Jaloezie en ontrouwwaan

Jaloezie en ontrouwwaan Jaloezie treedt voornamelijk op in relaties of bij bezittingen. Jaloezie kan ernstige vormen aannemen en overgaan in ziekelijke jaloezie. Uiteindelijk kan er pathologische jaloezie ontstaan.

Gezonde jaloezie

Iedereen bezit een bepaalde mate van jaloezie. Dit heet gezonde jaloezie. Jaloezie komt voor binnen relaties of binnen bezittingen. Je kan jaloers worden omdat iemand met je partner flirt of omdat iemand een grotere auto dan jou rijdt. Wanneer je vervolgens afgunst voelt of je bent er boos om, maar je kan er verder goed mee overweg, bezit je een gezonde dosis jaloezie. Je moet zoiets achter je kunnen laten en weer kunnen vergeten. Jaloezie komt het meeste voor binnen relaties, binnen de sport (prestatiegericht) en binnen bezittingen. Bij kinderen speelt jaloezie voornamelijk een rol met betrekking tot bezittingen (speelgoed), later spelen vriendschappen ook een rol bij kinderen.

Ziekelijke jaloezie

Deze vorm van jaloezie gaat verder dan de gezonde jaloezie, en komt het meest voor binnen relaties. Bij ziekelijke jaloezie kan je het niet verdragen wanneer je partner met iemand van het andere geslacht praat, ernaar kijkt of erover denkt. Wanneer je partner naar iemand anders kijkt, probeer je hem of haar af te leiden en de aandacht naar jezelf toe te trekken. Je hebt er moeite mee wanneer je partner een tv-programma kijkt met daarin mooie mannen/vrouwen. Je kan het al helemaal niet accepteren dat je partner een vriendschap heeft met iemand van het andere geslacht.

Vaak vraag je bevestiging van de liefde: hou je nog wel van mij is een veelgestelde vraag. Je wilt graag van je partner horen dat je mooi bent. Je wilt je partner helemaal voor jezelf en met niemand anders delen. Soms voelt het alsof je partner jouw bezit is geworden.Vaak raak je teleurgesteld omdat de partner niet zegt of denkt wat jij wil horen. Je weet van jezelf vaak ook wel dat je jaloers bent, maar kan dit niet zomaar veranderen.

Wanneer je een partner hebt die ziekelijk jaloers is, kan dit je relatie aardig onder druk zetten. Je voelt je continue bekeken en ondervraagd. Je voelt je soms gevangen omdat je alles moet verantwoorden, waar je naar toe gaat, met wie en hoe laat je thuis komt.

Ontrouwwaan

Ziekelijke jaloezie kan in sommige gevallen overgaan in ontrouwwaan oftewel pathologische jaloezie. Hierbij ben je er stellig van overtuigd dat je partner ontrouw is. Vaak is hier helemaal geen reden toe en is de partner niet ontrouw, maar toch blijft die gedachte bestaan. Dagelijks worden de gangen van de partner nagelopen: waar is hij/zij geweest, klopt het allemaal ook wel, zakken nakijken, telefoon doorlezen, email bekijken, post openen etc. Ontrouwwaan komt vaak voor bij depressies en bij alcohollisten.

Gevaar van jaloezie

Ontrouwwaan en ziekelijke jaloezie kan iemand behoorlijk agressief maken en woede uitlokken. In sommige gevallen komt het zelfs zover dat er een zelfmoord of een moord plaats vindt. Dit wordt crime passionnel genoemd, moord uit passie. Men wil de partner met niemand delen en besluit daarom de partner te vermoorden, of men vermoord degene die teveel aandacht aan de partner schenkt. Zelfmoord komt vaak uit het niet meer aan kunnen van de eigen jaloezie of geen uitweg meer kunnen vinden in een ziekelijk jaloerse relatie..
© 2011 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Othello syndroom: Wat is pathologische jaloezie?Het Othello syndroom: Wat is pathologische jaloezie?In de tragedie Othello van William Shakespeare lijdt de hoofdpersoon aan een vorm van buitensporige en irrationele jaloe…
Theorieen over het ontstaan van pathologische jaloezieTheorieen over het ontstaan van pathologische jaloeziePathologische jaloezie of het Othello syndroom is een zogenaamde waanstoornis, waarbij structureel en op basis van onvol…
Wat is jaloezie?Bijna iedereen heeft in het leven wel eens te maken met jaloezie. Zelfs in zo'n 1 op de 3 relaties komt jaloezie voor. O…
De diagnose en behandeling van pathologische jaloezieDe diagnose en behandeling van pathologische jaloezieUit de verschillende literatuur, die over het Othello syndroom ofwel pathologische jaloezie te vinden is, blijkt dat het…

Zelfverwonding: symptomen en oorzaken van zelfbeschadigingZelfverwonding: symptomen en oorzaken van zelfbeschadigingZelfverwonding uit zich in symptomen als jezelf krassen of snijden. Er wordt van zelfverwonding gesproken wanneer mensen…
Faalangst in de praktijkFaalangst in de praktijkFaalangst is de angst of vrees om fouten te maken, en de angst voor mislukkelingen. Hoe ontstaat faalangst en hoe herken…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Eerwraak#Crime_passionnel
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 10-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.