Benijden: je gaat er zelf harder door werken

Benijden: je gaat er zelf harder door werken Het wordt altijd benadrukt; wees blij voor een ander als hij of zij iets heeft. Succes, een goede relatie, leuke kinderen, veel geld, een goede gezondheid of gewoon geluk. Maar veel mensen hebben toch wel last van afgunst en benijden anderen. Negatieve emoties die onderdrukt moeten worden is het oordeel van velen. Maar het heeft ook voordelen om anderen te benijden. Maar wat is dat eigenlijk: iemand anders benijden?

Afgunst in de Tien Geboden

In het boeddhisme, maar ook in het christelijke geloof, in de islam en in het hindoeïsme mag je niet afgunstig zijn op anderen. Het geldt zelfs als één van de tien hoofdzonden in het christelijke geloof en staat dus zelfs in de Tien Geboden. (Gij zult niet andermans vrouw begeren). Iemand benijden is wat milder. Mensen spreken ook vaak uit dat ze iemand anders benijden. Toch heeft ook dat een negatieve bijklank. Want je hoort blij te zijn voor een ander als die iets heeft dat ook jij graag zou willen.

Iedereen is wel eens afgunstig

Toch zijn bijna alle mensen wel eens afgunstig en dus een soort van jaloers. Dat leidt tot negatieve zaken. Over mensen die zoveel geluk hebben dat er in hun omgeving afgunst heerst wordt door anderen wordt bijvoorbeeld veel meer geroddeld. Ook willen veel mensen dat geluk vernietigen en hebben ze er dus zelfs geld voor over om die bijzondere positie te ondermijnen.

Iemand benijden zorgt voor meer inzet

Mensen die anderen benijden zitten echter in een ander schuitje. Zij willen eigenlijk hetzelfde als de persoon in kwestie en gaan daar mee aan de slag. Het benijden zet iets in werking waardoor mensen harder gaan werken om hun eigen situatie te verbeteren. Gevoelens zoals benijden worden in dat geval dus een middel om problemen aan te pakken. Bij afgunst willen mensen de gelukkige benadelen, bij benijden gaan ze aan zichzelf werken. Als ze hard aan de slag gaan met zichzelf doordat ze net zoveel succes als een ander willen, scoren ze zelfs beter op een intelligentietest zo is inmiddels bewezen.

Afgunst en benijden: de verschillen tussen vrouwen en mannen

Uit onderzoek is gebleken dat mannen en vrouwen precies hetzelfde omgaan met afgunst en het benijden van een ander. Wel hadden mannen en vrouwen andere zaken waardoor ze de ander met scheven ogen aankeken.
Mannen waren vooral afgunstig of benijden anderen bij sportieve prestaties, rijkdom en status
Vrouwen waren afgunstig of benijden anderen door uiterlijk en sociale vaardigheden.

Verschil tussen afgunst en benijden

Afgunst wordt vaak gevoeld als mensen vinden dat een ander iets onverdiend zomaar toegeworpen krijgt.
Iemand benijden ontstaat als mensen wel weten dat de ander er ook hard voor gewerkt heeft, zoals bij een topprestatie in de sport of bij promotie na jarenlang hard en lang werken.

Bewonderen

In sommige gevallen wordt benijden omgezet in bewonderen. Dat gebeurt vooral als mensen wel weten dat ze dergelijke prestaties nooit behalen. Een Olympische medaille bijvoorbeeld is voor heel weinig mensen weggelegd. Ook een wereldberoemd muzikant worden is maar voor weinig weggelegd. Blijkbaar stellen mensen zich daar op in en kunnen ze bij dergelijk hoge prestaties de knop dan omzetten en hun afgunst omzetten in grote bewondering.

Waarom willen wat de ander heeft?

Benijden betekent dat iemand hetzelfde wil als een ander. Dat heeft te maken met een minderwaardigheidsgevoel. Iemand die een bepaald niveau niet kan halen kan zich minder voelen dan iemand die dat wel kan. Maar ook status speelt mee in onze moderne maatschappij. Mensen hebben het gevoel dat ze mee moeten in de vaart der volkeren. Dat betekent net zoveel geld, aanzien, bezit, verre vakanties, carrière en geluk als anderen. Wie dat niet behaalt heeft vaak het gevoel minder status te hebben dan anderen.

Mensen op wie anderen afgunstig zijn

Bijzonder is overigens ook wel dat mensen waarop anderen afgunstig zijn of die dat denken, zich socialer opstellen. Dit is overigens niet geheel en al uit mensenliefde, maar vooral uit eigenbelang. Bij afgunst ligt de duivel van de wraak op de loer en dat betekent dat mensen beschadigd kunnen raken.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afgunst en jaloezieAfgunst! Of het nu het leuke huis van vriendin is of de geweldige baan van de buurvrouw, soms benijden we een ander om d…
Afgunst, een sterke negatieve emotieAfgunst, een sterke negatieve emotieInvidia, de Latijnse benaming voor nijd, jaloezie en afgunst. Afgunst is een sterke negatieve emotie, waarbij je een and…
Jaloezie in een relatieJaloezie in een relatieJaloezie is een normale menselijke emotie. Maar we hebben altijd geleerd dat jaloezie vooral een negatieve emotie is. De…
Astrologie als hulp voor je persoonlijkheidAstrologie als hulp voor je persoonlijkheidIn de 21ste eeuw kunnen we dagelijks op verschillende manieren onze horoscoop of ons astrologisch profiel achterhalen. J…

Verslaafd aan veranderingenVerslaafd aan veranderingenSommige mensen willen steeds weer iets nieuws. Een nieuwe partner, een ander huis, weer een verbouwing of weer een nieuw…
Hoe kan ik mezelf motiveren?Hoe kan ik mezelf motiveren?Jezelf motiveren is één van de moeilijkste dingen die er zijn. Vaak lukt het je prima om anderen te motiveren, maar verg…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant Onderzoek sociaal psycholoog Niels van de Ven
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.