Codependentie en het Human Magnet Syndrome

Codependentie en het Human Magnet Syndrome Het Human Magnet Syndrome is een fascinerend fenomeen. Mensen worden op een onverklaarbare wijze aangetrokken tot elkaar. Vooral tussen codependents en narcisten is er sprake van een magnetische aantrekkingskracht. Hier spelen veel onbewuste drijfveren en overtuigingen een rol. Voor zowel de codependent als de narcist lijkt het alsof er geen invloed is uit te oefenen op deze enorm sterke kracht.

Wat is het Human Magnet Syndrome?

Het Human Magnet Syndrome is een term die voor het eerst is gebruikt door Ross Rosenberg, een Amerikaans psycholoog en ervaringsdeskundige op het gebied van codependentie en narcisme. Volgens Ross Rosenbergs theorie over het Human Magnet Syndrome voelen mensen met bepaalde persoonlijkheden zich als een magneet tot elkaar aangetrokken. Dit kan een gezonde aantrekkingskracht zijn, maar betreft meestal een ongezonde aantrekkingskracht die lijdt tot destructieve relaties. In het laatste geval gaat het vaak over mensen die codependent zijn en zich aangetrokken voelen tot mensen bij wie zij in de behoeftes kunnen voorzien. Mensen die lijden aan codependentie stellen vaak de behoeftes van anderen boven hun eigen behoeftes. Zij voelen zich vaak aangetrokken tot narcisten of mensen met narcistische trekken. Narcisten stellen hun eigen belangen boven die van andere mensen. Door deze tegenstrijdigheid vullen de codependent en de narcist (of persoon met narcistische trekken) elkaar perfect aan. Zowel de narcist als de codependent ervaren bij elkaar een explosie van liefde, aantrekkingskracht en chemie en voelen zich bij elkaar compleet. Er is sprake van een enorm sterke verbinding, alsof het een match made in heaven is. Deze intense gevoelens en heftige ervaring is volgens Ross Rosenberg niet te vergelijken met een relatie tussen 'gezonde' partners. Gezonde partners voelen zich wel tot elkaar aangetrokken, maar er mist een gevoel van chemie dat er wel is tussen een codependent en een narcist.

Basis van toxische eenzaamheid en toxische schaamte

Zowel een codependent als een narcist hebben intern een basis van toxische eenzaamheid en toxische schaamte en voelen zich in de basis onzeker. Als het ware zijn het twee gebroken personen. De gevoelens van toxische eenzaamheid en toxische schaamte zijn zo heftig voor zowel de codependent als de narcist dat het bijna niet te dragen is. Wanneer de codependent en de narcist bij elkaar zijn, voelen ze deze gevoelens niet. Ze voelen zich compleet. En hebben iemand nodig die de toxische gevoelens bij hen weghoudt. In feite zijn zowel de codependent als de narcist twee halve mensen die met elkaar samen één worden. Vaak begrijpt de omgeving niet dat zowel de codependent als de narcist ondanks dat het geen gezonde relatie is, toch steeds voor elkaar blijven vechten of steeds bij elkaar terug lijken komen. Het lijkt wel of beide mensen verslaafd aan elkaar en afhankelijk van elkaar zijn. Wat betreft dit type van relatie is er een vergelijking te maken met een magneet. Mensen die het Human Magnet Syndrome ervaren, worden daadwerkelijk met de intensiteit van magneten tot elkaar aangetrokken.

De onderliggende oorzaak van het Human Magnet Syndrome

Het Human Magnet Syndrome treedt op bij mensen die te lijden hebben van een hechtingstrauma, ontstaan in de jeugd. Hechtingstrauma is een fenomeen dat ontzettend pijnlijk is voor degene die het heeft opgelopen. Hechtingstrauma bestaat uit de volgende onderdelen: toxische schaamte, toxische eenzaamheid, angst voor afwijzing en verlating. Daarnaast spelen de volgende vaak onbewuste overtuigingen een rol:
  • Ik ben het niet waard om van te houden wanneer ik mezelf ben;
  • Ik ben het waard om van te houden om wat ik voor jou doe, maar niet voor mezelf.

Mensen met hechtingstrauma kunnen zich twee kanten op ontwikkelen: tot codependent of tot narcist. Hechtingstrauma treedt op tijdens een jeugd waarin de ouders om welke reden dan ook niet emotioneel beschikbaar zijn. Dit kan zijn omdat de ouders te lijden hebben onder een narcistische persoonlijkheidsstroornis, door verslavingen of door ziekte. Het komt vaak voor dat er in een gezin met emotioneel onbeschikbare ouders met meerdere kinderen zowel narcisten als codependents opgroeien. Dit alles heeft te maken met de manier waarop de ouders met het betreffende kind omgaan. Vaak wordt een opgroeiende narcist geprezen, bewondert en op een voetstuk geplaatst door de ouders en is een opgroeiende codependent het onzichtbare kind dat gaat pleasen en in gaat spelen op de behoeftes van de ouders om toch gezien te worden.

Mensen die opgroeien met dit soort hechtingstrauma, nemen de disfunctionele patronen uit hun jeugd mee in hun volwassen leven. En zullen zolang ze niet aan hun eigen hechtingstrauma werken, steeds destructieve relaties blijven aangaan.

Gezondere relaties ontwikkelen

Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om gezondere relaties te krijgen en aan te trekken. Dit zijn:
  • Ga in therapie. Zelfontwikkeling en emotionele heling zullen de relatie met jezelf en anderen verbeteren;
  • Ga de confrontatie aan met je eigen angsten en onzekerheden en omarm ze met liefde;
  • Neem risico's op relatiegebied. Laat jezelf zien en durf in het diepe te springen zonder te weten wat je te wachten staat;
  • Leer wat jij nodig hebt in een relatie, zodat je dat naar toekomstige partners kunt communiceren;
  • Bij gezonde liefde hoort wederkerigheid en commitment aan elkaar. Sta open voor de behoeftes en grenzen van je toekomstige partner en laat die van jezelf ook zien.

Lees verder

© 2017 - 2024 Denisehagmeijer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Codependentie versus narcismeCodependentie versus narcismeHoewel codependentie en narcisme vaak worden omschreven als twee tegengestelde psychische aandoeningen, blijkt uit weten…
Codependentie en relatiesCodependentie en relatiesMensen met codependentie, ook wel mede-afhankelijkheid genoemd, maken hun eigenwaarde vaak volledig afhankelijk van ande…
Sick Building Syndrome of WerkstressSick Building Syndrome of WerkstressHet Sick Building Syndrome veroorzaakt klachten die te vergelijken zijn met de klachten van stress. Wanneer is er sprake…
Codependentie en triggersCodependentie en triggersCodependentie is een veelvoorkomende psychische aandoening waarbij iemand heeft geleerd dat zijn bestaansrecht afhangt v…

Codependentie en basisbehoeftesCodependentie en basisbehoeftesCodependentie is een psychische aandoening voortkomend uit een onveilige jeugd. Codependentie staat anno 2017 nog niet v…
Loskomen van een narcistische partnerLoskomen van een narcistische partnerEen relatie met een narcistische partner is als een emotionele achtbaan waar geen einde aan lijkt te komen met destructi…
Bronnen en referenties
  • https://blogs.psychcentral.com/human-magnets/2013/12/is-your-relationship-mathematically-sound-8-tips-to-making-it-healthier/geraadpleegd op 12 september 2017.
  • https://www.youtube.com/watch?v=oqRj8CdKUlI, Ross Rosenberg, geraadpleegd op 12 september 2017
Reactie

Jan, 13-01-2018
Er wordt in het artikel uitgegaan van toekomstige partner(s) terwijl het wellicht haalbaar en dus zinvol is om indien sprake is van een huidige partner eerst en vooral hiermee aan de relatie te werken. Reactie infoteur, 15-01-2018
Dank voor je reactie. Mits beide partners daarvoor openstaan, is dat zeker een optie.

Denisehagmeijer (62 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.