Bedingen in een arbeidsovereenkomst

Bedingen in een arbeidsovereenkomst In een arbeidsovereenkomst kunnen allerlei bedingen staan. Bedingen zijn regelingen over bijvoorbeeld concurrentie, gevoelige informatie of het klantenbestand. Welke bedingen kunnen er in je contract staan, wat houden deze bedingen in en waar moet je op letten? Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat er in je contract staat, want bij schending van een beding loop je vaak het risico op een hoge boete.

Het concurrentiebeding

Het concurrentiebeding is geregeld in art. 7:653 BW. Met een concurrentiebeding wordt een werknemer beperkt in zijn vrijheid om na het einde van het arbeidscontract op een bepaalde manier te gaan werken. Het wordt bijvoorbeeld verboden om in een bepaalde sector, op een bepaalde termijn of in een bepaalde omgeving bij een werkgever te gaan werken.

Let op: het concurrentiebeding moet wel redelijk zijn. Er mag geen belachelijk lange termijn of een extreem grote omgeving verboden worden.

Het proeftijdbeding

Het proeftijdbeding is geregeld in art. 7:652 BW. Met een proeftijdbeding kan er aan het begin van de arbeidsovereenkomst per direct worden opgezegd door zowel de werknemer als de werkgever.

Let op: Bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd mag de proeftijd maximaal 2 maanden duren. Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor langer dan 2 jaar is de maximale duur van de proeftijd ook 2 maanden. Bij een arbeidsovereenkomst korter dan 2 jaar mag de proeftijd maximaal 1 maand duren.
De lengte van de proeftijd moet voor allebei de partijen gelijk zijn. Alleen een CAO kan van deze wettelijke regels afwijken. Bij een kort arbeidscontract voor bepaalde tijd moet je extra goed opletten: de proeftijd moet wel redelijk en in verhouding zijn.

Het relatiebeding

Met een relatiebeding krijgt een werknemer het verbod om na het einde van het arbeidscontract zakelijke contacten te onderhouden met relaties van zijn ex-werkgever.

Let op: Vaak is er niet precies duidelijk wat onder relaties wordt verstaan. Het is verstandig om een specifieke lijst met relaties toe te voegen aan het relatiebeding of om die op te vragen bij de ex-werkgever. Het relatiebeding moet wel redelijk zijn.

Eenzijdig wijzigingsbeding

Het wijzigingsbeding is opgenomen in art. 7:613 BW. Bij een eenzijdig wijzigingsbeding mag de werkgever de arbeidsovereenkomst eenzijdig wijzigen.

Let op: De werkgever mag de arbeidsovereenkomst alleen wijzigen als hij een zwaarwichtig belang heeft bij de wijziging, zo zwaarwichtig dat het belang van de werknemer daar in redelijkheid voor moet wijken. Als er geen wijzigingsbeding is opgenomen in de arbeidsovereenkomst, dan hoeft de werknemer zich niet te houden aan de wijziging. De werknemer is wel gehouden aan de wijziging als er een wijzigingsbeding is overeengekomen, als het voorstel tot wijziging redelijk is en de aanvaarding in de omstandigheden van het geval in alle redelijkheid van de werknemer kan worden gevergd.

Geheimhoudingsbeding

Met een geheimhoudingsbeding wordt het de werknemer verboden om bepaalde informatie, vaak bedrijfsgevoelige informatie, naar buiten te brengen tijdens en/of na de arbeidsovereenkomst.

Let op: Informatie is is vertrouwelijk als de werkgever dit uitdrukkelijk heeft aangegeven, maar ook als de werknemer dit redelijkerwijs uit de omstandigheden kon afleiden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschil tussen concurrentiebeding en relatiebeding?Verschil tussen concurrentiebeding en relatiebeding?In een arbeidsovereenkomst kunnen partijen een concurrentiebeding of een relatiebeding afspreken. Dergelijke bedingen be…
Arbeidsovereenkomst opstellen: inhoudArbeidsovereenkomst opstellen: inhoudBij het opstellen van de arbeidsovereenkomst moet de werkgever zich informatie verschaffen aan de werknemer over bijvoor…
Tijdelijk contract opzeggenEen tijdelijk contract loopt van rechtswege af, dus na afloop van de termijn die in het contract wordt genoemd. Het is e…
Proeftijd en arbeidsovereenkomstEen proeftijd is alleen van toepassing bij een arbeidsovereenkomst als die echt is opgenomen in de arbeidsovereenkomst.…

Dertigers met mooie carrière niet altijd gelukkigDertigers met mooie carrière niet altijd gelukkigDertigers zijn dikwijls hoog opgeleid en hebben een boeiende baan maar zitten volgens psychologen toch vaak slecht in hu…
Werkloos. Wat nu?Werkloosheid. Het is een fenomeen met een niet te onderschatten invloed op de financiële, sociale, en in veel gevallen o…
Bronnen en referenties
  • Boek 7 BW, vanaf artikel 613.
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 09-10-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Carriere
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.