Relatiekillers: oorzaken en wat kun je eraan doen?
Hoe goed je relatie ook is, in elke relatie komen er wel eens problemen voor. Sommige problemen zijn goed op te lossen, door er met elkaar over te praten, maar er kunnen ook problemen ontstaan die wat moeilijker op te lossen zijn. Problemen kunnen zich zo opstapelen, dat je er misschien niet meer uitkomt samen. Echte relatiekillers kunnen zijn: ontrouw, sleur, geldproblemen, verschillende karakter of het krijgen van kinderen. Hoe kun je ervoor zorgen dat je relatie interessant genoeg blijft en dat je het leuk blijft houden met elkaar?
Relatieproblemen
Meestal begint een liefdesrelatie op een roze wolk, ben je stapelverliefd en raak je niet op elkaar uitgekeken. Wanneer je langer bij elkaar blijft, begint het zich meestal te stabiliseren en veel mensen ervaren het als een soort verveling. Veel mensen weten niet precies hoe dat kan en vaak sluipt het er in. Ineens is het niet rooskleurig meer, erger je je misschien aan elkaar of leef je erg langs elkaar heen. Het kan leiden tot ruzies, onvrede, frustraties en uit elkaar groeien. Er kunnen relatieproblemen ontstaan, waarbij je erg ongelukkig kunt worden. Sommige mensen proberen hun problemen op te lossen en anderen zien geen oplossing meer en besluiten de relatie te beëindigen.
Ontrouw
Een van de ergste dingen die een relatie kunnen vernietigen is overspel. Je overspelige partner kan hiervoor allerlei redenen geven, bijvoorbeeld dat het zomaar gebeurde of dat hij thuis intimiteit tekort komt. Wanneer je partner is vreemdgegaan, kun je hem of haar niet meer vertrouwen. Of het nu gaat om een eenmalige vrijpartij of een langdurige verhouding, er is een kans dat je relatie onherstelbaar is beschadigd. Wanneer jullie samen willen vechten om de relatie te redden, kan het weer goed komen. Het kost vaak een hele hoop tijd om het vertrouwen weer terug te krijgen.
Sleur
Veel mensen vinden het lastig om de relatie spannend te houden. Door het drukke leven van tegenwoordig hebben we misschien geen puf meer om ook nog eens extra energie te steken in het spannend houden van je relatie en ben je gauw geneigd om dingen als vanzelfsprekend te ervaren. Er ontstaat als het ware en soort verveling in de relatie. Je weet precies wanneer er wat gaat gebeuren en op welke wijze. Je ziet elkaar elke dag en weet misschien niet meer waar je het over moet hebben. Probeer verveling op actieve wijze te bestrijden en onderneem actie om de relatie uit de sleur te halen.
Ergernis
Vooral als je langer bij elkaar bent, kan ergernis een probleem vormen. Sommige stellen kunnen elkaar amper nog verdragen. Het begint ’s ochtends misschien al op de badkamer. Je bent half wakker en je stoort je aan de natte handdoek op de grond of het dopje dat niet op de tube tandpasta is gedaan. Ergernissen kunnen zich opstapelen en uiteindelijk een groot probleem vormen. Probeer dit daarom met elkaar te spreken en misschien kunnen jullie rekening met elkaar houden zodat er minder ergernissen ontstaan.
Financiële problemen
Wanneer er geldzorgen ontstaan, kan het zijn dat jouw partner er anders mee omgaat dan jij. Misschien probeer jij wel heel hard te sparen en geeft je partner veel te gemakkelijk geld uit. Veel ruzies ontstaan door geld. Geldzorgen zijn al een reden tot stress en wanneer je niet op één lijn zit, wordt de stress alleen maar erger. Houd dit onderwerp bespreekbaar en probeer hierover afspraken te maken met elkaar.
Kinderen
Een relatie verandert zodra er kinderen komen. Naast man en vrouw, worden jullie ook vader en moeder. Ineens is er minder tijd voor elkaar en moet de aandacht worden verdeeld over meerdere gezinsleden. Een huilende baby kan je ’s nachts urenlang wakker houden, waardoor je prikkelbaarder wordt naar je partner. Ook kan het zijn dat er minder tijd en zin is om intiem te zijn met elkaar. Soms verschillen partners ook over de wijze van de opvoeding of moet er anders omgegaan worden met geld en vrije tijd. Saamhorigheid is de basis van een goedlopend gezin en dus een goede relatie.
Verschil in karakter
Wanneer de karakters erg van elkaar verschillen, kan dit een echte relatiekiller zijn. Het aard van een beestje kun je niet veranderen, maar je kunt wel proberen om er samen uit te komen. Door rekening met elkaars verschillen te houden, kun je leren omgaan met elkaars karakter. Wanneer het te veel met elkaar blijft botsen, kan dit leiden tot het beëindigen van de relatie. Zo kan bijvoorbeeld iemand die erg dominant is, een onderdanig iemand te veel overheersen waardoor het niet gaat werken in een relatie.
Ouder worden
Bij het ouder worden hoort vaak dikker worden. Mannen krijgen een bierbuikje, worden kaal en vrouwen vinden dat hun lichaam uitzakt en die buik is toch minder plat dan vroeger. Veel vrouwen vinden zichzelf minder aantrekkelijk worden, vooral na de zwangerschap. Na het krijgen van kinderen zijn er veel vrouwen die niets meer doen aan overgewicht, hun mooie lange haren eraf knippen omdat het praktischer is en geen make-up meer dragen omdat het te veel tijd kost. Mannen lopen misschien jarenlang in dezelfde kleding en houden niet van nieuwe kleren dragen. Probeer aantrekkelijk voor elkaar te blijven en werk aan je uiterlijk.
Seksuele problemen
Wanneer de een altijd meer zin heeft in vrijen als de ander, kan dat een groot probleem vormen. Het zou niet de eerste keer zijn dat iemand hierdoor vreemd gaat of de relatie beëindigt. Door het krijgen van kinderen, sleur of ergernissen kan de behoefte aan seks minder worden. Probeer het ook spannend te houden in de slaapkamer, maak tijd voor elkaar en probeer eens wat nieuws.
Jaloezie
Of deze angst wel of niet terecht is, het kan grote invloed uitoefenen op je leven. Wanneer je angst hebt dat je partner een ander heeft en daardoor jaloers bent, kan het slopend zijn voor je relatie. Misschien heb je moeite met je partner te vertrouwen omdat je in het verleden bent gekwetst. Probeer hierover te praten en wanneer je partner niets verkeerds heeft gedaan, probeer hem of haar dan het vertrouwen te geven.
Stress
Het dagelijkse leven eist zijn tol en het leven kan uit stressvolle periodes bestaan. Dit kan te maken hebben met een vervelende gebeurtenis of een drukke baan. In tijden van langdurige stress is het belangrijk om niet langs elkaar heen te leven of de stress op elkaar af te reageren. Zoek je ontspanning, dit kun je samen met je partner doen of alleen. Wanneer je alleen je ontspanning zoekt, moet je ook tijd vrij maken om samen met je partner leuke dingen te doen.
Oplossing
Maak tijd voor elkaar vrij en blijf energie in je relatie steken. Ook al ben je erg druk, maak tijd vrij voor je partner. Dit kan bijvoorbeeld dagelijks tijdens het eten zijn of ’s avonds een kopje koffie drinken op de bank. Zo kun je bijvoolbeeld praten over hoe je dag is geweest of over iets leuks wat je graag wilt doen. Probeer een liefdespaar te zijn waarbij je niet alles als vanzelfsprekend beschouwt. Houd je relatie spannend en doe af en toe eens andere dingen, bijvoorbeeld samen een weekendje weg gaan, een cadeautje kopen voor je partner of iets nieuws uit te proberen in de slaapkamer.
Lees verder