Tips om van jaloezie af te komen

Tips om van jaloezie af te komen Iedereen heeft het wel eens meegemaakt dat hij jaloers is, en daar hoeft niets mis mee te zijn. Het is een emotie die menselijk is die kan ontstaan uit angst en onzekerheid. Soms is jaloezie terecht, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Er zijn mensen die jaloezie als drijfveer gebruiken en dan kan het je leven gaan beheersen. Het kan zijn dat je echt een reden hebt om jaloers te zijn, bijvoorbeeld omdat je partner vreemd is gegaan en dat je daardoor moeite hebt om iemand te vertrouwen. Hoe kun je van deze jaloerse gevoelens afkomen?

Emotie

Een beetje jaloers zijn is heel menselijk en daar hoeft niets verkeerds aan te zijn. Het kan om verschillende dingen gaan, bijvoorbeeld een vriendin bij wie alle kleding mooi staat en jij hebt twee kledingmaten groter of je collega krijgt de promotie waar jij zo hard voor hebt gewerkt. Jaloezie is een emotie die nu eenmaal hoort bij de complexe gevoelens die mensen kunnen hebben. Het kan gaan om iemand iets niet gunnen, bang zijn om iemand kwijt te raken of het beter willen presteren dan een ander.

Rationele en irrationele jaloezie

Bij rationele jaloezie is er een gegronde reden om jaloers te zijn. Het kan bijvoorbeeld gaan om een partner die je heeft belazerd, waarbij je rationeel gezien echt een reden hebt om teleurgesteld en verdrietig te zijn. Bij irrationele jaloezie word je gedreven door gevoelens van angst en onzekerheid. Er is geen aanleiding toe, maar toch denk je dat iets gaat gebeuren. Dit kan leiden tot gevoelens van boosheid, wantrouwen en zelfs tot waanzin.

Jaloezie als drijfveer

Sommige mensen laten de jaloezie de baas zijn. Ook al is jaloezie een normale emotie en hoort het bij het complexe gevoelsleven van een mens, maar het kan je ook prikkelen om bepaald gedrag voort te zetten. Bijvoorbeeld wanneer je jouw partner niet vertrouwt en hem steeds blijft controleren of hij niet vreemd gaat. Dit kan je leven gaan beheersen, waardoor het ten koste gaat van je eigen bezigheden.

Omgaan met jaloezie

Jaloezie hoeft niet altijd een slechte eigenschap te zijn, maar het moet niet alles overheersen. Jaloezie kan je ook positief prikkelen, door bijvoorbeeld te leren van fouten uit het verleden en dingen beter aan te pakken of beter te kunnen presteren. Heb je erg veel last van jaloerse gevoelens en wil je normaal hiermee omgaan, dan kun je onderstaande adviezen opvolgen:

Zelfvertrouwen

Vaak ligt het aan te weinig zelfvertrouwen hebben. Onzekerheid kan de jaloezie flink voeden. Werk aan een beter zelfvertrouwen en besef dat je niet de beste, de knapste of leukste persoon hoeft te zijn. Kijk naar je kwaliteiten en zie in dat je de moeite waard bent en uniek bent. Iedereen voelt zich wel eens onzeker. Misschien is jouw vriendin wel jaloers op jouw talent of jouw baan.

Stel je verwachtingen bij

Veel mensen stellen hoge eisen aan zichzelf. Ze willen overal in uitblinken, maar dat kan een zware opgave zijn waar je ongelukkig van wordt. Probeer daarom te relativeren. Je hoeft niet de beste te zijn, altijd beter te presteren dan je collega’s en er het mooiste uit te zien. Een ander verwacht dit ook niet van je, dus waarom zul je het zelf wel doen?

Wees realistisch

Zorg dat je realistisch bent in het stellen van je doelen. Zo moet je niet verwachten dat als je altijd kledingmaat 44 hebt gehad, dat je maatje 34 kunt halen of dat je met een middelmatig salaris in veel te duren auto’s kunt rijden of dat je een veel te duur huis kunt kopen. Onrealistische doelen nastreven maakt je ongelukkig. Wees gelukkig met wat je wel kunt bereiken.

Je bent uniek

Besef dat iedereen verschillend is en dat je uniek bent. Zo is de een bijvoorbeeld goed in een bepaalde sport of spreekt vloeiend vreemde talen en kan een ander perfect zingen. Accepteer dat iedereen iets anders ambieert en jij dus ook. Ook jij hebt je talenten.

Probeer iemand niet te veranderen

Wanneer je iemand wil veranderen, werkt dit meestal averechts en kan het zelfs leiden tot irritaties. Iemand is zoals hij is, ook al probeert hij voor jou te veranderen, meestal valt hij toch weer terug in zijn oude gewoonte. Wanneer je er echt niet mee kunt leven, moet je jezelf afvragen of je de relatie moet verbreken of kunt leren dingen te accepteren. Dit geldt voor irrationele jaloezie.

Hulp inschakelen

Sommige mensen hebben zo’n last van jaloezie, dat ze er buikpijn van krijgen, wakker liggen ’s nachts en hoofdpijn hebben. Wanneer de jaloezie de overhand krijgt, is het verstandig er met iemand over te praten. Mocht je er zelf niet uitkomen, is het misschien beter om psychologische hulp in te schakelen om te leren omgaan met dit gevoel.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is jaloezie?Bijna iedereen heeft in het leven wel eens te maken met jaloezie. Zelfs in zo'n 1 op de 3 relaties komt jaloezie voor. O…
Ziekelijk jaloers: oorzaken en oplossingZiekelijk jaloers: oorzaken en oplossingIeder mens is wel eens jaloers en dat hoeft niet altijd verkeerd te zijn. Jaloezie is een emotie die kan optreden door v…
Jaloezie in een relatieJaloezie in een relatieJaloezie is een normale menselijke emotie. Maar we hebben altijd geleerd dat jaloezie vooral een negatieve emotie is. De…
Jaloezie en ontrouwwaanJaloezie en ontrouwwaanJaloezie treedt voornamelijk op in relaties of bij bezittingen. Jaloezie kan ernstige vormen aannemen en overgaan in zie…

Autisme bij vrouwenAutisme bij vrouwenAutisme is een aangeboren stoornis. Autisme komt voor bij zowel zwakbegaafde als normaal- of hoogbegaafde personen. Dit…
Selectief eetdrag bij mensen met autismeSelectief eetdrag bij mensen met autismeIn maart 2015 en februari 2016 kon televisiekijkend Nederland zich wekelijks verbazen over wat ze zagen tijdens de maand…
Bronnen en referenties
  • www.gezondheidsnet.nl/verbeter-je-relatie/10-tips-om-jaloezie-het-hoofd-te-bieden
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 16-07-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.