Kattentherapie: spinnen als oplossing voor stress

Kattentherapie: spinnen als oplossing voor stress Ken je het gevoel dat je het te druk hebt en snakt naar een momentje voor jezelf? Je zou een heerlijk warm bad of een massage kunnen nemen, of een dagje naar de sauna kunnen gaan. Maar heb je kattentherapie al overwogen? Deze therapie is een win-win situatie voor jou en de kat. Wellicht een van de redenen waarom kattencafés steeds populairder worden. Volgens de Franse dierenarts Jean-Yves Gauchet kalmeert een spinnende kat jou als een drug zonder bijwerkingen, maar hoe werkt dit?
Bron: Juliaorige, PixabayBron: Juliaorige, Pixabay

Video kattentherapie als oplossing tegen stress

Sinds eind 2014 circuleert er een video op het internet over een perfecte therapie tegen stress en andere negatieve gevoelens. In de video stappen proefpersonen onwetend in een glazen kooi waar ze een hoofdtelefoon krijgen opgezet. De drukke alledaagse geluiden verdwijnen en ze krijgen het gespin van een kat te horen. Vervolgens gaan er luikjes open en verschijnen er kittens die graag met de proefpersonen willen spelen. Gevolg van deze therapie: blijheid, ontspanning en een glimlach. Achteraf vertellen de proefpersonen wat ze ervan vonden. Een van de hen geeft aan dat je simpelweg niet gestrest kunt zijn in een kamer vol katten.

Deze video is overigens opgenomen in Los Angeles en de kittens, die uit het asiel kwamen, werden begeleid door een trainer. Benieuwd hoe dit eruitzag?

Hoe werkt kattentherapie?

Als je op internet zoekt op 'kattentherapie', kom je vooral terecht op websites van kattengedragskundigen die je kat gedragstherapie willen geven. Bij kattentherapie draait het echter niet om storend gedrag van je kat, maar om het geluk dat de kat je kan geven. Katten zouden namelijk een gunstige uitwerking hebben op de gezondheid van mensen.
Bron: Kaboompics Karolina, PexelsBron: Kaboompics Karolina, Pexels
Kattengespin klinkt als muziek in de oren
Volgens de Franse dierenarts Jean-Yves Gauchet zorgt het geluid en de trilling van het kattengespin voor de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Hij gelooft dat je lichaam, wanneer deze strijdt tegen pijnlijke situaties zoals stress, angst of slapeloosheid, op het spinnen van een kat net zo reageert als op muziek. De kat is voor te stellen als een cello, wiens muziek versterkt wordt door het klankbord (de kattenborst). Via het trommelvlies nemen we het gezoem van de lage frequenties tussen twintig en vijftig hertz waar. Deze geven de hersenen positieve gedachten door. Het zoete geluid van het gespin drijft de productie van serotonine aan, een stofje dat positief betrokken is bij onze slaap en ons humeur.
Bron: Obsidian Tanto, PixabayBron: Obsidian Tanto, Pixabay

Waarom katten spinnen

Het spinnen is een teken van verzoening tussen katten. Het is het eerste signaal dat de moeder stuurt naar haar blinde en dove kitten en is een oproep tot erkenning. Het ritmische en vibrerende geluid is een manier om angst, pijn en tevredenheid te uiten.

Spinnen voor genezing

Spinnen is echter meer dan alleen een communicatiemiddel voor de kat, want waarom spinnen katten als ze ernstig ziek of zelfs stervende zijn? Er moet een zeer goede reden zijn voor deze inspanning die het dier opbrengt terwijl het fysiek zwak is, aldus Elizabeth von Muggenthaler van het Fauna Communications Research Instituut (FCRI). Onderzoekers denken nu dat het spinnen ook wordt gebruikt als stimulering van het genezingsproces bij letsel.

Kat met negen levens?

Al in de jaren vijftig is er een Amerikaans onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat een breuk bij katten drie keer sneller geneest dan bij enig ander dier. Ook dierenartsen hebben waargenomen hoe relatief makkelijk het bot van de kat herstelt in vergelijking met honden. De trillingen van het spinnen blijkt het wondermiddel waarmee de genezing van het bot wordt versneld. Wellicht dat de mythe over de negen kattenlevens op deze eigenschap is gebaseerd. Sterker nog, uit de studie van Dr. Whitney en Dr. Mehlhaff naar 132 casussen van katten die uit een hoog appartement zijn gevallen, komen verrassende resultaten. Negentig procent van deze katten overleefde de val met een gemiddelde daling van zestien meter. Onderzoekster Muggenthaler van de FCRI bevestigt dat op basis van haar studie ĎThe felid purr: A healing mechanismí uit 2001, katachtigen een evolutionair voordeel hebben op het gebied van genezing door het spinnen.
Bron: Counselling, PixabayBron: Counselling, Pixabay
Helende effecten van het kattengespin op de mens
Wetenschappers hebben ontdekt dat het spinnen een natuurlijk genezingsmechanisme is voor de botten en organen van de kat. Fascinerend is dat ook bij mensen de botdichtheid verbetert bij soortgelijke geluidfrequenties van het kattengespin. Sterker nog, deze lage frequenties zijn volgens onderzoekster Muggenthalen niet alleen positief voor de botgroei, maar ook voor fractuurgenezing, pijnbestrijding, kortademigheid, spiergroei, pezen, flexibiliteit en vermindering van zwelling. De endorfine die vrijkomt tijdens het gespin werkt als een natuurlijke pijnstiller bij het genezingsproces.

Waar kan je terecht voor kattentherapie ter ontspanning?

Als je zelf een kat hebt, kun je al genieten van de helende krachten van je spinnende kat. Heb je dit niet, dan zijn er cdís, apps, widgets of video's met het geluid van spinnende katten.

Bezoek een kattencafé

Wanneer je liever in het fysieke gezelschap van katten bent, kun je tegenwoordig ook terecht in kattencafés. Hier kun je een kopje koffie combineren met de antistress werking van katten om je heen. Er zijn al tientallen kattencafés in Europa. Je kunt ook in ons eigen Amsterdam terecht voor je eigen portie kattentherapie (en in februari 2016 ook in Groningen).

Lees verder

© 2015 - 2024 Broodjeei, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattengedrag: spinnenKattengedrag: spinnenWanneer je een kat aait gaat hij soms spinnen. Velen zien dit als hét teken dat de kat blij is. Dit hoeft echter niet zo…
Waarom spinnen katten?Waarom spinnen katten?De meeste katten spinnen al van jongs af aan. De ene harder en vaker dan de andere. Ook bepaalde (grotere) katachtigen k…
Leuke kattenweetjesLeuke kattenweetjesVan oudsher worden katten in verband gebracht met heksen, magie en de nacht. Het feit dat katten van grote hoogte kunnen…
Stress bij katten - Natuurlijke oplossingenStress bij katten - Natuurlijke oplossingenKatten zijn over het algemeen ontspannen en evenwichtige huisdieren. Toch kan hun gedrag in bepaalde situaties (bijvoorb…

Relatiekillers: oorzaken en wat kun je eraan doen?Relatiekillers: oorzaken en wat kun je eraan doen?Hoe goed je relatie ook is, in elke relatie komen er wel eens problemen voor. Sommige problemen zijn goed op te lossen,…
Moord als passieMoord als passieMoord uit passie zien we bij seriemoordenaars. Seriemoordenaars moorden uit lust, wraak of financieel gewin. Ze gaan pla…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
 • www.lemonde.fr/vous/article/2013/01/17/la-ronron-therapie-pour-reprendre-du-poil-de-la-bete_1818246_3238.html&usg=ALkJrhiz2ldLXmKInnywiqkmKeg4BwOcjA
 • http://www.reuters.com/article/2013/09/24/us-france-catcafe-idUSBRE98N09E20130924
 • http://www.gezondheidenco.nl/de-oplossing-voor-stress-kattentherapie/
 • http://www.cat-cafe.lt/apie-cat-cafe/
 • http://consciouscompanion2012.com/2013/07/29/whats-in-a-purr/
 • http://www.leaflady.org/purr.htm
 • Afbeelding bron 1: Juliaorige, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Kaboompics Karolina, Pexels
 • Afbeelding bron 3: Obsidian Tanto, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Counselling, Pixabay
Broodjeei (11 artikelen)
Laatste update: 09-05-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.