Neurotische depressie: kenmerken en gevolgen

Neurotische depressie: kenmerken en gevolgen Een neurotische depressie is een psychische stoornis waarbij iemand lijdt aan een depressie en innerlijke conflicten, bijvoorbeeld dwangneurose. Dit kan zich op allerlei verschillende manieren uiten. Zo kan iemand een verminderde realiteitsoordeel hebben, omdat hij zijn ziekelijke subjectieve ervaringen verwart met de werkelijkheid. Er is geen aantoonbare organische oorzaak, maar de persoon kan aan angst lijden, hysterische symptomen, obsessies en dwangmatige symptomen. Er kan alleen een goed behandelplan worden opgesteld wanneer er een goede diagnose is gesteld.

Wat een depressie inhoudt

Een depressie is een van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Iemand lijdt aan een depressie wanneer hij minimaal twee weken lijdt aan sombere gevoelens. Dit kunnen zijn: slechte stemming, stemmingswisselingen, geen belangstelling hebben in een ander, veranderde eetlust, slaapproblemen, rusteloosheid, energieverlies, gevoel van machteloosheid, angst, geen beslissingen kunnen maken, concentratieproblemen of denken over zelfmoord. Niet alle symptomen hoeven aanwezig te zijn. Depressie kan bestaan uit een milde vorm waarbij er slechts enkele symptomen aanwezig zijn of een ernstige vorm, waarbij iemand maandenlang last blijft houden van veel klachten. Een lichte depressie kan overgaan in een zware depressie.

Kenmerken die horen bij een depressie zijn:

 • Geen plezier meer beleven
 • Geen interesse meer tonen
 • In de ochtend is de depressie erger als in de avond
 • Gebrek aan eetlust of juist toegenomen eetlust
 • Schuldgevoel
 • Vroegtijdig wakker worden en niet meer kunnen slapen

Neurotische persoonlijkheidsstoornis

Bij een neurotische persoonlijkheidsstoornis is er sprake van een innerlijk conflict. Er is geen sprake van hallucinaties of wanen en het realiteitsbesef blijft aanwezig. De persoonlijkheidsstructuur blijft verder intact. Kenmerken die horen bij iemand met deze stoornis, zijn:

 • Neiging om dingen te verdringen
 • Angst om iemand te verliezen
 • Angst voor eigen woede
 • Faalangst en gewetensangst
 • Tegenstrijdige gevoelens met innerlijke strijd
 • Streng zijn voor zichzelf
 • Perfectionistisch zijn
 • Jaloezie

Mensen die hieraan lijden kunnen een veel te sterk aangezette remmings- en controlemechanisme hebben. Zo kan een gevoel van woede sterk worden ontmoedigd, waardoor iemand geremd en subassertief kan worden. De woede wordt sterk verdrongen en richt zich naar binnen. Hierdoor kan er gedrag ontstaan waarbij iemand zichzelf schade toebrengt, bijvoorbeeld zelfbestraffing. Omdat iemand die last heeft van een neurotische stoornis bang is om de liefde van een persoon kwijt te raken, zal hij zichzelf helemaal willen aanpassen aan de wensen van die persoon. Meestal is het geweten erg sterk ontwikkeld, waardoor iemand last kan krijgen van schuldgevoel en schaamte.

Gevolgen

Wanneer iemand aan een neurotische depressie lijdt, kunnen er allerlei symptomen ontstaan. Zo kan iemand bepaalde situaties gaan vermijden om angst uit de weg te gaan, waardoor er een obsessief-compulsieve stoornis kan ontstaan, ook wel dwangneurose genoemd. Zon iemand kan ook masochistische of hysterische trekjes gaan ontwikkelen. Iemand kan net alsof gaan doen dat hij iemand niet nodig heeft, terwijl hij juist bang is deze persoon kwijt te raken. Hierdoor kan het moeilijk zijn om troost en steun te accepteren. Door de neurotische stoornis kan iemand stemmingsstoornissen ontwikkelen en door de emotionele problemen kunnen er ook lichamelijke klachten ontstaan.

Therapie

Er is behandeling nodig om de symptomen zoals stress, angst en depressieve gevoelens aan te pakken. Maar ook moet er gekeken worden naar de onderliggende symptomen die te maken hebben met de persoonlijkheidstrekken. Het is belangrijk om een goede vertrouwensrelatie op te bouwen met de therapeut, vaak een psychiater, en iemand moet echt willen veranderen. Bepaalde inzichten en gedragingen kunnen diep ingeslepen zitten en het kan moeilijk zijn om dit te veranderen. Zo moeten angsten, schuldgevoel, schuld, vermijdingsgedrag en weerstand worden overwonnen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dwangneurose: test en herkennenDwangneurose: test en herkennenDwangneurose: herkennen, test en dwangneurose bij kinderen. Een dwangneurose is het uitvoeren van dwangmatige handelinge…
Depressie: definitie, werking en behandelingMen spreekt van een depressie als de stemming abnormaal verlaagd is. Bij een depressie zien we dat er geen verbetering v…
Neurose en neurotisch karakter, symptomenNeurose en neurotisch karakter, symptomenEen neurose, een neurotisch karakter of een dwangneurose. Wat is het verschil tussen deze drie? Ze horen in ieder geval…

Vastgeroeste denkpatronen: ontstaan en doorbrekenVastgeroeste denkpatronen: ontstaan en doorbrekenMensen zitten soms vast in een starre manier van denken en de wereld te beleven. Dit vastzitten in denkpatronen zal er v…
Relatiekillers: oorzaken en wat kun je eraan doen?Relatiekillers: oorzaken en wat kun je eraan doen?Hoe goed je relatie ook is, in elke relatie komen er wel eens problemen voor. Sommige problemen zijn goed op te lossen,…
Bronnen en referenties
 • http://www.depressie.org/depressie/diagnose.htm
 • http://www.vechtenmetjezelf.nl/persoonlijkheidsstoornis/
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 08-12-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.