Het concurrentiebeding: waar moet je op letten
Het concurrentiebeding zit in een groot deel van alle arbeidscontracten die worden afgesloten. Dit beding beperkt de werknemer in zijn vrijheid na het beëindigen van het arbeidscontract. Het is belangrijk om te weten of je gebonden bent aan een concurrentiebeding, wat hiervan de gevolgen zijn, waar je dan aan toe bent en waar je op moet letten bij een concurrentiebeding.
Het concurrentiebeding
Vaak lees je in een arbeidscontract een stukje over dat je binnen een bepaalde tijd na het eindigen van je contract niet bij een bepaalde werkgever of op een bepaalde manier mag gaan werken. Bijvoorbeeld: Het is de werknemer verboden om binnen een tijdvak van twaalf maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst binnen een straal van 20 kilometer te gaan werken bij een bedrijf dat soortgelijke werkzaamheden uitvoert in een soortgelijke branche of soortgelijke producten maakt of verkoopt in een soortgelijke branche. Dit is een concurrentiebeding. Als het gaat om een concurrentiebeding is het belangrijk om dat gedeelte uit je contract goed te lezen en om te weten waar je op moet letten. Soms wordt er in een arbeidsovereenkomst ook verboden om er nog ander werk naast te doen, maar dit van niet onder een concurrentiebeding.
Waarom wil de werkgever een concurrentiebeding?
Een werkgever kan bang zijn dat er bepaalde kennis of gegevens worden doorgegeven aan zijn concurrenten, waardoor hij zelf een minder sterke concurrentiepositie krijgt. Ook zal een werknemer misschien langer bij zijn werkgever blijven, omdat hij beperkt is in zijn keuze om ergens anders te gaan werken.
Regels over het concurrentiebeding
De regeling over het concurrentiebeding begint in art. 7:653-1 BW. Hierin is onder andere bepaalde dat het concurrentiebeding schriftelijk wordt vastgelegd en door beide partijen moet worden ondertekend. Een mondeling overeengekomen concurrentiebeding is dus niet geldig. Meestal staat het concurrentiebeding in de arbeidsovereenkomst zelf, maar het kan ook in een CAO staan. Als het in de CAO opgenomen is, dan moet er apart voor getekend worden en gaat dit niet automatisch via het tekenen van de arbeidsovereenkomst.
Als werknemer moet je de tijd krijgen om alle pagina's van het concurrentiebeding uitgebreid te kunnen lezen. Met personen onder de 18 mag geen concurrentiebeding worden gesloten. De werkgever mag de inhoud van het concurrentiebeding bepalen, maar deze inhoud moet wel redelijk en billijk zijn. Er mag bijvoorbeeld geen belachelijk lange termijn gesteld worden of een straal van 100 kilometer.
In het concurrentiebeding moet duidelijk worden omschreven wat wel en niet mag en waar dit wel of niet mag na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.
Concurrentiebeding opnieuw tekenen:
Als de arbeidsovereenkomst met een concurrentiebeding erin al loopt zijn er 3 gevallen waarin het concurrentiebeding opnieuw besproken en getekend moet worden:
- het concurrentiebeding wordt veel zwaarder voor de werknemer
- de werknemer krijgt een nieuwe (opvolgende) arbeidsovereenkomst
- de werknemer krijgt een nieuwe werkgever, die de oude werkgever niet van rechtswege opvolgt
Hoe kan je van een concurrentiebeding afkomen?
Als een werknemer van het concurrentiebeding af wil kan hij onder strenge voorwaarden om vernietiging of matiging van het concurrentiebeding vragen bij de kantonrechter. Vaak is het verstandiger om eerst in overleg te gaan met de werkgever om er samen uit te komen. Als je je niet houdt aan het concurrentiebeding wordt dit vaak bestraft met een dwangsom; per dag dat je bij een 'verboden' werkgever werkt, krijg je een boete, dit kan dus aardig hoog oplopen.
Als de arbeidsovereenkomst eindigt op een manier waarbij de werkgever schadeplichtig is, dan vervalt het concurrentiebeding van rechtswege.
Geen concurrentiebeding, mag dan alles?
Als er geen concurrentiebeding in je arbeidscontract is opgenomen betekent dat niet dat je helemaal vrij bent in wat je mag doen na het eindigen van je contract. In jurisprudentie is bepaald dat het verboden is om structureel klanten of ex-collega's te benaderen om bijvoorbeeld over te halen om bij een nieuwe werkgever te komen werken of kopen. Concurreren met je ex-werkgever mag wel gewoon. Als er geen concurrentiebeding in je arbeidscontract was opgenomen, kan er natuurlijk wel sprake zijn geweest van bijvoorbeeld een relatiebeding of een geheimhoudingsbeding waar je je aan moet houden.
Wetsvoorstel wijziging concurrentiebeding
In september 2014 loopt er een wetsvoorstel en zoals het er nu uitziet mag er met de invoering van het nieuwe arbeidsrecht per 1 juli 2015 geen concurrentiebeding meer worden opgenomen in tijdelijke arbeidscontracten.
Lees verder