Wat is jaloezie?

Bijna iedereen heeft in het leven wel eens te maken met jaloezie. Zelfs in zo'n 1 op de 3 relaties komt jaloezie voor. Over jaloezie hoeft u zich geen zorgen te maken tenzij u er met regelmaat tot dagelijks onder lijd. Jaloezie kan namelijk een ziekelijke vorm aannemen die u constant bezig houdt, maar jaloezie kan er ook voor zorgen dat we onszelf willen blijven verbeteren.

Rationele jaloezie

Bij deze vorm van jaloezie is er echt een reden of feit waardoor men jaloers is. Zo kan dit komen door gebeurtenissen als:
  • Iemand die een functie op een bedrijf krijgt die u zelf wou
  • Een partner die vreemd gaat
  • Iemand die net iets voor u neus wegkoopt

In al deze situaties is het begripvol dat u verdrietig of teleurgesteld bent waardoor men soms ook onbewust jaloers kan zijn. U kunt hierdoor lang onzeker blijven en hoewel de jaloezie na een tijd weg kan ebben kan het ook steeds erger worden. Als u er echt lang last van blijft hebben kunt u eventueel overleggen met uw huisarts.

Irrationele jaloezie

Deze wijze van jaloezie houdt in dat men dankzij onzekerheid jaloers wordt. Zo kan men dingen inbeelden als een partner die vreemd gaat terwijl dit niet het geval hoeft te zijn. Een ander voorbeeld kan zijn dat u uzelf niet knap vind en gaat vergelijken met modellen, voor u gevoel wordt u dan onzekerder terwijl dit overbodig is. Er is wellicht helemaal niks voorgevallen waardoor uw jaloezie terecht is.

Ziekelijke jaloezie

Dit is jaloezie in het extreme, mensen die ziekelijk jaloers zijn kunnen hier gedurende de hele dag door last van ondervinden. Vaak is het de angst dat een partner hun verlaat wat dus ook betekend dat diegene heel gek op zijn partner is, aan de andere kant kan het er juist ook voor zorgen dat diegene verlaten word doordat de ziekelijke jaloezie zich uit in het constant controleren dit terwijl diegene wellicht nooit is vreemd gegaan. Ziekelijke jaloezie kan zich uiten in stalking of erger. Het is belangrijk dat u een gesprek met uw huisarts aangaat. Vaak heeft u van uzelf niet door dat u zo erg jaloers bent. Neem het daarom serieus als mensen in uw omgeving u hierop wijzen.

Puberteit

Tijdens de puberteit komt jaloezie regelmatig voor. Tieners zijn nou eenmaal snel onzeker en voelen vaak veel concurrentie. Het hebben van een vriend of vriendin brengt heel veel moois mee, maar dankzij die onzekerheden kan het ook jaloezie met zich meebrengen. U kunt jaloers worden doordat u denkt dat iedereen uw vriend of vriendin ook heel leuk vindt en u wilt diegene niet kwijt raken. Toch maakt jaloezie in dat geval meestal meer stuk dan men lief is, vooral als het gevoel steeds erger wordt.

Positief

Jaloers zijn hoeft niet altijd negatief te zijn sterker nog het helpt om er een positieve draai aan te geven. Als iemand iets heeft wat u zou willen kunt u er altijd nog naar uitkijken en naar toe werken, zo geeft u de jaloezie een positief doel. Als u vindt dat iemand leuke kleding draagt, een mooie auto heeft of iets dergelijks probeer dit dan eens gewoon te zeggen tegen diegene. Dit kan wel lastig zijn omdat u die persoon uit jaloezie misschien liever wilt neerhalen, maar wellicht bezorgt u diegene een glimlach wat uw dag ook beter maakt en het kan u zelfvertrouwen helpen doordat u het heeft uitgesproken. Wie weet mag u zelf een ritje met die mooie auto maken. Jaloezie zorgt er voor dat we onszelf willen verbeteren. Een klein beetje jaloezie is dan ook normaal en gezond.

Tips om jaloezie te verminderen

  • werk aan u zelfvertrouwen op wat voor manier dan ook
  • accepteer, beken en wees realistisch over uw jaloezie
  • zorg voor een sociaal leven
  • denk na over de reden van uw jaloezie
  • probeer niet een ander te veranderen om uw jaloezie
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ziekelijk jaloers: oorzaken en oplossingZiekelijk jaloers: oorzaken en oplossingIeder mens is wel eens jaloers en dat hoeft niet altijd verkeerd te zijn. Jaloezie is een emotie die kan optreden door v…
Jaloezie en ontrouwwaanJaloezie en ontrouwwaanJaloezie treedt voornamelijk op in relaties of bij bezittingen. Jaloezie kan ernstige vormen aannemen en overgaan in zie…
Daten met de verkeerde: de jaloerse partnerDaten met de verkeerde: de jaloerse partnerMannen (of vrouwen) die erg jaloers zijn daar kan je maar beter bij uit de buurt blijven. Extreme jaloezie uit zich mees…
Jaloezie binnen je relatie: probeer er vanaf te komen!In veel relaties komt jaloezie voor. Een beetje jaloezie is niet erg, dat is zelfs gezond. Als je af en toe lichtelijk j…

Voorkom inbraak tijdens uw vakantieVoorkom inbraak tijdens uw vakantieJaarlijks verlaat een groot deel van Nederland weer haar huizen, op weg naar een zonnige vakantie in het zuiden. Dit is…
Lof tijdschrift voor werkende moeders met ambitieEen tijdschrift voor werkende moeders met ambitie gemaakt door werkende moeders. Moeders die graag succesvol zijn op zow…
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 04-09-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.