Wilskracht is voor iedereen weggelegd
Het woord alleen al kan je met power uitspreken, wat de betekenis nog meer body geeft. Misschien wel omdat we de betekenis van wilskracht zo graag aan ons eigen profiel zouden willen toevoegen. Maar voor degene die wilskracht niet standaard in het genen-pakketje hebben, je kunt je wilskracht wel stimuleren.
Wat is het?
Het woorden boek zegt er dit over: “het vermogen om iets te willen en die wil ook uit te voeren, geestkracht, volharding, doorzettingsvermogen”. Dit kan variëren van een droom als in carrière najagen en invulling (blijven) geven, maar ook terugkomen van een slopende ziekte of je herpakken als je net een zakelijk faillissement achter de rug hebt.
Het moeilijke van wilskracht is de kracht te behouden. Ieder mens heeft ergens een grens wat we ‘wilsuitputting’ noemen. De kracht zit hem in het jezelf motiveren om door te (blijven) gaan.
Van nature of toch niet?
Er is een groep mensen die van zichzelf deze eigenschap bezit en het, heel bewonderenswaardig, keer op keer voor elkaar krijgt obstakels te overwinnen. Maar er is ook een groep mensen die dit niet van zichzelf heeft en relatief snel de schouders laten hangen. Het is te kort door de bocht om te zeggen dat iemand dan per definitie zwak is, (ver)oordelen is te eenvoudig. Echter, als je van jezelf weet dat je relatief weinig wilskracht hebt, zijn er wel wat zaken waar je aan kunt werken om dit proces te stimuleren. Het werkt alleen als je echt aan jezelf wilt werken … en je die (wils)kracht in ieder geval op kunt brengen.
Stimuleer je wilskracht
Doelen stellen
Je wilskracht stimuleren begint bij het bepalen van het doel, iedere keer weer opnieuw. Het werkt nu eenmaal beter als je doel helder is en je er ook gelukkiger van wordt. Hoewel wilskracht zeker niet altijd iets voor jezelf is, is het wel goed met iets voor jezelf een begin te maken. Wilskracht is iets wat je voorzichtig moet stimuleren om het vervolgens langzaam op te bouwen, zie het als een training. Als je dat langzaam op kunt bouwen, vergroot je ook je conditie.
Controle momenten
Als de doelen gesteld zijn is het goed om je gedurende de dag wat zelfcontrolemomenten in te passen. Dit is wat je structureel toe moet passen en wat zeker in het begin nogal onnatuurlijk overkomt. Dat is natuurlijk ook zo, maar zodra je het een tweede natuur maakt en als vanzelf gaat, is je wilskracht ook aan het groeien.
Enkele zelfcontrolemomenten die wilskracht stimuleren:
- Weiger iets wat je echt heel lekker vindt
- Ben je social media type, sla het dan heel bewust minimaal één dag over
- Niet sportief? Dwing jezelf om tijdens de avonduren niet op de bank te hangen, maar kom in beweging en ga wandelen, hardlopen of duik de sportschool in.
- Notoire televisieserie fanaat. Sla een aflevering over en ga iets anders doen (en ook niet bij uitzending gemist bekijken dus!)
Bouw het rustig op
Pak iedere dag bijvoorbeeld één ding op, welke de zelfcontrole stimuleert en bouw het op naar zo’n drie momenten per dag. Niet overdrijven en bedenk, als iets dreigt mis te gaan, waarom het mis gaat. Wat is het dat je die wilskracht voor een bepaald item niet vast weet te houden. Zoek een oplossing en soms vergt dit enige creativiteit, maar zorg dat je het toch voor elkaar krijgt. Als het dan lukt voelt het helemaal als overwinning en is goed voor de moraal.
Als het dan toch een keer niet lukt, straf jezelf niet meteen af. Wat niet wegneemt dat je jezelf wel moet herpakken en weer door moet gaan met de zelfcontrolemomenten. Doe het op een manier die vol te houden is, want alleen het euforische gevoel op het moment dat je je doel behaald hebt, is wel erg kort. Het hele traject moet er een zijn die vol te houden is en bij voorkeur nog leuk is ook. Je moet er de lol van in gaan zien, dat maakt het een stuk gemakkelijker.
Pak je gezondheid aan
- Wat niet voor iedereen werkt, maar wat zeker een rol kan spelen is mediteren. Iedere dag enkele minuten is genoeg om je wilskracht te stimuleren. Vertraag tijdens je meditatiemoment je ademhaling en houdt dit vol gedurende de minuten dat je aan het mediteren bent.
- Wilskracht werkt ook beter als je niet te veel stress hebt en hoewel iedereen zo zijn/haar manier heeft om stress tot een minimum te beperken is dagelijks voldoende frisse lucht, een aanrader voor iedereen. Lekker even een wandelingetje met de hond, zomaar een ommetje door het lokale park of zelfs een rondje hardlopen of fietsen helpt.
- Tenslotte is voor bijna ieder proces in het lichaam, dus ook als je je wilskracht aan het stimuleren bent, genoeg slapen bij uitstek van belang. Je lichaam herstelt tijdens je slaap en voldoende slaap is goed voor de concentratie gedurende de dag. Dit is weer belangrijk om ondermeer je wilskracht te stimuleren.
Tot slot
Alles is het leven kan als leerproces gezien worden, tegenslag dus ook. De een zal alleen van nature het proces als zodanig oppakken en de ander moet er bij geholpen worden (middels training). Zolang je het hele leven als leerproces ziet, dit toepast en de geest sterk is, maak je al grote stappen … dus ook als je je wilskracht probeert te stimuleren.