Het ontwikkelen van wilskracht

Het ontwikkelen van wilskracht Wilskracht of doorzettingsvermogen kan veelomvattend zijn en kan je ver brengen. Wilskracht of doorzettingsvermogen kan net dát beetje verschil maken tussen winnen of verliezen, op wat voor terrein dan ook. Daar staat tegenover dat het voor de man of vrouw met alleen maar veel wilskracht ook frustrerend kan zijn als wilskracht je net niet ver genoeg brengt (bijvoorbeeld als het je aan voldoende talent ontbreekt). Zit wilskracht in je of kan je wilskracht ook echt ontwikkelen?

Definitie van wilskracht

We weten allemaal wat wilskracht is, maar wat is exact de definitie? Wikipedia legt het als volgt uit: “De wil is het bewuste vermogen van de mens om van een gedachte of een geheel van gedachten, een plan, over te gaan naar een handeling om een toestand te bestendigen, te veranderen of te doen ingaan.” Hoe steviger of krachtiger de ‘wil’ bij je vertegenwoordigd is, hoe meer je dus voor elkaar krijgt.

Strikt genomen gaat men er vanuit dat alleen intelligente wezens met een eigen bewustzijn, zoals de mens, iets kan willen. Maar er zijn ook wat hogere primaten, waar het verder gaat dan slechts instinct. Men gaat hier ook uit van enige vorm van zelfbewustzijn, zij het in beperkte mate.

Bron: Peggy Marco, PixabayBron: Peggy Marco, Pixabay

Is het wilskracht hebben of kun je ook wilskracht ontwikkelen?

Sommige mensen hoef je qua doorzettingsvermogen niets te leren, maar dat geldt niet voor andere mensen. Het kan in de genen zitten, want als je van beide ouders doorzettingsvermogen mee krijgt - en dat zie je dan vaker bij meerdere leden van een familie terug - dan is de kans groter dat je er mee geboren wordt. Overigens zijn er ook deskundigen die zeggen dat iedereen in basis wilskracht in zich heeft, de meningen zijn hier echter over verdeeld.

Een andere mogelijkheid is dat het als vanzelfsprekend door ouders in de vroege jeugd wordt meegegeven. Door je - met of zonder talent voor iets - aan te blijven moedigen en je aanmoedigen het beste van jezelf te vragen, kan je wilskracht ontwikkelen. Overigens is het beste van jezelf blijven vragen wat anders dan de wil van de ouder opleggen. Als je zelf als kind iets wil en je ouders/opvoeders blijven je aanmoedigen, dan doe je het uit vrije wil en word je hooguit gestimuleerd door diezelfde ouders/opvoeders.

Voor het geval je wilskracht niet meegekregen hebt in de genen en je bent ook niet op jonge leeftijd sterk gestimuleerd, dan je kan je als volwassene je wilskracht ook altijd nog vergroten. Soms met wat hulp en soms alleen, kan je je wilskracht vergroten … en let wel, als je er niets mee doet dan verklein je je wilskracht ook. Zie het als een spier die je kunt trainen.

”Wie wil zoekt een mogelijkheid. Wie niet wil zoekt een reden.”

Als je wilskracht wilt ontwikkelen

Als je als volwassenen wilskracht wilt ontwikkelen, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Dit kan je alleen doen of je begint met het zoeken van een maatje. Iemand die je helpt op zwakke momenten en je stimuleert als je goed bezig bent.

Bron: RemazteredStudio, PixabayBron: RemazteredStudio, Pixabay
Doelen stellen
Begin altijd met het stellen van doelen. Een doel helpt je ergens naar toe te werken, maar bedenk ook waarom je dat doel wilt bereiken. Zorg wel dat je het zelf graag wilt en daarmee moet je doelen altijd uit jezelf halen. Niet een doel stellen, omdat een vriend of vriendin dit ook bereikt heeft of omdat je net wat meer wilt bereiken dan een bekende van je. In dat geval ben je met heel andere zaken bezig dan je wilskracht ontwikkelen. Als het puur uit jezelf komt, dan vergemakkelijk je namelijk het proces om het doel te bereiken. Dit heeft met name te maken met een continuerende motivatie.

Tussentijdse stappen zetten

Heb je een heel groot doel (wat mogelijk nog ver weg ligt), dan kan het je helpen om je wilskracht te trainen door tussentijdse kleine(re) doelen te stellen. Je oefent als het ware je wilskracht door die tussentijdse doelen te realiseren. Dit stimuleert je om door te gaan en om dat einddoel uiteindelijk te bereiken. Als je die tussentijdse doelen haalt, mag je jezelf ook een schouderklopje geven. Een ander mag blij voor je zijn, maar wees vooral ook blij voor jezelf. Ook dit motiveert om door te gaan en vergroot je wilskracht weer.

Plannen

Plannen kan je ook helpen bij je wilskracht. Als je nu een doel stelt voor jezelf, dan is het vaak het beste om ook direct te beginnen. Dit, tenzij er een logische reden voor is om nu nog niet te beginnen. Maar alle andere redenen kunnen excuses zijn en maken het je moeilijker om te beginnen. De kans dat je zo wilskracht stimuleert én je doel bereikt, is zeer klein.

Visualiseren

Visualiseren is niet voor iedereen even gemakkelijk, maar het wil nogal eens helpen. Probeer je doel te visualiseren en zorg dat het regelmatig op je netvlies komt. Als je dit doet, dan stimuleer je ook de focus om je doel te bereiken en daarmee dus je wilskracht. Heb je je doel verder weg liggen, haal dan ook gerust de tussentijdse doelen in je vizier en focus je op die tussentijdse stappen.

Minder persoonlijk

Wat soms ook kan helpen is het wat minder persoonlijk te maken. Bekijk hetgeen je wilt bereiken vanuit de derde persoon, alsof je boven het proces hangt en slechts observeert. Je hebt een doel (met of zonder tussentijdse doelen) en het is natuurlijk de bedoeling dat je het haalt. Door het minder persoonlijk te maken, haal je als het ware de emotie uit het proces. Denk bij emoties aan persoonlijke voorkeuren, irritaties of angsten. Ze kunnen je belemmeren je doel te bereiken.

Bron: Johnhain, PixabayBron: Johnhain, Pixabay

Bewust beleven

Als je alleen met de uitkomst van je doelen bezig bent, kan je de lol van naar het doel toewerken en bij jezelf die wilskracht stimuleren, tenietdoen. Het komt meer in je systeem (ook voor de toekomst) als je alle momenten - ook als je af moet zien - bewust kunt beleven. Ervaar wat het met je doet en soms heb je er reuze lol van, soms minder en soms is het ronduit pijnlijk (psychisch of fysiek). Dat is niet erg, dat hoort ook bij het proces. Het maakt je hooguit completer als mens en helpt je in de toekomst als je je wilskracht weer eens hard nodig hebt.

Tot slot

Wilskracht of doorzettingsvermogen stimuleren kan je altijd. Echter, zoals voor zoveel geldt ook hiervoor dat je het echt moet willen. Wilskracht is een mooi ding, maar het kan ook afzien betekenen. Om doelen te bereiken is het goed beide zijdes van de medaille te kennen.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt wilskracht?Hoe werkt wilskracht?Wilskracht valt uit te leggen als het vermogen om iets te willen, maar ook die wil vervolgens uit te voeren. Kortom door…
Doorzetten op het werk: mentaal fit zijnDoorzetten op het werk: mentaal fit zijnWat is doorzettingsvermogen? Hoe belangrijk is het doorzettingsvermogen op het werk? Is doorzetten goed voor je carrière…
Wilskracht is voor iedereen weggelegdWilskracht is voor iedereen weggelegdHet woord alleen al kan je met power uitspreken, wat de betekenis nog meer body geeft. Misschien wel omdat we de beteken…
Wilskracht is een spier (doorzettingsvermogen is te trainen)Wilskracht is een spier (doorzettingsvermogen is te trainen)Wilskracht (ook wel doorzettingsvermogen genoemd) is geen karaktereigenschap, maar één van de grootste krachten van een…

Voorbij het cliché: hoe herken je de introvert in jezelf?Voorbij het cliché: hoe herken je de introvert in jezelf?Er bestaat een behoorlijk stereotiep beeld van introverte mensen. Zo zouden introverten verlegen zijn, nogal grijze muiz…
Co-verslaafde relatie: het herstelCo-verslaafde relatie: het herstelEen co-verslaafde relatie is een relatie tussen twee mensen met codependentie, in dit geval de relatieverslaafde en de v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Wil_(begrip)
  • https://sochicken.nl/discipline
  • http://albertsonnevelt.nl/doorzettingsvermogen-vergroten/
  • Afbeelding bron 1: Peggy Marco, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: RemazteredStudio, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Johnhain, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 04-08-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.