Hoe kan ik mezelf motiveren?

Hoe kan ik mezelf motiveren? Jezelf motiveren is één van de moeilijkste dingen die er zijn. Vaak lukt het je prima om anderen te motiveren, maar vergeet je daarbij jezelf. Bovendien ontduiken we de dingen die moeten vaak liever. Wat kun je doen om jezelf te motiveren?

Waarom moeten we gemotiveerd worden?

Motivatie hebben we nodig om dingen te kunnen ondernemen. Wanneer we niet gemotiveerd zijn, dan hebben we geen doel om datgene wat we moeten doen op ons te nemen. We leven in onze eigen "comfort zone", waar we het ons zo prettig mogelijk gemaakt hebben. Iets van onszelf wat we eigenlijk zouden moeten aanpakken, laten we lekker doorsudderen. Dit voelt veilig en vertrouwd. Maar in je achterhoofd weet je dat het tijd is om te veranderen. Je moet jezelf dan motiveren om actie te ondernemen.

Voorbeeld 1

Wanneer je steeds meer kilo's bijkomt, dan weet je dat je over moet gaan op een gezonder eetpatroon. Maar anders gaan eten is zo'n gedoe en je verzint allerlei excuses om niet te hoeven starten met lijnen. Je hebt bijvoorbeeld binnenkort een paar keer een etentje, of je gunt jezelf dat lekkere eten omdat je even in een dipje zit. Vaak denk je: "morgen begin ik". Maar morgen is er weer iets wat je tegenhoudt te starten.

Voorbeeld 2

Je weet dat je nodig je administratie moet bijwerken. Eigenlijk wil je het gewoon bijhouden, maar steeds weer stel je het uit. Zo wordt je administratie keer op keer een rommeltje. Vaak besef je pas dat je, wanneer de eerste aanmaningen op de mat vallen, echt aan de slag moet met je administratie.

Vaak zijn we moeilijk te motiveren voor "vervelende" karweitjes en verplichtingen. Zaken zoals stoppen met roken, je troep opruimen, minder eten, naar de tandarts of huisarts gaan etc. Dit soort dingen stellen we vaak het liefst zo lang mogelijk uit.

Geremd worden in je motivatie

Ook factoren van buitenaf kunnen je remmen in je motivatie. Bijvoorbeeld, wanneer je je niet gewaardeerd voelt op je werk. Je gaat van lieverlee verzuimen je werk heel goed te doen. Misschien meld je je sneller ziek, wanneer je je een keertje niet zo lekker voelt. Kortom: de klad komt er een beetje in.
In een relatie kun je gedemotiveerd raken doordat de ander je niet respecteert. Je hebt dan geen behoefte meer het de ander naar de zin te maken. Het is moeilijk je te motiveren aardig en lief te zijn voor je wederhelft, bijvoorbeeld wanneer er net een knallende ruzie is geweest.
Wanneer je heel erg gedemotiveerd bent, dan loop je met het idee dat je niets waard bent. Het gevolg is dat je in je schulp kruipt en er een depressie op de loer ligt.

Wat kun je doen om jezelf te motiveren?

  • Allereerst is het belangrijk om te weten dat alleen jijzelf iets kunt doen aan de situatie waar jij in zit. Wanneer je zelf niets onderneemt om te veranderen, dan zal je motivatie nooit toenemen. De eerste stap is jezelf als het ware "een schop onder de kont" te geven.
  • De tweede stap is hulp vragen. Anderen kunnen je helpen gemotiveerd te blijven. Zij kunnen je helpen je zelfvertrouwen te behouden of terug te krijgen en je aansporen om vol te houden. Bijvoorbeeld samen met jou gaan sporten om wat af te vallen. Problemen op je werk kun je bespreekbaar maken. Wanneer er niet op gereageerd wordt en de situatie blijft voortbestaan, probeer dan een andere baan te zoeken. Lukt dit niet, blijf altijd open en eerlijk communiceren over wat je ervaringen en problemen zijn.
  • Stel jezelf duidelijke doelen en stel je doelen niet te hoog. Wanneer je opziet tegen een enorme berg, dan is de motivatie al gauw ver te zoeken. Ben je al bezig met veranderingen door te voeren, kijk dan ook eens achter je, hoever je al gekomen bent. Vaak zie je alleen de lange weg die je nog voor je hebt, maar merk je niet dat je ook al heel ver gekomen bent. Wanneer je ziet hoeveel je al hebt bereikt, motiveert dat je om door te gaan.
  • Ben je gedemotiveerd om nog energie in je relatie te steken, kijk dan eerst of je nog met een relatietherapeut kan gaan praten voordat je de knoop doorhakt. Relatietherapie kan helpen een beter inzicht te geven in elkaar en beter op elkaar te reageren.
  • Wanneer je op we werk gedemotiveerd bent door omstandigheden, dan kun je je leidinggevende vragen om een coachingstraject. Een coaching die is afgestemd op jezelf motiveren is een goed hulpmiddel. Tijdens zo'n coaching kan je ook leren hoe je effectief moet communiceren en hoe je gemotiveerd kan worden om dingen voor jezelf te vragen.
  • Verval niet in je oude patroon, wanneer het een keertje mis gaat. Begin gewoon weer opnieuw.
  • Wanneer je doorzet, zie je resultaat, dit motiveert je nog meer om door te gaan op de weg die je ingeslagen bent.
© 2010 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Motiveren en demotiverenHet is belangrijk te weten hoe je iemand kunt motiveren vooral als het om een baan gaat waar veel contact met mensen is…
Uw kind motiveren'Mijn zoon wil dat niet', 'mijn dochter wil alleen tv kijken', 'huiswerk? dat kent mijn kind niet!'. Ouders lopen regelm…
Motivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieMotivatie: intrinsiek, extrinsiek en de verwachtingstheorieGemotiveerd zijn om iets te ondernemen is zeer belangrijk. Zonder motivatie verliezen we levenslust en kost iets ons vee…
Coaching, echt van deze tijdCoaching, echt van deze tijdSoms lijkt het alsof de ene helft van Nederland de andere helft aan het coachen is, zoveel verschillende coachen en vers…

Benijden: je gaat er zelf harder door werkenBenijden: je gaat er zelf harder door werkenHet wordt altijd benadrukt; wees blij voor een ander als hij of zij iets heeft. Succes, een goede relatie, leuke kindere…
Schaamtegevoel en verband met gedrag en psychische problemenSchaamtegevoel en verband met gedrag en psychische problemenSchaamte is niet zo onschuldig als het lijkt. Schaamte is een gevoel van tekort te schieten ten opzichte van het ideaal…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 11-01-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.