misschien voor altijd verstoord is. Is een van de partijen niet in staat om zelf aan de oprit te werken, zoek dan een verdeelsleutel om het verschil wat te verminderen. Soms kan de nader iets meer bijdragen aan geld, of is in staat om een kennis te vragen wat werkzaamheden er aan te doen.

Maak afspraken voor een gedeelde oprit

Waar veel buren niet aan denken is het feit, dat een van beide stellen wel eens zou kunnen verhuizen en zij andere buren krijgen, die niet zo prettig in de omgang zijn. Als de gezamenlijke oprit niet gescheiden is door een zichtbare lijn, zet de nieuwe buurman misschien straks zijn auto op meer dan zijn helft en kunt u na werktijd uw auto niet meer in uw garage rijden. Zorg daarom altijd dat er een scheidingslijn van bijvoorbeeld anders gekleurde steentjes op de scheiding van de kadasterlijn ligt.

De oprit verandert misschien ooit van eigenaar

Mogelijk wordt uw huis, of dat van uw buren, na verloop van een paar jaren verkocht. U moet er nu maatregelen voor nemen dat u met eventuele nieuwe buren geen problemen krijgt over wat nu precies uw oprit is en dat hun oprit is. Ooit wil die buurman immers misschien ook zijn deel van de oprit veranderen en dan levert dat vaak problemen op over het eigendomsrecht. Voorkomen is in dit geval beter dan genezen.

Gebruik vooral goede materialen

Er zijn verschillende mogelijkheden om een goede oprit te maken. Sommigen kiezen voor een strakke oprit van betonplaten, anderen voor kiezel, rood of wit grind, gravel, kleine stenen of grote stenen. Zoek samen met de buren uit welke soort en welk materiaal u beiden bevalt. Zoek via internet alle voordelen en alle nadelen van het uitgezochte materiaal op.

Ga samen naar een zaak met een goede naam

Weet u allebei wat u wilt, ga dan samen naar een goede zaak en zoek de stenen uit. Probeer daarna tot een goede overeenstemming te komen over hoe de werkzaamheden eraan toe moeten gaan. Weet u waar de kadasterpunten liggen, zoek die dan op en bereken secuur de afmetingen van beide opritten. Zoek ook samen iemand die deze oprit gaat leggen.

De opdracht geven

Als beide buren tot overeenstemming gekomen zijn en u wilt allebei dat een aannemer de klus klaart, is het zaak om samen te overleggen met de uitvoerder. Vraag een offerte en controleer die zorgvuldig. Niet alleen de uren van de werkzaamheden, maar vooral ook de materialen die de uitvoerder gaat gebruiken. Staat daar bijvoorbeeld maar een dikte van twintig centimeter stol op, of is het aantrillen van de oprit er niet in vermeld, zet er dan uw handtekening niet onder.

Vergeet niet om de buurman bij het overleg te betrekken

Laat ook de buurman de offerte zien en beoordelen. Twee zien er altijd wat meer dan een en op deze manier kan geen van beiden de ander naderhand iets verwijten. Bovendien kunt u allebei de vordering van de werkzaamheden beoordelen en kunt u op tijd reageren als er iets niet volgens de regels gedaan wordt. Zorg ook dat er minstens een van u beiden thuis is als er aan de oprit gewerkt wordt. Is er niemand bij dan kunt u achteraf soms een in cement gestort bandje vinden op een plaats die u niet zo had bedoeld en waar uw vrouw, man of een van uw gasten naderhand over kan vallen.

Groene uitslag, mos en onkruid op de nieuwe stenen

Laat u door de aannemer of door de verkoper van stenen niet op de mouw spelden dat een bepaalde toplaag ervoor zal zorgen dat er geen groene uitslag zal ontstaan. Deze toplaag maakt de stenen meestal duurder, terwijl een oprit die voor een deel in de schaduw ligt, na verloop van tijd toch altijd een groene uitslag zal krijgen. Met het vernevelen via een mengsel van water en azijn is dit echter gemakkelijk, snel en goedkoop te bestrijden.

Een altijd schone oprit is bijna onmogelijk

De natuur speelt niet altijd mee. Vocht, regenwater, vorst en rondvliegend vuil zal ook uw nieuwe oprit aantasten. Onkruid en mos in de richels tussen stenen of betonplaten is bijna niet te vermijden. Met de natuur is het net als met familie: de natuur kruipt waar ze niet gaan kan. In de loop van twee jaren ziet u dan ook bij een nieuwe oprit eerst mos en daarna ook gras en onkruid verschijnen.

Vrede houden met de buren

Het belangrijkste is echter de verstandhouding met uw buren. Als alles goed gaat en u de kleine ergernissen niet tot grote problemen laat uitgroeien, hebt u het samen goed gedaan. Soms moet de een wat meer toegeven dan de ander, maar het is veel waard als daarna de vertrouwde omgang weer heel aangenaam wordt. Een goede buur is onbetaalbaar.

Lees verder

© 2012 - 2024 Cornelissens, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sierbestrating aanleggen, welke stenen kiezen?Sierbestrating aanleggen, welke stenen kiezen?Als je sierbestrating wilt aanleggen kun je kiezen uit vele soorten stenen. Ook siergrind behoort tot de mogelijkheden.…
Zelf oprit of terras aanleggenZelf oprit of terras aanleggenHet bestraten van terras en oprit is een van de meest elementaire klussen rondom huis en tuin. Want wie met de auto het…
Zo kiezen we het geschikte materiaal voor onze opritZo kiezen we het geschikte materiaal voor onze opritGespecialiseerde bedrijven worden in het voorjaar overrompeld door tuinliefhebbers die nog voor het zomerseizoen hun opr…
Bestrating: bestraten van tuin en opritBestrating: bestraten van tuin en opritHet kan erg voordelig zijn om uw tuin of oprit te bestraten. Het kan namelijk behoorlijk wat onderhoudswerk schelen. Wie…

Energieleveranciers België: overzichtMomenteel zijn er volgende energieleveranciers (gas+elektriciteit) in België: Electrabel, Luminus Octa+, Belpower, Essen…
Loondoorbetalingsplicht bij ziekte betekent geen ontslagLoondoorbetalingsplicht bij ziekte betekent geen ontslagZit je ziek thuis dan kun je niet ontslagen worden omdat je ziek bent. De Wet Loondoorbetalingsplicht bij Ziekte legt va…
Cornelissens (323 artikelen)
Laatste update: 28-03-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.