Wilskracht is een spier (doorzettingsvermogen is te trainen)

Wilskracht is een spier (doorzettingsvermogen is te trainen) Wilskracht (ook wel doorzettingsvermogen genoemd) is geen karaktereigenschap, maar één van de grootste krachten van een mens. Wilskracht is in feite een spier en die kan je trainen zodat je wilskrachtiger wordt. Waarom is wilskracht zo belangrijk? Hoe leer je wilskrachtig te zijn? Wat is ego depletie? Wat doe je als je wilskracht op is? Welke rol kan voeding spelen en waarom kunnen automatische goede gewoontes hebben om wilskrachtiger te zijn?

Waarom is wilskracht (doorzettingsvermogen) zo belangrijk?

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat wilskrachtige mensen over het algemeen succesvoller zijn in hun leven dan minder wilskrachtige mensen. Wilskrachtige mensen zijn gedisciplineerder en bereiken hierdoor eerder hun doelen dan mensen die dit niet zijn. Dit is ook logisch. Talent voor iets kan pas tot bloei komen als iemand zich hier ook voor inzet.

De marshmallow test

In de jaren zestig deed men onder kleuters een marshmallow test die inhield dat een kleuter alleen gelaten werd in een kamer met een marshmallow (een soort spekje). De desbetreffende kleuter mocht de marshmallow opeten, maar als hij zou wachten tot de onderzoeker terug was dan zou hij er een tweede bij krijgen. Toen men twintig jaar later dezelfde groep onderzocht, bleek dat de kleuters die zich bij de marshmallow test hadden ingehouden, en op de onderzoeker hadden gewacht zodat zij een tweede marshmallow kregen, beter presteerden. Ze hadden beter sociale contacten, minder vaak last van overgewicht, verdienden meer en hadden minder vaak drugsproblemen.

Is wilskracht erfelijk?

Wilskracht is deels erfelijk. In de baarmoeder is de aanleg voor wilskracht al genetisch bepaald. Daar valt weinig aan te veranderen, maar of je je wilskrachtig gedraagt daar is wel invloed op uit te oefenen. Als je al jong leert omgaan met tegenslag dan leer je wilskrachtiger te zijn. Hier speelt de omgeving een grote rol in. Wilskracht is te leren! Ook als je al ouder bent.

Hoe leer je wilskrachtig te zijn?

Net als een spier is ook wilskracht te trainen. Doorzettingsvermogen is nu eenmaal geen vaststaand gegeven. Door oefeningen te doen die je moeite kosten wordt de wilskrachtspier sterker en word je wilskrachtiger. Ook als je denkt helemaal geen wilskracht te hebben.
Wat voor oefeningen kan je doen;
 • Poets je tanden met je linkerhand als je rechtshandig bent (of andersom)
 • Neem eens een andere route naar je werk
 • Doe boodschappen in een andere supermarkt

Kortom doe dingen eens anders dan op de automatische piloot zodat ze moeite kosten. Hierdoor vergroot je je zelfbeheersing en word je wilskrachtiger.

Wilskracht is een spier

Door een spier meer te trainen kan deze meer belasting aan. Dit geldt dus ook voor wilskracht. Echter een spier kan ook moe worden, hij kan teveel belast worden. Dit laatste geldt ook voor wilskracht.

Ego depletie

Bij jonge kinderen is dit goed te zien wanneer de wilskracht op is. Op een feest weten zij zich lange tijd goed te gedragen en in het gareel te lopen, maar ineens is het op en kan er alleen nog maar dwars worden gedaan en/of worden gehuild. Het is op! Bij volwassenen is dit een moment waarop iemand die op dieet is, zich ineens niet meer weet te beheersen en een pak koekjes wegwerkt. De wilskracht is op en dan zijn mensen zwakker en is er weinig tot geen zelfbeheersing. Dit verschijnsel wordt ook wel ‘ego depletie’ genoemd.

Wat doe je als je wilskracht op is?

Als je een bepaalde gewoonte wilt veranderen is wilskracht alleen vaak niet genoeg. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat een groot deel van onze handelingen bestaat uit onbewust gedrag. Handelingen die wij automatisch doen. Elke handeling of gedrag dat hiervan afwijkt kost energie. Het helpt om hetgeen je wilt bereiken heel concreet te maken;
 • Wat wil je precies bereiken?
 • Hoe kun je dit het beste doen?
 • Zorg dat het een reëel doel is
 • Deel het op in kleine concrete stappen (niet ik wil meer bewegen, maar ik ga een week lang elke dag vijf minuten hardlopen)
 • Bereid je voor op moeilijk momenten (wat doe je dan, hoe reageer je hier positief op)
 • Beloon jezelf als het goed gaat.

Wat helpt nog meer?

 • Uit MRI-scans is gebleken dat wilskracht energie kost. Bij grote beslissingen is het daarom beter de kleine werkjes even links te laten liggen zodat deze je wilskracht niet uitput.
 • Bij de één kosten bepaalde beslissingen meer energie dan bij de ander. Bereid jezelf goed voor (zie bovenstaande) en gaat het toch mis bedenk hoe je hier de volgende keer mee om kunt gaan.
 • Maak het jezelf makkelijk. Je kunt vechten tegen verleidingen, maar je kan ze ook vermijden. Haal dus geen drop in huis als je weet dat je er niet vanaf kunt blijven.
 • Zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Als je goed bent uitgerust kan je veel meer aan.

Accepteer ook dat er in bepaalde periodes in je leven minder wilskracht (en dus energie) overblijft doordat je energie wordt opgeslokt door een nieuwe situatie zoals een nieuwe baan of verhuizing. Alles (of in ieder geval veel) is anders. Je kunt hierdoor veel minder gebruikt maken van de automatische piloot en dat kost veel energie.

Wilskracht en voeding

Wat je eet beïnvloedt je wilskracht. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat er een relatie is tussen je wilskracht en je bloedsuikerspiegel (daarom moet je ook nooit boodschappen doen met een lege maag). Zorg er daarom voor dat je voldoende, regelmatig en gezond eet.

Goede automatische gewoontes

Niemand heeft een oneindige voorraad aan wilskracht. Gebleken is dat wilskrachtige mensen vaak een aantal automatische goede gewoontes hebben waardoor vervelende klusjes hun bijna geen energie kosten. Denk bijvoorbeeld aan opruimen. Zij doen dit automatisch en dus kost het bijna geen energie, waardoor er meer wilskracht overblijft om bijvoorbeeld niet teveel te eten. Kijk dus met welke simpele veranderingen in je leven, je het jezelf makkelijker kunt maken. Zo blijft er meer energie over voor de momenten waarop je je wilskracht hard nodig hebt.

Lees verder

© 2014 - 2024 Opgroeien, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe werkt wilskracht?Hoe werkt wilskracht?Wilskracht valt uit te leggen als het vermogen om iets te willen, maar ook die wil vervolgens uit te voeren. Kortom door…
Het ontwikkelen van wilskrachtHet ontwikkelen van wilskrachtWilskracht of doorzettingsvermogen kan veelomvattend zijn en kan je ver brengen. Wilskracht of doorzettingsvermogen kan…
Gezond: Wilskracht ontwikkelen en trainenGezond: Wilskracht ontwikkelen en trainenNiet IQ, niet lengte, niet uiterlijk, maar wilskracht blijkt de grootste voorspeller te zijn voor een succesvol leven. P…
Doorzetten op het werk: mentaal fit zijnDoorzetten op het werk: mentaal fit zijnWat is doorzettingsvermogen? Hoe belangrijk is het doorzettingsvermogen op het werk? Is doorzetten goed voor je carrière…

Einzelgänger: liever alleen zijn of gevaar voor maatschappijEinzelgänger: liever alleen zijn of gevaar voor maatschappijEen leven lang alleen zijn kan door uiteenlopende redenen worden veroorzaakt. De persoon past niet bij de groep of is al…
Bronnen en referenties
 • ‘Geheim van wilskracht’ (fd.Outlook, maart 2014)
 • ‘Een goede wilskrachtspier is het halve werk’ door Maaike Schoon (Opzij, februari 2012)
 • ‘Tijde voor ons gezin vrijmaken blijft voor mij topprioriteit’ door Linda Ris (Libelle Balance, nummer 1, 2006)
 • ‘Ik wil en ik zal’ door Marte Kaan (Radar, nazomer 2012)
Opgroeien (75 artikelen)
Laatste update: 01-06-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.