Omgaan met een introverte persoonlijkheid

Omgaan met een introverte persoonlijkheid Er doen tegenwoordig een heel aantal misvattingen de ronde over mensen met een introverte persoonlijkheid. Er wordt vaak gezegd dat introverte mensen heel gesloten en verlegen zijn en niet kunnen genieten van het gezelschap van andere mensen. Mensen beschouwen zichzelf of iemand anders vaak als introvert zonder echt te begrijpen wat deze term nu juist betekent.

Definitie

De term "introversie"werd uitgevonden in 1921 door de psycholoog Carl Jung en is afgeleid van de Latijnse woorden intro (binnen) en vertere (zoeken). Introversie kunnen we best omschrijven als mensen die energie halen uit hun innerlijke zelf en terug op krachten komen door alleen te zijn. Ze verliezen dan ook veel energie door het omgaan met andere mensen. Introverten kunnen doorgaans heel goed luisteren en zullen eerst nadenken eer ze actie ondernemen. Ze spreken doorgaans langzamer en handhaven een kleinere maar wel hechtere vriendenkring.

Introverte mensen kunnen we indelen in twee soorten. Het ene type is zelfverzekerd, zelfvoorzienend, hardwerkend maar eerder afstandelijk terwijl het andere type meer moeite heeft om te communiceren, erg verlegen is en het liefst met rust wordt gelaten. Dit laatste type is uitgegroeid tot het stereotype beeld van een introvert persoon hoewel het eerste type net zo vaak voorkomt als het tweede type.

Introversie en cultuur

Verschillende culturen kenmerken zich op hun beurt door introverte en extroverte persoonlijkheden. Terwijl Centraal-Europa en Japan bekend staan als meer introverte culturen zijn de Verenigde Staten een zeer extraverte samenleving waar de meer introverte burgers toch benadeeld zijn. Interessant om weten is dat sommige staten in de VS wel meer introverte culturen herbergen zoals Maryland, New Hampshire, Alaska, Washington, Vermont, Idaho, Montana en Wyoming.

De voordelen van een introverte persoonlijkheid

Introversie kunnen we in geen geval zien als een slechte karaktereigenschap. Introverte mensen kunnen in het algemeen goed luisteren en onderhouden hechtere vriendschapsbanden. Ze kunnen zich ook beter focussen waardoor ze effectiever betrokken zijn bij het werken aan bepaalde projecten. Studies hebben ook aangetoond dat introverte mensen een beter lange termijn geheugen hebben dan hun extraverte collega’s.

De nadelen van een introverte persoonlijkheid

Afhankelijk van het type kunnen introverte personen heel verlegen zijn wat kan leiden tot slechte communicatieve vaardigheden of schijnbare desinteresse in andere personen. Deze problemen kunnen echter verholpen worden wanneer de persoon in kwestie meer kennis krijgt over zijn probleem en zijn persoonlijkheid beter begrijpt waardoor hij er effectief aan kan werken hoewel netwerken en socializen met vreemden een moeilijke opdracht blijft.

Studies hebben aangetoond dat mensen met een extravert karakter gelukkiger zouden zijn. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat de grootst bewezen bronnen van geluk socialisatie en de ontwikkeling van sterke relaties met anderen impliceren. Dit is iets waar introverte mensen veel meer moeite mee hebben. Dit obstakel is wel te overwinnen maar vraagt een enorme inspanning.

Leven met een introverte persoonlijkheid

Als introvert is het belangrijk te begrijpen hoe introversie nu juist werkt om zo toch je eigen levenskwaliteit te kunnen verbeteren. Om ervoor te zorgen dat je toch plezier beleeft aan sociale situaties is het belangrijk om dit op je eigen tempo aan te pakken en zowel voor als na het sociale evenement voldoende tijd te nemen voor jezelf om te herstellen. Vaste begin en eindtijden van sociale bijeenkomsten kunnen al een groot verschil maken en bespaart je heel wat energie.

Je kan ook proberen uitleggen aan andere mensen waarom je soms tijd voor jezelf nodig hebt en je graag alleen bent. Veel introverten kwetsen soms onbewust andere mensen door ongeïnteresseerd over te komen. Een verklaring voor je introversie en dat sociale situaties heel uitputtend kunnen werken waardoor de andere persoon een beter beeld heeft van wat een introverte persoonlijkheid juist inhoudt zal je relaties zeker ten goede komen en zal onaangename situaties vermijden.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Introverte vs. extraverte personen: wie is gelukkiger?De meeste mensen geloven dat een extravert persoon vriendschappelijk, sociaal en uitgaand is. Een introvert persoon daar…
Kan een introvert persoon extravert worden?Introverte personen zijn doorgaans vrij rustig en ze zijn veelal naar binnen gericht. Sommige van hen zouden graag wat m…
Review: The Introvert Advantage - Marti Olsen LaneyrecensieReview: The Introvert Advantage - Marti Olsen LaneyHet onderwerp van deze boekbespreking, “The Introvert Advantage” van schrijver Marti Olsen Laney, komt uit 2002 en besch…
Review: Quiet – Susan CainrecensieReview: Quiet – Susan CainHet bekendste boek over introversie is ongetwijfeld “Quiet - The Power Of Introverts In A World That Just Can't Stop Tal…

Geld besparen op cadeausGeld besparen op cadeausVerjaardagen, sinterklaas, kerst, Vaderdag en Moederdag zijn maar enkele voorbeelden van gelegenheden waarbij verwacht w…
De gevolgen en risico's van klimaatveranderingDe gevolgen en risico's van klimaatveranderingIn de loop der jaren is het weer veranderd. Klimaatverandering lijkt onvermijdelijk en er zijn nog slechts weinig scepti…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Nguyen Vu Hung (vuhung), Flickr (CC BY-2.0)
  • http://www.beblissed.nl/introvert-betekenis-definitie/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Introvert_en_extravert
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 16-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.