Bedingen in een arbeidsovereenkomst
In een arbeidsovereenkomst kunnen allerlei bedingen staan. Bedingen zijn regelingen over bijvoorbeeld concurrentie, gevoelige informatie of het klantenbestand. Welke bedingen kunnen er in je contract staan, wat houden deze bedingen in en waar moet je op letten? Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van wat er in je contract staat, want bij schending van een beding loop je vaak het risico op een hoge boete.
Het concurrentiebeding
Het
concurrentiebeding is geregeld in art. 7:653 BW. Met een concurrentiebeding wordt een werknemer beperkt in zijn vrijheid om na het einde van het arbeidscontract op een bepaalde manier te gaan werken. Het wordt bijvoorbeeld verboden om in een bepaalde sector, op een bepaalde termijn of in een bepaalde omgeving bij een werkgever te gaan werken.
Let op: het concurrentiebeding moet wel redelijk zijn. Er mag geen belachelijk lange termijn of een extreem grote omgeving verboden worden.
Het proeftijdbeding
Het proeftijdbeding is geregeld in art. 7:652 BW. Met een proeftijdbeding kan er aan het begin van de arbeidsovereenkomst per direct worden opgezegd door zowel de werknemer als de werkgever.
Let op: Bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd mag de proeftijd maximaal 2 maanden duren. Bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd voor langer dan 2 jaar is de maximale duur van de proeftijd ook 2 maanden. Bij een arbeidsovereenkomst korter dan 2 jaar mag de proeftijd maximaal 1 maand duren.
De lengte van de proeftijd moet voor allebei de partijen gelijk zijn. Alleen een CAO kan van deze wettelijke regels afwijken. Bij een kort arbeidscontract voor bepaalde tijd moet je extra goed opletten: de proeftijd moet wel redelijk en in verhouding zijn.
Het relatiebeding
Met een relatiebeding krijgt een werknemer het verbod om na het einde van het arbeidscontract zakelijke contacten te onderhouden met relaties van zijn ex-werkgever.
Let op: Vaak is er niet precies duidelijk wat onder relaties wordt verstaan. Het is verstandig om een specifieke lijst met relaties toe te voegen aan het relatiebeding of om die op te vragen bij de ex-werkgever. Het relatiebeding moet wel redelijk zijn.
Eenzijdig wijzigingsbeding
Het wijzigingsbeding is opgenomen in art. 7:613 BW. Bij een eenzijdig wijzigingsbeding mag de werkgever de arbeidsovereenkomst eenzijdig wijzigen.
Let op: De werkgever mag de arbeidsovereenkomst alleen wijzigen als hij een zwaarwichtig belang heeft bij de wijziging, zo zwaarwichtig dat het belang van de werknemer daar in redelijkheid voor moet wijken. Als er geen wijzigingsbeding is opgenomen in de arbeidsovereenkomst, dan hoeft de werknemer zich niet te houden aan de wijziging. De werknemer is wel gehouden aan de wijziging als er een wijzigingsbeding is overeengekomen, als het voorstel tot wijziging redelijk is en de aanvaarding in de omstandigheden van het geval in alle redelijkheid van de werknemer kan worden gevergd.
Geheimhoudingsbeding
Met een geheimhoudingsbeding wordt het de werknemer verboden om bepaalde informatie, vaak bedrijfsgevoelige informatie, naar buiten te brengen tijdens en/of na de arbeidsovereenkomst.
Let op: Informatie is is vertrouwelijk als de werkgever dit uitdrukkelijk heeft aangegeven, maar ook als de werknemer dit redelijkerwijs uit de omstandigheden kon afleiden.
Lees verder