Sollicitatieplicht bijstandsuitkering

Sollicitatieplicht bijstandsuitkering De bijstand is een sociaal vangnet. Mensen die niet in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien, kunnen een beroep doen op de bijstand. Om een bijstandsuitkering te ontvangen gelden er een aantal voorwaarden, zoals de inkomenstoets, de vermogenstoets, de partnertoets en de sollicitatieplicht. Dit artikel beschrijft de sollicitatieplicht van de bijstandsuitkering. Wat houdt de sollicitatieplicht in? Wie kan ontheffing van de sollicitatieplicht krijgen?

Plichten bijstandsuitkering

  • Een bijstandsgerechtigde heeft een aantal verplichtingen om de bijstandsuitkering te ontvangen. Het gaat om de volgende verplichtingen:
  • U moet als werkzoekende ingeschreven staan bij het UWV WERKbedrijf
  • Inspanningsverplichting: u moet uw best doen om zelf in uw levensonderhoud te voorzien. Dit geldt ook voor de partner.
  • Sollicitatieplicht
  • De plicht om mee te werken aan ondersteuning die de gemeente biedt, zoals een sollicitatiecursus
  • De plicht om mee te werken aan huisbezoeken en psychologische en medische onderzoeken indien nodig
  • Informatieplicht: u moet de gemeente voorzien van de juiste informatie. Als u onjuiste informatie verstrekt, kan dit gevolgen hebben voor de hoogte van de bijstandsuitkering.

Sollicitatieplicht bijstand

Als u een bijstandsuitkering ontvangt, bent u verplicht om te solliciteren naar alle soorten normaal werk. Alle soorten werken worden als passend gezien. Dit houdt in dat u ook moet solliciteren naar banen die niet direct aansluiten bij uw opleidingsniveau of ervaring.

Ontheffing sollicitatieplicht bijstand

  • U kunt ontheffing van de sollicitatieplicht aanvragen bij de gemeente. De ontheffing is niet structureel, maar tijdelijk. Er moet dan sprake zijn van een van de volgende situaties:
  • U kunt tijdelijk niet werken omdat u moet zorgen voor een ernstig ziek familielid of omdat u zelf ziek bent. Als u voor een ernstig ziek familielid moet zorgen, zal de Gemeentelijke Sociale Dienst wel toetsen of u geen beroep kunt doen op een hulpvoorziening zodat u beschikbaar bent voor werk.
  • U bent alleenstaande ouder met een kind dat jonger is dan 5 jaar. U kunt dan een vrijstelling krijgen van de sollicitatieplicht voor de duur van maximaal 6 jaar. Wel bent u verplicht om gedurende deze tijd een opleiding te volgen.
  • Als u ouder bent dan 57,5 jaar, kan de gemeente besluiten u te ontheffen van de sollicitatieplicht. Wel bent u verplicht om vrijwilligerswerk te aanvaarden.
  • Naar het oordeel van uw gemeente is er een andere dringende reden om u te ontheffen van de sollicitatieplicht

Solliciteren vanuit een bijstandsuitkering

Vaak is het moeilijk om vanuit een (bijstands)uitkering te solliciteren naar betaald werk. Uw werkervaring is bijvoorbeeld verouderd, waardoor uw kansen op de arbeidsmarkt dalen. Als u hulp nodig heeft, kan de gemeente voor begeleiding zorgen en een re-integratiebedrijf inschakelen.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bijstand: sollicitatieplicht, huisbezoek en vakantieBijstand: sollicitatieplicht, huisbezoek en vakantieMensen die een bijstandsuitkering ontvangen moeten zich houden aan een aantal verplichtingen. Zo geldt er een sollicitat…
Een WW-uitkeringAls je je baan helemaal of voor een gedeelte verliest dan kan je een Werkloosheidswetuitkering, ook wel een WW-uitkering…
Bijstandsuitkering en de Nederlandse taal beheersenBijstandsuitkering en de Nederlandse taal beheersenEen bijstandsuitkering is bedoeld voor mensen die geen inkomen hebben. De uitkering wordt verstrekt door de gemeente en…
Bijstandsuitkering aanvragen: voorwaarden en plichtenBijstandsuitkering aanvragen: voorwaarden en plichtenAls je geen inkomen hebt om van te leven kunnen de schulden zich opstapelen. Hierdoor kan je in grote financiële problem…

Kunststof: recyclen van plasticKunststof: recyclen van plasticVeel van het plastic dat wij gebruiken wordt gerecycled. Vanuit gemeenten wordt de inzameling van gebruikt plastic steed…
Emigreren: checklist sociale verzekeringen en KinderbijslagEmigreren: checklist sociale verzekeringen en KinderbijslagAls je gaat emigreren heeft dit consequenties voor je recht op sociale verzekeringen en kinderbijslag in Nederland. Het…
Bronnen en referenties
  • GSD
  • Rijksoverheid
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.