Ik ben ontslagen, wat nu?
Ik ben ontslagen, wat nu? Als je bent ontslagen om wat voor reden dan ook, is dit een hele logische vraag. Je hebt ineens geen baan meer en meestal valt daardoor je gehele inkomen weg. Heb je recht op een uitkering en wat voor uitkering dan? Krijg je een ontslagvergoeding? Wat moet je nu als eerste doen? Bij een ontslag komt van alles kijken, wat moet je nu doen, en hoe kom je nu aan geld?
De eerste stap na je ontslag
Onderteken niets! Vaak wil je werkgever dat je een document ondertekent om je arbeidsovereenkomst te beëindigen. Doe dit nooit zonder dat er een juridisch adviseur naar gekeken heeft, want meestal kun je niet meer terugkomen als je als iets ondertekend hebt. Om een document te laten beoordelen kun je het beste contact opnemen met het Juridisch Loket. Zij beoordelen gratis of het verstandig is om iets al te ondertekenen, of je hier beter mee kunt wachten, of dat je het document beter aan kunt passen. Neem hierna gelijk contact op met het UWV om je in te schrijven als werkzoekende. Dit is heel belangrijk voor je eventuele recht op een uitkering. Wat het UWV voor je kan doen, hangt af van je situatie en de omstandigheden rondom het ontslag. De reden van ontslag kan bijvoorbeeld uitmaken voor de procedure. Het UWV kijkt met jou samen of je recht op een WW-uitkering, een bijstandsuitkering of een ontslagvergoeding.
Op zoek naar werk
Als je aanspraak wil maken op een uitkering, betekent dit dat je moet gaan solliciteren. Het UWV heeft strenge regels voor het aantal sollicitaties dat je per week moet versturen, meestal zijn dit er rond de vijftien. Het UWV kan je helpen met het vinden van vacatures en het schrijven van een goede sollicitatiebrief. Als je echt werk wil vinden, betekent dit vaak dat je ook moet solliciteren op functies die helemaal niet bij je passen of waar je totaal geen zin in hebt, dit hoort er helaas bij. Probeer altijd te onthouden dat een minder leuke baan ook een tijdelijke oplossing kan zijn terwijl je op zoek gaat naar iets leukers.
Waar haal je inkomen vandaan?
Als je bent ontslagen zonder directe ontslagvergoeding, kan je even zonder inkomen komen te zitten. Ook al heb je recht op een uitkering, de aanvraag en de beoordeling hiervan nemen wat tijd in beslag. Reken hiervoor al gauw op minimaal vier weken. Probeer voor dit soort onverwachtse situaties altijd wat te sparen en een buffer op te bouwen, zodat je niet helemaal zonder geld komt te zitten. Je uitkering ontvang je als je hier recht op hebt uiteraard wel met terugwerkende kracht.
Op staande voet?
In het ergste geval ben je op staande voet ontslagen. Je werkgever moet hier wel een geldige reden voor hebben, dit mag niet zomaar. In de wet staat een limitatieve lijst van redenen op grond waarvan een werkgever je op staande voet mag ontslaan.
Ben je het niet eens met je ontslag?
Als je het niet eens bent met je ontslag, kun je hiertegen bezwaar maken via het UWV of via de kantonrechter. Neem hiervoor het liefst contact op met een juridisch adviseur of
het Juridisch Loket, zij kunnen je helpen met het opstellen van een brief en het volgen van de juiste procedure.
Lees verder