Relatieproblemen: welke komen het meest voor en wat te doen?

Relatieproblemen: welke komen het meest voor en wat te doen? In elke relatie komen er wel eens momenten voor dat het wat minder goed gaat. Vaak kom je er wel uit met je partner, maar je moet oppassen dat je goed met elkaar in contact blijft. Relatieproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben, zoals sleur, gebrek aan vertrouwen of langs elkaar heen leven waardoor je uit elkaar groeit. Een mens verandert naarmate hij verder komt in het leven. Zo kunnen prioriteiten anders komen te liggen en kun je erachter komen dat je ver uit elkaar gegroeid bent.

Relatieproblemen

Het liefst heeft iedereen een perfecte relatie. Een relatie kan erg goed zijn, maar er kan altijd een situatie ontstaan waarin er problemen komen. Vaak nemen we bepaalde dingen in een relatie op een gegeven moment als vanzelfsprekendheid aan. Misschien denk je wel dat je partner toch wel bij je blijft en dat je er niet meer zo veel moeite voor hoeft te doen. Ieder individu heeft zijn eigen karaktereigenschappen, waarbij problemen in een relatie uniek kunnen zijn. Hoe je omgaat met problemen is ook voor iedereen verschillend. Wat voor de een niet zo’n probleem is, kan voor de ander dramatisch zijn. Of het nu om grote of kleine problemen gaat, er zijn manieren om ze te overwinnen.

Communicatie

In een beginnende relatie wordt er veel gepraat omdat je elkaar wilt leren kennen. Je besteed veel tijd aan elkaar en alles is nog spannend en interessant. Na verloop van tijd ontstaat er vaak een bepaalde sleur en vergeten partners om elkaar naar bepaalde dagelijkse dingen te vragen. Of ze vragen het niet omdat ze het antwoord toch wel denken te weten. Probeer altijd met elkaar in gesprek te blijven en ga er niet standaard vanuit dat je toch alles al weet. Iemand kan veranderen in de manier waarop hij naar dingen kijkt. Ga er nooit vanuit dat je alles al van je partner weet.

Intimiteit

In elke relatie zal de verliefdheid op een gegeven moment veranderen. De vlinders in je buik maken plaats voor een gevoel van “houden van”. Voor sommigen is het heel moeilijk, wanneer de seksuele opwinding die je in het begin had verdwijnt, om dan toch de vonken er af te laten spatten. Verliefd worden is gemakkelijk, verliefd blijven niet. Er zijn mensen die seks gaan ervaren als een verplichting. Maar door moeite te doen voor elkaar en op zoek te gaan naar andere manieren om elkaar te beminnen, houd je het spannend. Wees creatief en verzin wat nieuws.

Na de verliefdheid

De periode dat je verliefd bent en de handen niet van elkaar af kan houden, is heerlijk. Dit gevoel kan een paar maanden aanhouden, maar op een gegeven moment is het anders. Tijdens de verliefdheid neem je elkaars verschillen misschien voor lief, maar er komt een moment dat het een probleem kan vormen. Alles was perfect en ineens is dat niet meer zo. Als je merkt dat je bij iemand bent en je hebt er helemaal niets mee gemeen, moet je nadenken of je klaar bent voor de volgende stap. Ben je bereid om met elkaars verschillen te leven of betekent dat het einde van de relatie?

Jaloezie en vertrouwen

Jaloezie is een veel voorkomend probleem in relaties. Heb je vertrouwen in je partner wanneer hij zonder jou op stap gaat? Ben je bang dat hij je bedriegt? Als je jezelf steeds zo voelt als hij op pad gaat, kan het zijn dat je te onzeker bent. Dit kan leiden tot enorme frustraties en ruzies. Leer vertrouwen te krijgen in een relatie, maar dat heeft soms tijd nodig. Het wordt extra moeilijk wanneer je al eens bent bedrogen, want dan is er een kans dat er een angst is ontstaan waar je misschien moeilijk van af komt.

Ook moet je op andere gebieden op elkaar kunnen vertrouwen. Je moet op elkaars beslissingen kunnen vertrouwen. Je moet erop vertrouwen dat wanneer jij er niet bij bent, dat je partner de goede beslissingen kan nemen. Over belangrijke zaken moet je met elkaar kunnen overleggen. Dit is vooral belangrijk als je een relatie hebt op langere termijn.

Financiële problemen

Veel stellen maken ruzie over geldzaken. Wanneer er verschillend wordt gedacht over geld uitgeven, kan dat tot grote problemen leiden. Vooral wanneer er sprake is van geldgebrek. Er kan verschil zitten in jullie salaris of de manier waarop je jullie wil voorzien in het levensonderhoud. Sommige stellen vergelijken zichzelf met anderen en ervaren geluk als ze het beter hebben als een ander. Zorg dat je met elkaar in gesprek blijft over jullie uitgaven en maak eventueel een overzicht van de inkomsten en uitgaven om dingen helder te krijgen.

Mensen veranderen

Elk mens verandert naarmate de tijd vordert. We veranderen voortdurend en je bent niet meer wie je vroeger was. Dat komt door dingen die je meemaakt, waardoor prioriteiten kunnen veranderen. Zowel jij als je partner kunnen veranderen, waardoor je uit elkaar kunt groeien. Als je er geen aandacht aan besteedt, kan het zijn dat je op een bepaald moment niets meer met elkaar gemeen hebt. Besteed daarom genoeg tijd met elkaar, geef elkaar genoeg aandacht en deel de gezamenlijke interesses.

Tijdgebrek

Iedereen is erg druk, waardoor het moeilijk kan zijn om samen tijd door te brengen. Vooral bij stellen met kinderen kan dit nogal eens een probleem vormen. Er kan een moment komen, waarbij jullie samen niets meer doen en je afvraagt of je jouw partner nog wel nodig hebt, of andersom. Probeer ondanks alle drukte, toch tijd aan elkaar te besteden. Probeer bijvoorbeeld een gezamenlijke hobby te zoeken, ga samen sporten, ga ergens lekker uit eten of ga met zijn tweetjes een weekend weg. Er zijn genoeg manieren om dichterbij elkaar te komen.

Geef elkaar de ruimte

Hoewel het goed is om samen tijd door te brengen, is het ook goed om tijd voor jezelf te hebben. Wanneer je teveel tijd met elkaar doorbrengt, kun je geïsoleerd raken van je vrienden en familie. Je kunt ze hierdoor kwijtraken en misschien heel veel spijt krijgen. Misschien is het onbewust, maar iedereen heeft aandacht nodig van andere mensen zodat je jezelf beter voelt. Geef elkaar de ruimte om dingen te doen met vrienden of als je partner zich wil ontwikkelen, bijvoorbeeld door een studie te willen doen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Relatieproblemen? Relatietherapie!Relatieproblemen? Relatietherapie!Hulp nodig met je relatie? Zijn er relatieproblemen? Erger je vaak aan je partner? Twijfel je aan je relatie? Ga je liev…
Relatieproblemen: Hoe red ik mijn relatie?Relatieproblemen: Hoe red ik mijn relatie?De eerste paar maanden van een relatie lijken allemaal zo leuk en aardig te zijn, tot je elkaar echt leert kennen. Sommi…
Signalen van relatieproblemenSignalen van relatieproblemenWelke signalen wijzen op relatieproblemen? Welke relatieproblemen worden veroorzaakt door emotionele factoren? Welke com…
Relatieproblemen: communicatie en duidelijkheidRelatieproblemen: communicatie en duidelijkheidDe oorsprong van relatieproblemen zijn vaak terug te vinden in de problemen met de communicatie tussen de partners. Wat…

Hoe een relatiebreuk verwerkenHoe een relatiebreuk verwerkenEen relatie kan ten einde lopen. Iedereen maakt het wel eens mee of heeft het meegemaakt. Tijdens een relatiebreuk komen…
Verandering in de relatie: als je partner ziek isVerandering in de relatie: als je partner ziek isWanneer je partner chronisch ziek is, verandert de relatie vaak ingrijpend. Niet alleen voor je partner geeft dit een ho…
Bronnen en referenties
  • www.rumag.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 06-03-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.