Voorbij het cliché: hoe herken je de introvert in jezelf?

Voorbij het cliché: hoe herken je de introvert in jezelf? Er bestaat een behoorlijk stereotiep beeld van introverte mensen. Zo zouden introverten verlegen zijn, nogal grijze muizen en anti-sociaal. Dat klopt meestal niet met de werkelijkheid. Zo kan het zo zijn dat het jarenlang duurt voordat je de introvert in jezelf herkent. Want jij bent bijvoorbeeld niet op je mondje gevallen en kunt intens genieten van gezelschap. Dat past niet in het clichébeeld dat mensen van introvert zijn hebben. En toch zou je er heel goed eentje kunnen zijn. Waaraan kun je herkennen dat je introverte eigenschappen hebt? En waarom is het zo goed om dit te weten?

Hét verschil tussen introvert en extravert

Eigenlijk is dat in één zin samen te vatten: extraverten krijgen energie van gezelschap, introverten hebben tijd voor zichzelf nodig om de batterij weer op te laden. En zo kan het dus heel goed zijn dat je het heel gezellig vindt om met een vriendin uit eten te gaan, om je familie te zien of klanten op je werk, maar dat je toch een introvert bent. Ben jij iemand die liever met zijn tweeën dingen doet dan met een grote groep? Vind jij met meerdere mensen op vakantie gaan best gezellig, zolang je je af en toe maar even mag terugtrekken met een boek? Dan zou je heel goed een introvert kunnen zijn. Dat is namelijk jouw moment om even bij te komen van alle indrukken en mensen om je heen.

Verlegen of introvert?

Het berust op een misverstand dat introverte mensen verlegen zijn. Verlegen en introvert zijn verschillende eigenschappen. Verlegenheid heeft te maken met sociale onzekerheid. Je bent dan bang om je uit te spreken in gezelschap. Als je introvert bent, dan kost gezelschap je energie. Dat is iets heel anders. Ook extraverte mensen kunnen verlegen zijn. En een introvert kan blaken van zelfvertrouwen, ook in gezelschap.

Presentaties geven

Nog zo'n cliché. Introverten zouden dat niet kunnen of durven en extraverten zouden dit minder eng vinden of hier een natuurlijker talent voor hebben. Er is echter geen enkele reden waarom een introvert geen presentaties zou kunnen of willen geven. Introvertheid heeft niets te maken met angst voor spreken in het openbaar. Waar een introvert wél tegenop ziet: de borrel na afloop, als hij zich moet mengen tussen zijn publiek.

Waaraan kun je herkennen of je introverte eigenschappen hebt?

Extravert en introvert zijn twee uitersten van een schaal. Dat betekent dat niet veel mensen 100% extravert of 100% introvert zullen zijn, maar meestal is het wel duidelijk in welke 'helft' je zit. Als van het onderstaande rijtje veel dingen je bekend voorkomen, dan heb je zeer waarschijnlijk introverte eigenschappen.
 • Je hebt veel moeite met 'small talk'. Gesprekjes die eigenlijk nergens over gaan. Je vindt het niet interessant, snapt niet waarom anderen daar zo van houden en het liefst vermijd je ze. Je voert veel liever een echt gesprek met een goede vriend.
 • Bij een feestje bij iemand thuis waar je niet zoveel mensen kent, heb je de neiging om je op de kat des huizes te storten of de gastvrouw te gaan helpen in de keuken.
 • Je staat na een drukke bijeenkomst bij je fiets en een collega komt naar buiten en roept: 'Wacht, dan fietsen we samen!' En hoewel jij helemaal geen hekel aan deze collega hebt, denk je stiekem: hè jammer...
 • Bij borrels en staande recepties voel je je een beetje verloren. Het liefst glip je er stiekem tussenuit.
 • Je kunt je enorm verheugen op een weekend zonder verplichtingen.
 • In drukke menigten en grote gezelschappen kun je je behoorlijk eenzaam voelen. Als er mensen om je heen helemaal uit hun dak gaan bij een concert, dan snap je niet zo goed hoe dat moet.
 • Je bent in groepen vaker een stille observator dan een deelnemer.
 • Je houdt er niet van om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Maar als mensen je het hemd van je lijf vragen over jouw vak of expertise, dan vertel je daar graag over.
 • Telefoongesprekken voeren is geen hobby van je. Soms neem je gewoon niet op. Het liefst sms of app je met mensen.
 • Je vindt het makkelijker om jezelf uit te drukken met schrijven dan met spreken.
 • Zolang het gedoseerd is en niet te lang en te vaak, hou je zeker wel van gezelschap. Daarnaast vind je het heerlijk om dingen alleen te doen. Een lange wandeling, met een boek en de poes op schoot op de bank, rommelen in je eigen huis ... daar kom je helemaal van bij!

Waarom is het goed om de introvert in jezelf te herkennen?

Omdat je dan een stuk aardiger voor jezelf kunt zijn en beter rekening kunt houden met de introvert in jezelf. Je kunt je namelijk best schuldig voelen als je tegen een vriendin zegt dat je woensdagavond niet kan, terwijl je agenda die avond leeg is. Wat je eigenlijk wilt zeggen is dit: ik heb dinsdagavond ook al een afspraak, dus ik vind het dan wel erg fijn om woensdagavond alleen te zijn. Als je dit van jezelf accepteert, maak je je eigen leven makkelijker. En goede vrienden begrijpen dit best en leren jou zo ook beter kennen.

Hou rekening met de introvert in jezelf

Onbewust heb je misschien al heel lang gevochten tegen jouw neiging om borrels en feestjes te mijden, of kom je na een drukke avond wat ongelukkig thuis, omdat je je eenzaam hebt gevoeld en niet snapt waarom dat was. Als je de introvert in jezelf kent, kun je hier veel meer rekening mee houden. Je afspraken beter doseren, jezelf gunnen dat je niet bij elke borrel of elk feestje aanwezig hoeft te zijn.

De kracht van introvert zijn

Introverte mensen hebben veel positieve eigenschappen. Je kunt goed alleen zijn en bent niet bang voor de gedachten die er dan in je hoofd opkomen (het klinkt misschien gek, maar veel extraverten hebben dit wél). Introverten zijn daardoor vaak ook onafhankelijker. Als je introvert bent, kun je beter analytisch denken dan een extravert en je lang concentreren op lastige vraagstukken. En een vriendschap met een introvert is een duurzame, diepe vriendschap.

Leer de introvert in jezelf te waarderen!
© 2016 - 2024 Lonica, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kan een introvert persoon extravert worden?Introverte personen zijn doorgaans vrij rustig en ze zijn veelal naar binnen gericht. Sommige van hen zouden graag wat m…
De kracht van introverte en verlegen mensenDe kracht van introverte en verlegen mensenHet is eigenlijk wel een beetje triest dat er uitdrukkelijk gesteld moet worden dat introverte mensen meer waardering ve…
Omgaan met een introverte persoonlijkheidOmgaan met een introverte persoonlijkheidEr doen tegenwoordig een heel aantal misvattingen de ronde over mensen met een introverte persoonlijkheid. Er wordt vaak…
Introverte vs. extraverte personen: wie is gelukkiger?De meeste mensen geloven dat een extravert persoon vriendschappelijk, sociaal en uitgaand is. Een introvert persoon daar…

Praktische hulp bij codependentie: de eerste stappenPraktische hulp bij codependentie: de eerste stappenCodependentie is een progressieve, psychische afhankelijkheid van bevestiging, liefde en goedkeuring van andere mensen.…
Het ontwikkelen van wilskrachtHet ontwikkelen van wilskrachtWilskracht of doorzettingsvermogen kan veelomvattend zijn en kan je ver brengen. Wilskracht of doorzettingsvermogen kan…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Josealbafotos, Pixabay
 • http://www.desuccesvolleintrovert.nl/10-misverstanden-rond-introvertheid/ (bezocht op 11/08/2016)
 • http://www.huffingtonpost.com/2013/08/20/introverts-signs-am-i-introverted_n_3721431.html (bezocht op 11/08/2016)
 • http://www.lifehack.org/articles/communication/top-10-advantages-of-introvert.html (bezocht op 11/08/2016)
Lonica (40 artikelen)
Laatste update: 03-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.