Waarom iets niet kan

Waarom iets niet kan De een is een rasoptimist en zegt dat altijd alles mogelijk is wat je maar wilt en bij de ander kan niets. Voor allebei is wat te zeggen, maar als je zegt dingen te willen doen, dan is het goed dit ook enig moment te gaan doen. Als je toch meer beperkingen ziet, hebben die uitgesproken wensen ook niet zoveel waarde. Maar waarom zou je het zover laten komen?

Algemeen

Wat zijn redenen om iets niet te doen/te realiseren? Je leeftijd werkt niet mee, geen geld of tijd, te weinig energie? Je kunt altijd allerlei barrières oproepen om iets niet te doen. Maar als er nu weer weerleggingen zijn voor de redenen die te bedenken zijn … ga je het dan wel doen?

Veel voorkomende redenen die gebruikt worden...

Leeftijd

Als je ergens naar toe wilt groeien, kan leeftijd een rol spelen waarom het niet haalbaar zou zijn. Maar als je met het ‘nu’ bezig bent, ben je niet met de toekomst bezig en zet je datgene wat je nu wilt om in actie waar je op dit moment ook daadwerkelijk gelukkig van wordt. Vergelijk het met datgene wat je vroeger te horen kreeg, te weinig levenservaring, ergens te jong voor zijn. Dat speelt nu geen rol meer en kan met deze leeftijd dus alleen maar in je voordeel werken.

Bovendien is het van belang je te realiseren dat de mens zelf vaak etiketjes opplakt als het gaat om wat op welke leeftijd wel en niet kan. Degene die in het ‘nu’ leeft en datgene wil doen wat hij/zij nu graag wil doen, heeft daar maling aan. Denk bijvoorbeeld aan de hoogbejaarde die nog een universitaire studie met succes afrondt. Je gedachten zijn tijdloos en als in je gedachten iets speelt wat je echt wilt realiseren, vind je een weg om daar te komen en sla je wellicht goedbedoelde redenen (zoals leeftijd) om het niet te doen in de wind.

Tijd

Tijd is een relatief begrip en toch gebruiken we tijd vaak om iets niet te doen. Toch heb je enig moment iets in je hoofd gezet wat je graag wil en dus wordt het tijd om te kijken naar je planning. Immers, als je aangeeft dat je geen tijd hebt, stel je nog steeds de verkeerde prioriteiten. Want datgene wat je tijd opslurpt is datgene wat je zelf ooit in het leven hebt geroepen. Soms sluipt het erin in combinatie met bijvoorbeeld het niet “nee” kunnen zeggen, maar dan gaat het er nu om om alles nog eens onder de loep te nemen en te herbezien qua prioriteit.

Teleurstelling

De eerder aangehaalde niet “nee” kunnen zeggen, speelt veel mensen parten en inmiddels kan een deel van je leven ingericht zijn met zaken die voortkomen uit het niet “nee” durven zeggen. Mensen niet teleurstellen, want ze hebben immers een bepaald verwachtingspatroon van je, is een belangrijke. Maar als je je bedenkt dat als deze mensen zouden weten dat jij niet zo gelukkig bent, juist omdat een deel van je leven is ingericht om mensen niet te teleur te stellen, zouden ze het niet zo erg vinden. Niet als deze mensen van je houden tenminste, want de mensen waar je van houdt willen je immers gelukkig zien.

Dat neemt niet weg dat mensen wellicht even vreemd staan te kijken, maar leg het gewoon uit. Als je aangeeft dat andere dingen je gelukkig maken, is het wellicht even slikken, maar begrijpen mensen (die van je houden) het uiteindelijk wel.

Geld

Geld is voor velen een reden, je moet blijven werken om te kunnen leven en dus kan die reis niet doorgaan etc. Maar waar het werkelijk om gaat is prioriteiten stellen. Prioriteit voor wat betreft datgene wat je echt belangrijk vindt. Wellicht vind je de bioscoop ook leuk en ga je regelmatig, is de kroeg gezellig, wordt je blij van nieuwe cosmetica of werk je zoveel om zoveel mogelijk geld te hebben (te hebben voor wat?). Wat het ook is, als je beurs niet zo breed is wil dat nog niet zeggen dat niets haalbaar is. Meer sparen en bekijken of die reis op die manier gepland moet worden, of dat met hetzelfde resultaat ook een andere planning gekoppeld kan worden. Een die minder geld kost en gebruik je creativiteit en inventiviteit hiervoor.

Energie

Het blijven hangen in een vaste structuur, omdat je voor meer geen energie hebt is wellicht de meest gebuikte reden. Denk aan de man of vrouw die wil afvallen, maar na het werk zo moe is dat hij/zij niet meer toekomt aan sporten. Bijna altijd geeft dit een negatief gevoel en stimuleert het de niet haalbaarheid van hetgeen je eerder voorgenomen hebt, de self-fulfilling prophecy doet hier zijn werk goed.

Denken over je vermoeidheid is op zich al vermoeiend en dus beter deze energie om te zetten in het gewoon gaan doen. Niet er over nadenken, maar je sporttas pakken en gaan sporten.

Tot slot

Bijna alles is mogelijk, maar je bent je eigen horde om het niet te doen. Die horde kan je dus ook zelf omverwerpen. Wellicht kan iemand je stimuleren, maar uiteindelijk zal je het wel zelf moeten doen.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Doemdenken: oorzaken en tipsDoemdenken: oorzaken en tipsDoemdenken is het hebben van sombere gedachten over de toekomst. Negativisme, fatalisme en pessimisme kleuren hierbij de…
Optimist zijn is een keuzeOptimist zijn is een keuzeDe rasoptimist kenmerkt zich door het positieve altijd in alles te zien, dat alles zich ten goede zal ontwikkelen en in…
Bekijk het van de positieve kantBekijk het van de positieve kantVoor de een is het vanzelfsprekend en voor de ander is het een opgave… en er zijn mensen die positiviteit niet kunnen of…
De bucket list: Wat wil je gedaan hebben voor je sterft?De bucket list: Wat wil je gedaan hebben voor je sterft?Mensen zijn geneigd om dingen die ze willen doen, uit te stellen. Ook worden we vaak meegetrokken in de dagelijkse sleur…

De verschillende leiderschapsstijlenDe verschillende leiderschapsstijlenDoor de eeuwen heen is effectief leiderschap altijd al een belangrijk onderwerp geweest in de literatuur en de praktijk.…
Motivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieMotivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieGemotiveerd zijn om iets te ondernemen is zeer belangrijk. Zonder motivatie verliezen we levenslust en kost iets ons vee…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 02-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.