Ziekelijk jaloers: oorzaken en oplossing

Ziekelijk jaloers: oorzaken en oplossing Ieder mens is wel eens jaloers en dat hoeft niet altijd verkeerd te zijn. Jaloezie is een emotie die kan optreden door verschillende redenen, bijvoorbeeld omdat je beter wilt zijn dan een ander, je partner niet vertrouwt of je vindt dat iemand er beter uitziet. De reden van jaloezie kan terecht zijn, maar soms komt het voort uit onzekerheid. Wanneer iemand lijdt aan ziekelijk jaloezie, is er sprake van waanbeelden en die kunnen je leven helemaal gaan beheersen.

Wat is jaloezie

In een gezonde relatie komt jaloezie wel eens voor en dat hoeft niet verkeerd te zijn. Het laat je zien dat je van elkaar houdt. Een klein beetje jaloezie kan zelfs vleiend zijn. Het is een veelvoorkomende emotie die om verschillende redenen zich kan uiten. Het kan zijn dat je beter wilt presteren dan een collega, je iemand iets niet gunt of omdat je bang bent om iemand kwijt te raken. Jaloezie kan terecht zijn, ook wel rationele jaloezie genoemd. Het kan zijn dat je partner je heeft bedrogen en dat je hem niet meer vertrouwt. Jaloezie kan onterecht zijn en dit komt vaak voort uit onzekerheid.

Ziekelijke jaloezie

Wanneer jijzelf of je partner ziekelijk jaloers wordt, is het ineens niet zo leuk meer en kan het tot grote problemen leiden in een relatie. Het kan je hele leven gaan beheersen omdat je jezelf alleen nog maar kunt bezighouden met je partner. Alles draait om het ontrouw zijn of om het ontrouw willen zijn van je partner en het kan zelfs een obsessie worden. Kenmerken van ziekelijke jaloezie zijn:

  • Je kunt je partner niet meer vertrouwen
  • Je controleert je partner voortdurend
  • Stiekem in de mail en telefoon kijken
  • Als je partner weg gaat, ga je het liefst mee om hem te controleren
  • Je bent achterdochtig als je partner op stap is
  • Je controleert of je partner ook is op de plek waar hij zegt te zijn
  • De drang om te controleren is sterker dan je schuldgevoel
  • Ruzies met je partner vanwege jouw jaloerse gevoelens

Onterecht jaloers

Bij ziekelijke jaloezie is de jaloezie meestal onterecht. Er zijn meestal geen bewijzen van ontrouw, toch zal de jaloerse partner voortdurend op zoek gaan naar bewijs. Wanneer de partner ook maar vriendelijk naar iemand glimlacht, zal de jaloerse partner dit als een bedreiging zien en het kan zelfs leiden tot een angstaanval. Iemand kan stellig overtuigd zijn dat de partner vreemdgaat en zal zich niet afvragen of hij er zelf naast zit. Er zijn ook mensen die inzien dat het jaloerse gedrag niet normaal is, maar ze kunnen er niet mee stoppen.

Oorzaken

Mensen die jaloers zijn, zijn vaak erg onzeker over zichzelf en hebben weinig zelfvertrouwen. Wanneer je een reden hebt om jaloers te zijn, bijvoorbeeld een partner die is vreemd gegaan, dan weet je waar het vandaan komt. Wanneer je last hebt van irrationele jaloezie, heeft het een diepere oorzaak dat vaak met onverwerkte emoties te maken heeft. Het kan zijn dat je in het verleden in de kindertijd een slechte hechting met je ouders hebt gehad of iets traumatisch hebt meegemaakt. Mensen die onzeker zijn, hebben meer kans om ziekelijke jaloezie te ontwikkelen. Mensen die regelmatig te veel alcohol en drugs gebruiken, lopen ook meer risico op het ontwikkelen van jaloezie.

Gevolgen

Door je gevoelens van afgunst, angst en wantrouwen kun je ook last krijgen van lichamelijke klachten zoals: hoofdpijn, spierpijn, duizeligheid, spijsverteringsproblemen en rillingen. Systemen in het lichaam worden steeds verstoord door stresshormonen, iedere keer als je weer jaloerse gevoelens krijgt. Er kunnen waanideeën en paniekaanvallen ontstaan als gevolg van het denkbeeldige gevaar en daar ben je voortdurend mee bezig. Uiteindelijk kan het gevolgen hebben op je sociale leven, op je werk en voor de relatie. Het leven kan zelfs ondraaglijk worden. Omdat iemand niet altijd door heeft dat de jaloezie onterecht is, zal iemand niet zo snel hulp zoeken.

De oplossing

Wanneer iemand inziet dat het zo niet meer verder kan, is er een oplossing. Ziekelijke jaloezie is te behandelen. Vaak gaat het om onverwerkte emoties die je misschien wel onbewust met je meedraagt. Alleen praten over je jaloerse gevoelens helpt meestal niet voldoende. Het lucht even op, maar je wordt toch weer jaloers. Het onderdrukken van deze gevoelens kan de jaloezie alleen maar versterken. Met behulp van een psycholoog kun je de oorzaak van je probleem aanpakken, waarna je jezelf weer goed kunt voelen en je gewone leven weer kunt oppakken.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jaloezie en ontrouwwaanJaloezie en ontrouwwaanJaloezie treedt voornamelijk op in relaties of bij bezittingen. Jaloezie kan ernstige vormen aannemen en overgaan in zie…
Daten met de verkeerde: de jaloerse partnerDaten met de verkeerde: de jaloerse partnerMannen (of vrouwen) die erg jaloers zijn daar kan je maar beter bij uit de buurt blijven. Extreme jaloezie uit zich mees…
Wat is jaloezie?Bijna iedereen heeft in het leven wel eens te maken met jaloezie. Zelfs in zo'n 1 op de 3 relaties komt jaloezie voor. O…
Jaloezie binnen een relatieJaloezie binnen een relatieIedereen kent wel het gevoel van jaloezie binnen een relatie en misschien ook wel daar buiten. Een beetje jaloezie is ge…

Autisme bij vrouwenAutisme bij vrouwenAutisme is een aangeboren stoornis. Autisme komt voor bij zowel zwakbegaafde als normaal- of hoogbegaafde personen. Dit…
Selectief eetdrag bij mensen met autismeSelectief eetdrag bij mensen met autismeIn maart 2015 en februari 2016 kon televisiekijkend Nederland zich wekelijks verbazen over wat ze zagen tijdens de maand…
Bronnen en referenties
  • www.stop-jaloezie.com/ziekelijke-jaloezie.html
  • www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/jaloezie
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 06-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.