Wat is mediation en wat kost het?
Wat is mediation? Mediation is een vorm van bemiddeling die bij allerlei conflicten kan worden gebruikt. De kern is dat er wordt gewerkt met een onafhankelijke bemiddelaar en dat de partijen gezamenlijk proberen een voor ieder aanvaardbare oplossing te vinden voor het conflict. De bemiddelaar bij mediation is een mediator.
Wat is mediation?
Mediation is een vorm van bemiddeling bij conflicten. Als twee of meer partijen een conflict hebben met elkaar, gaan zij om tafel zitten met een onafhankelijke bemiddelaar. Deze bemiddelaar, de mediator, probeert de belangen van alle partijen duidelijk te krijgen. Als de belangen van alle partijen duidelijk zijn, gaan de partijen samen op zoek naar een oplossing waar ze allebei of allemaal vrede mee hebben. De mediator zorgt dat dit overleg goed verloopt en begeleidt de partijen naar een geschikte oplossing.
Waarvoor is mediation geschikt?
Mediation is geschikt voor alle conflicten waarbij partijen bereid zijn om nog samen om tafel te gaan. In de praktijk wordt mediation vaak gebruikt bij arbeidsconflicten of het opstellen van een ouderschapsplan. Het soort conflict maakt eigenlijk niet uit voor mediation, de instelling van partijen wel. Partijen moeten bereid zijn samen aan een oplossing te werken, compromissen te sluiten en de partijen moeten vertrouwen hebben in de mediator. Als het conflict tussen partijen al zo hevig geëscaleerd is dat partijen elkaar niet meer onder ogen kunnen of willen zien, is mediation niet geschikt. In zo'n geval kan er beter voor een uitspraak door de rechter gekozen worden.
Wat doet de mediator?
Een mediator is een gespecialiseerde bemiddelaar. Vaak is dit iemand met een juridische vooropleiding, omdat er bij juridische conflicten wel een bepaalde voorkennis is vereist. Voor conflicten die geen enkele juridische achtergrond hebben zijn ook andere mediators geschikt. De mediator begeleidt de onderhandelingen tussen de partijen en probeert de belangen van de partijen te achterhalen. De mediator blijft altijd onafhankelijk en onpartijdig en kijkt mee naar een oplossing waarmee alle partijen tevreden zijn. Mediator ben je niet zomaar, je moet hiervoor een mediationopleiding hebben gevolgd en een mediator moet ingeschreven zijn in het register van de Mediatorsfederatie Nederland. Ook moeten mediators zich houden aan de regels van het NMI.
Wat kost mediation?
De prijzen van mediation kunnen enorm verschillen per mediator of mediationbureau. Gemiddeld kost mediation 120 euro per uur en gemiddeld is een mediator 10 uur met een conflict bezig voordat dit opgelost is. Aan een gemiddeld conflict ben je dus 1200 euro kwijt voordat dit opgelost is, dit is aanzienlijk minder dan een rechtszaak.
Hoe worden afspraken vastgelegd?
Bij mediation is er logischerwijs geen bindende uitspraak van de rechter. Toch is het belangrijk om gemaakte afspraken vast te leggen zodat partijen hier achteraf op kunnen terugvallen. Partijen werken wel vrijwillig mee aan mediation, maar dit is niet geheel vrijblijvend. De gemaakte afspraken worden vastgelegd in een meditationovereenkomst die door alle partijen wordt ondertekend. Met het ondertekenen geven de partijen aan zich te willen houden aan de gemaakte afspraken.
Waarom niet naar de rechter?
Mediation is vaak minder ingrijpend dan het conflict op te laten lossen door de rechter. Mediation is ook een stuk goedkoper dan een rechtszaak en het duurt veel minder lang omdat niet de hele gerechtelijke procedure gevolgd hoeft te worden. Een groot voordeel van mediation ten opzichte van een rechtszaak is dat de relatie tussen partijen veel minder onder druk staat. Partijen werken samen aan een oplossing, proberen er samen uit te komen. Vooral bij conflicten tussen partijen waarbij de relatie ook voor de toekomst nog van belang of waarde is, heeft mediation hiermee een groot voordeel.
Wat zijn de nadelen van mediaton?
Een nadeel is dat er altijd de bereidheid moet zijn van partijen om mee te werken aan een oplossing. Als partijen hevige ruzie hebben of erg koppig zijn, kan dit natuurlijk lastig worden. Ook is mediation niet voor alle rechtsgebieden geschikt. Als er bijvoorbeeld een conflict is over een heel groot geldbedrag, is het erg onwaarschijnlijk dat partijen hierover een compromis kunnen sluiten.
Lees verder