Wat doet het UWV?

Wat doet het UWV? Het UWV is het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Het UWV voert in Nederland allerlei taken uit die te maken hebben met een deskundige en efficiënte uitvoering van de verschillende werknemersverzekeringen. Wat doet het UWV nou precies, voor welke zaken kun je als consument bij het UWV terecht?

Wat is het UWV?

Het UWV is het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. Het UWV werkt als zelfstandig bestuursorgaan in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Wat doet het UWV?

Alle vragen die je hebt over het vinden en behouden van werk of over ziekte tijdens werk, kan het UWV voor je beantwoorden. Bij ziekte en ontslag gelden er bepaalde procedures die het UWV afhandelt. Ook als wil weten of je recht hebt op een uitkering of deze wilt aanvragen, kun je terecht bij het UWV.

Het UWV voert allerlei taken uit die te maken hebben met een deskundige en efficiënte uitvoering van de verschillende werknemersverzekeringen en die te maken hebben met de arbeidsmarkt. Deze verzekeringen zijn onder andere de WW, de WAO, de WIA, de WAZ, de Wazo en de Ziektewet. Voor werknemers houdt dit in de praktijk in dat ze voor alle problemen en vragen die met werk te maken hebben, bij het UWV terechtkunnen. Voor alle expertisegebieden heeft het UWV specialisten en adviseurs in dienst om de vragen van consumenten en werknemers te beantwoorden. Het UWV werkt vanuit vier kerntaken die ze werk, indicatiestelling, uitkeren en gegevensbeheer noemen.

Werk

Het UWV stimuleert mensen om aan het werk te blijven of om een nieuwe baan te vinden. Deze taak voert het UWV uit samen met gemeenten en met verschillende bedrijven. Voor consumenten betekent dit dat je onder andere bij het UWV terechtkunt als je moeite hebt op je huidige werkplek, als je moeite hebt met solliciteren of als je geen werk kunt vinden. Het UWV kan je dan helpen met het behouden van je huidige werkplek door onder andere coaching, of door de werkplek aan te passen. Ook biedt het UWV sollicitatietrainingen aan en hulp bij het maken van een CV of een sollicitatiebrief. Voor werkgevers houdt deze taak in dat het UWV kan helpen bij het vinden van geschikt personeel. Het UWV heeft een databank met vacatures en gegevens van werknemers en werkgevers en probeert met behulp hiervan de vraag en het aanbod op de arbeidsmarkt bij elkaar te laten komen.

Indicatiestelling

Het UWV beoordeelt of iemand echt ziek of arbeidsongeschikt is, dit doen zij met behulp van speciale artsen. Als je langere tijd ziek bent, komt er via het UWV een speciale arts bij je thuis om te kijken hoe ziek je bent en in hoeverre je in staat bent om (gedeeltelijk) weer aan het werk te gaan. Ook worden er dan afspraken gemaakt over je herstel en wat je hier zelf aan zou kunnen bijdragen. Het doel van het UWV bij ziekte is altijd om een werknemer weer te helpen re-integreren op de arbeidsmarkt voor zover dat nodig is. Als je arbeidsongeschikt bent (geworden) en je kunt je huidige werk niet meer blijven uitvoeren, kan je bij het UWV terecht voor het vinden van een nieuwe geschikte baan.

Uitkeren

Het UWV verzorgt de uitkeringen die mensen krijgen en stort deze op de bankrekeningen. Het UWV bepaalt ook of iemand in aanmerking komt voor een bepaalde uitkering. Als je denkt recht te hebben op een of meer uitkeringen, kun je deze aanvragen bij het UWV. Dit kun je doen bij een van de locaties van het UWV of op de website van het UWV.

Het UWV toetst dan of je voldoet aan de voorwaarden om de betreffende uitkering te ontvangen. Als je bijvoorbeeld een uitkering wil omdat je geen werk meer hebt, zul je moeten voldoen aan je sollicitatieplicht. Het UWV controleert alle voorwaarden en plichten en helpt je bij eventuele sollicitaties en indien gewenst met het opstellen van je CV. Als je hebt gesolliciteerd, moet je hier bewijs van bewaren en deze bewijzen moet je kunnen overleggen aan je contactpersoon van het UWV. Als je heel vaak wordt afgewezen, gaat een adviseur van het UWV samen met je kijken waar deze afwijzingen eventueel aan zouden kunnen liggen.

Gegevensbeheer

Het UWV is een databank voor werknemers, werkgevers en de overheid. Door het centraal opslaan van gegevens hoeven werknemers altijd maar één keer persoonsgegevens te verstrekken over een uitkering, hierna zijn ze bij alle bevoegde overheidsinstanties bekend.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een WW-uitkeringAls je je baan helemaal of voor een gedeelte verliest dan kan je een Werkloosheidswetuitkering, ook wel een WW-uitkering…
Aanvulling op uitkering (toeslag bij uitkering)Arbeidsongeschikte of werkloze werknemers kunnen met hun uitkering van de Ziektewet, de WW of de WIA onder het sociaal m…
In de ziektewetAls je ziek ben en je hebt geen recht meer op loon van een werkgever, dan kan je een beroep doen op de Ziektewet. Je kun…
Sollicitatieplicht bijstandsuitkeringSollicitatieplicht bijstandsuitkeringDe bijstand is een sociaal vangnet. Mensen die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, kunnen een beroep doen…

Ondertrouw/huwelijksaangifteOndertrouw/huwelijksaangifteOndertrouw, ook wel huwelijksaangifte genoemd, was tot september 2015 in Nederland verplicht als je wilde gaan trouwen.…
Het Bel-me-niet RegisterHet Bel-me-niet RegisterHet Bel-me-niet Register is een register dat gebruikt wordt - de naam geeft het al aan - door consumenten die niet telef…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jedom, Pixabay
  • http://www.uwv.nl/overuwv/wat-is-uwv/organisatie/detail/kerntaken
  • www.werk.nl
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 15-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.