Ergernissen in een relatie: wat kun je eraan doen?
Als je net verkering hebt en op een roze wolk leeft, zie je meestal alleen maar de goede dingen van een ander. Maar als de relatie serieuzer wordt, leer je elkaar steeds beter kennen. Ook de minder leuke kanten van iemand horen daarbij. Als je gaat samenwonen, kunnen er ineens allerlei irritaties ontstaan. Zo kun je ergeren aan de rommel die je partner laat rondslingeren of de dop die niet op de tube tandpasta wordt gedaan. Deze misschien wel onbenullige ergernissen, kunnen een grote domper geven op de relatie. Toch is er wat aan te doen.
Irritaties
Je houdt heel veel van je partner, maar soms kun je hem of haar wel wat aandoen als je weer iets moet opruimen wat is blijven rondslingeren. Vaak vinden vrouwen andere dingen irritant dan mannen. Een vrouw stoort zich vaak aan de wc-bril die omhoog staat en een man ergert zich vaak aan gezeur. Zij stoort zich eraan dat hij niet goed luistert en alles beter weet, terwijl hij het irritant vindt dat zo veel praat en de deuren open laat staan. Iedereen heeft wel iets waaraan hij of zij zich ergert aan de partner.
Praat erover
Vaak zijn deze problemen goed op te lossen omdat het over kleinigheden gaat. Toch is het voor sommigen erg moeilijk en kan iets kleins een groot probleem worden. Praten is iets dat niet iedereen goed kan in een relatie en soms moet je het leren. Probeer daarin te oefenen als je het moeilijk vindt. Probeer niet meteen te beginnen met verwijten maken, omdat je dan de ander kunt kwetsen. Probeer ook goed naar je partner te luisteren, dit kan net zo moeilijk zijn. Als je praten nog echt te moeilijk vindt, schrijf het dan eerst op papier. Je kunt het briefje aan je partner geven of voorlezen.
Meest voorkomende ergernissen
Kleine ergernissen die steeds weer terugkomen, kunnen een groot probleem vormen. Ergernissen over elkaar leidt in vele relaties tot serieuze problemen met soms een scheiding tot gevolg. Een nooit uitgesproken ergernis over bijvoorbeeld rondslingerende natte handdoeken en kleding, kan een struikelblok in de relatie vormen. Veel voorkomende ergernissen zijn:
- De toiletbril die altijd omhoog blijft staan
- Sokken en kleding dat overal rondslingert
- Openstaande deuren en lades
- De tv staat te hard
- Flirten met anderen
- Het scheermesje wat geleend wordt
- Tijdens een ontspanningsmoment wordt je steeds gestoord door je partner
- Lomp gedrag zoals winden laten en neuspeuteren
- De baas spelen
- Teveel alcohol drinken
- De ander niet uit laten praten
Van kleine irritatie tot grote ergernis
De eerste keer dat je ergens aan ergert, geeft meestal maar een kleine irritatie. Op het moment dat zich dit herhaalt, wordt de irritatie steeds groter. Hoe vaker je die lege wc-rol aantreft, hoe heftiger je erop kunt reageren. Ook als je al hebt gezegd dat je je aan iets stoort, en je partner doet het de volgende keer weer, kan dit extra irritatie opwekken. Misschien denk je wel dat je partner egoïstisch is omdat hij geen rekening met je houdt. Het kan ook zijn dat het voor je partner een normale handeling is en dat hij niet beseft hoe hij jou er mee kwetst. Als je last hebt van meerdere irritaties, kan één irritatie frustrerend zijn en je ook meteen aan alle andere ergernissen doen denken.
Fatale aantrekkingskracht
In de praktijk blijkt vaak dat je de eigenschappen waar je voor bent gevallen, later irritant kunt vinden. Zo kan het zijn dat je in het begin iemand bewondert vanwege de ontspannen levenshouding en je later eraan irriteert dat je partner nooit op tijd kan komen. In het begin kan het fijn zijn als je partner overal mee naar toe gaat, en later kan het als bezitterig overkomen. Als je net een relatie hebt, bekijk je alle eigenschappen door een roze bril. Later gaan bepaalde kanten pas opvallen en worden ze bestempeld als negatief. Een mens heeft soms aan meerder behoeften in een relatie. Zo kan iemand zich bijvoorbeeld graag met de partner verbonden willen voelen, maar ook erg gesteld kunnen zijn op vrijheid.
Acceptatie
Je moet beseffen dat iemand niet alle goede eigenschappen kan bezitten. Iemand die heel aardig is, is meestal niet superassertief. Iemand die alles goed kan regelen, wil meestal graag een net huis en kan niet tegen rommel. Vaak is hetgeen waaraan je je irriteert in je partner, ook iets wat samenhangt met de eigenschap die je aantrekkelijk vindt. Zo kan je partner koppig zijn en kun je dit irritant vinden, maar je vindt het wel prettig dat hij/zij vastbesloten is. Hier volgen wat tips hoe je om kunt gaan met ergernissen:
- Besef dat iedereen dingen op zijn eigen manier doet
- Bespreek het met elkaar en werk er samen aan
- Vraag je af wat en waarom bepaalde dingen je zo ergeren en irriteren en of er misschien niet een andere reden is
- Probeer erom te lachen
- Kun je ermee leven? Besef dat je partner ook ergernissen over jou heeft
- Besef dat je partner het niet doet om jou te pesten, misschien heeft hij/zij andere dingen aan het hoofd
- Sluit een compromis met elkaar
Pak het aan
Irritaties kunnen net zoals een allergie, steeds heftigere reacties veroorzaken. Je voedt hiermee je eigen ergernis, vooral als je het opkropt. Pak dit aan voordat het helemaal uit de hand loopt. Probeer er over te praten en er samen aan te werken. Communicatie is van essentieel belang in een relatie. Mannen en vrouwen denken nu eenmaal verschillend over dingen. Ze beleven dingen anders en hebben andere gedachten. Daarbij heeft ieder mens zijn eigen eigenaardigheden. Kijk ook naar de dingen die je terugkrijgt van je partner: liefde, vertrouwen en steun. Je partner accepteert jou ook met al je eigenaardigheden. Sta open voor elkaar en respecteer elkaar. Het is geven en nemen, waarbij echte liefde zal overwinnen.