Kattentherapie: spinnen als oplossing voor stress
Ken je het gevoel dat je het te druk hebt en snakt naar een momentje voor jezelf? Je zou een heerlijk warm bad of een massage kunnen nemen, of een dagje naar de sauna kunnen gaan. Maar heb je kattentherapie al overwogen? Deze therapie is een win-win situatie voor jou en de kat. Wellicht een van de redenen waarom kattencafés steeds populairder worden. Volgens de Franse dierenarts Jean-Yves Gauchet kalmeert een spinnende kat jou als een drug zonder bijwerkingen, maar hoe werkt dit?
Bron: Juliaorige, Pixabay Video kattentherapie als oplossing tegen stress
Sinds eind 2014 circuleert er een video op het internet over een perfecte therapie tegen stress en andere negatieve gevoelens. In de video stappen proefpersonen onwetend in een glazen kooi waar ze een hoofdtelefoon krijgen opgezet. De drukke alledaagse geluiden verdwijnen en ze krijgen het gespin van een kat te horen. Vervolgens gaan er luikjes open en verschijnen er kittens die graag met de proefpersonen willen spelen. Gevolg van deze therapie: blijheid, ontspanning en een glimlach. Achteraf vertellen de proefpersonen wat ze ervan vonden. Een van de hen geeft aan dat je simpelweg niet gestrest kunt zijn in een kamer vol katten.
Deze video is overigens opgenomen in Los Angeles en de kittens, die uit het asiel kwamen, werden begeleid door een trainer. Benieuwd hoe dit
eruitzag?
Hoe werkt kattentherapie?
Als je op internet zoekt op 'kattentherapie', kom je vooral terecht op websites van kattengedragskundigen die je kat gedragstherapie willen geven. Bij kattentherapie draait het echter niet om storend gedrag van je kat, maar om het geluk dat de kat je kan geven. Katten zouden namelijk een gunstige uitwerking hebben op de gezondheid van mensen.
Bron: Kaboompics Karolina, Pexels Kattengespin klinkt als muziek in de oren
Volgens de Franse dierenarts Jean-Yves Gauchet zorgt het geluid en de trilling van het kattengespin voor de aanmaak van het gelukshormoon endorfine. Hij gelooft dat je lichaam, wanneer deze strijdt tegen pijnlijke situaties zoals stress, angst of slapeloosheid, op het spinnen van een kat net zo reageert als op muziek. De kat is voor te stellen als een cello, wiens muziek versterkt wordt door het klankbord (de kattenborst). Via het trommelvlies nemen we het gezoem van de lage frequenties tussen twintig en vijftig hertz waar. Deze geven de hersenen positieve gedachten door. Het zoete geluid van het gespin drijft de productie van serotonine aan, een stofje dat positief betrokken is bij onze slaap en ons humeur.
Bron: Obsidian Tanto, Pixabay Waarom katten spinnen
Het spinnen is een teken van verzoening tussen katten. Het is het eerste signaal dat de moeder stuurt naar haar blinde en dove kitten en is een oproep tot erkenning. Het ritmische en vibrerende geluid is een manier om angst, pijn en tevredenheid te uiten.
Spinnen voor genezing
Spinnen is echter meer dan alleen een communicatiemiddel voor de kat, want waarom spinnen katten als ze ernstig ziek of zelfs stervende zijn? Er moet een zeer goede reden zijn voor deze inspanning die het dier opbrengt terwijl het fysiek zwak is, aldus Elizabeth von Muggenthaler van het Fauna Communications Research Instituut (FCRI). Onderzoekers denken nu dat het spinnen ook wordt gebruikt als stimulering van het genezingsproces bij letsel.
Kat met negen levens?
Al in de jaren vijftig is er een Amerikaans onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat een breuk bij katten drie keer sneller geneest dan bij enig ander dier. Ook dierenartsen hebben waargenomen hoe relatief makkelijk het bot van de kat herstelt in vergelijking met honden. De trillingen van het spinnen blijkt het wondermiddel waarmee de genezing van het bot wordt versneld. Wellicht dat de mythe over de negen kattenlevens op deze eigenschap is gebaseerd. Sterker nog, uit de studie van Dr. Whitney en Dr. Mehlhaff naar 132 casussen van katten die uit een hoog appartement zijn gevallen, komen verrassende resultaten. Negentig procent van deze katten overleefde de val met een gemiddelde daling van zestien meter. Onderzoekster Muggenthaler van de FCRI bevestigt dat op basis van haar studie ‘The felid purr: A healing mechanism’ uit 2001, katachtigen een evolutionair voordeel hebben op het gebied van genezing door het spinnen.
Bron: Counselling, Pixabay Helende effecten van het kattengespin op de mens
Wetenschappers hebben ontdekt dat het spinnen een natuurlijk genezingsmechanisme is voor de botten en organen van de kat. Fascinerend is dat ook bij mensen de botdichtheid verbetert bij soortgelijke geluidfrequenties van het kattengespin. Sterker nog, deze lage frequenties zijn volgens onderzoekster Muggenthalen niet alleen positief voor de botgroei, maar ook voor fractuurgenezing, pijnbestrijding, kortademigheid, spiergroei, pezen, flexibiliteit en vermindering van zwelling. De endorfine die vrijkomt tijdens het gespin werkt als een natuurlijke pijnstiller bij het genezingsproces.
Waar kan je terecht voor kattentherapie ter ontspanning?
Als je zelf een kat hebt, kun je al genieten van de helende krachten van je spinnende kat. Heb je dit niet, dan zijn er cd’s,
apps, widgets of
video's met het geluid van spinnende katten.
Bezoek een kattencafé
Wanneer je liever in het fysieke gezelschap van katten bent, kun je tegenwoordig ook terecht in kattencafés. Hier kun je een kopje koffie combineren met de antistress werking van katten om je heen. Er zijn al tientallen kattencafés in
Europa. Je kunt ook in ons eigen
Amsterdam terecht voor je eigen portie kattentherapie (en in februari 2016 ook in Groningen).
Lees verder