Relatieproblemen: scheiden of blijven?

Relatieproblemen: scheiden of blijven? Wanneer je in een relatie zit waarin je niet meer gelukkig bent kun je jezelf de vraag stellen of je bij elkaar wilt blijven of wilt scheiden. Indien je kinderen hebt, kan het nog moeilijker zijn om een keuze te maken. Elke relatie kent zijn ups en downs, maar je kunt in een situatie komen waarin je denkt dat het niet meer goed komt. Vooral als je al langer bij elkaar bent, kan het een moeilijke keuze zijn. Hoewel elke relatie anders is, kun je jezelf toch een aantal dingen afvragen die je kunt laten meewegen in je beslissing.

Relatieproblemen

In elke relatie komt het wel eens voor dat het even wat minder goed gaat. Elk mens zit anders in elkaar en iedereen gaat anders met een situatie om. Het kan om allerlei problemen gaan, bijvoorbeeld door ruzies, sleur of overspel. Mensen die wat langer bij elkaar zijn, kunnen uit elkaar groeien omdat ze andere interesses krijgen of misschien wel op elkaar uitgekeken raken. Sommige problemen zijn goed op te lossen, bijvoorbeeld door er goed met elkaar over te praten. Maar er kan een situatie ontstaan, waarin je jezelf de vraag stelt wat het beste is: scheiden of blijven?

Twijfel

Als je twijfelt of je bij elkaar moet blijven of niet, kan dat veel verwarring en verdriet geven. Je wilt de goede keuze maken, maar dat kan heel moeilijk zijn. Wanneer er kinderen in het spel zijn, kan het nog zwaarder zijn om een keuze te maken. Je wilt je kinderen geen verdriet doen, maar soms kan het juist extra spanning opleveren voor de kinderen als je bij elkaar blijft. Zo kun bij twijfel, jezelf het volgende afvragen:

 • Is er nog bereidheid tussen jou en je partner om voor de relatie te vechten?
 • Indien er geen bereidheid meer is, kan dat nog terugkomen?
 • Zijn er fouten gemaakt die je elkaar kunt vergeven of juist niet?
 • Denk je dat je gelukkiger wordt als je gaat scheiden?
 • Zullen dingen die je dwars zitten beter worden als je uit elkaar bent?
 • Wat komt er voor in de plaats als je alleen bent? Ben je bang dat je eenzaam zult worden?
 • Hoe belangrijk is je seksleven en is dit nog goed? Indien het niet goed is, kan dit dan worden verbeterd?
 • Blijf je alleen bij hem/haar vanwege de kinderen? Of misschien wel om een huis omdat je er anders niet kunt blijven wonen.
 • Vertrouw je jouw partner nog? Zo niet, kun je het vertrouwen weer terugkrijgen?

Breng je relatie in kaart

Als je twijfelt of je moet scheiden of blijven, moet je voor jezelf nagaan of je relatie nog waardevol genoeg is. Het kan zijn dat je tot de ontdekking komt dat je liever wilt stoppen. Misschien loop je al lange tijd rond met twijfel en word je er heel ongelukkig van. Je leeft al tijden met dat negatieve gevoel en vraagt je af wat er precies mis is. Hier volgen wat tips om je relatie in kaart te brengen en mogelijk dat je er wat aan hebt bij het maken van deze moeilijke beslissing:

 • Denk aan de tijd dat alles nog goed was tussen jullie. Is de beste tijd van jullie relatie goed genoeg of was het nooit echt goed?
 • Ben je echt verliefd op je partner geweest?
 • Zijn jullie naast geliefden ook vrienden van elkaar?
 • Hebben jullie ten minste één bezigheid die jullie samen leuk vinden?
 • Kun je een probleem met je partner bespreken?
 • Ben je al bezig met voorbereidingen op een leven zonder je partner?
 • Voel je je vernederd door je partner?
 • Geeft je partner je het gevoel dat je niet meer aantrekkelijk bent?
 • Denk je vaak dat de kans dat je partner liegt, groter is dan de kans dat je partner de waarheid spreekt?
 • Heb je het idee dat jouw mening niet meetelt?
 • Heb je een bevredigend seksleven?
 • Probeer je het probleem met je partner te onderdrukken, vergeten of er niet meer aan te storen? En lukt je dat?
 • Vind je jouw partner aantrekkelijk en dat hij zichzelf goed verzorgt?
 • Voel je je machteloos in je relatie?
 • Begrijpt je partner dat de dingen die hij/zij doet, dat het jou kwetst?
 • Is je partner bereid om iets te doen aan de problemen?
 • Erkent je partner de problemen die er zijn?
 • Is er sprake van fysiek of emotioneel geweld? Indien dit structureel is, dan is het meestal beter om ermee te stoppen.
 • Gaat je partner wat jou betreft over bepaalde grenzen heen?
 • Geeft je partner jou het gevoel dat je dom, lelijk of een nietsnut bent?
 • Als er geen problemen meer zijn, zou je dan nog steeds twijfelen of je wilt scheiden of niet?
 • Kan de pijn die je hebt door hem/haar nog slijten?

Relatiecoaching

Sommige mensen gaan misschien al vrij snel uit elkaar. Een scheiding moet je zien als een laatste uitweg en wanneer er geen andere oplossing meer is. In veel gevallen is er toch nog een oplossing, ook al zie je het misschien niet. Door een relatiecoach in te schakelen kun je onderzoeken of een relatie tussen jou en je partner verbeterd kan worden en weer goed kan worden. Een relatiecoach is meestal een psychotherapeut of psycholoog. Problemen die regelmatig voorkomen in een relatie is een gebrek aan communicatie, waardoor mensen uit elkaar groeien. Een therapeut kan zorgen dat jullie weer naar elkaar toe groeien en niet meer terugvallen in oud gedrag.

Als je de relatie wilt redden

Het kan zijn dat je beseft dat het nog niet definitief over is en je wilt de relatie redden. Het is belangrijk dat beide partners het probleem erkennen en er voor willen gaan het op te lossen. Probeer open naar elkaar te zijn, luister naar elkaar en praat over de problemen. Geef je partner niet overal de schuld van, maar zie dat het een probleem is van jullie beiden. Ieder zal er een aandeel aan moeten bijdragen om het op te lossen. Houd rekening met elkaars gevoelens en soms heeft het wat tijd nodig.

Uit elkaar gaan

Het kan zijn dat je besluit dat het beter is om te scheiden. Je hebt alle punten overwogen en je ziet geen toekomst meer in jullie relatie. Het kan zijn dat je na een lange periode van ongelukkig zijn, ineens weer blij bent. Bepaalde dingen die je dwars zaten beheersen je leven niet meer. Je leven gaat er waarschijnlijk helemaal anders uitzien. Misschien voelde je jezelf wel belemmerd en heb je nu weer de ruimte om jezelf te ontwikkelen, de opleiding te doen die je altijd al wilde doen of meer tijd doorbrengen met vrienden.

Als je partner van jou wil scheiden

Het kan zijn dat je zelf wel redelijk tevreden bent over je relatie, maar dat je partner aangeeft uit elkaar te willen gaan. Misschien is je partner hier al een tijdje mee bezig en heeft je partner op zijn/haar manier van alles geprobeerd om de relatie te redden. Voor jou komt het misschien rouw op je dak en had je het niet zien aankomen. Misschien zijn er achteraf wat signalen geweest, maar ineens is het te laat om er wat aan te doen. Het kan ook zijn dat je jezelf wel bewust bent van je problemen, maar ermee hebt leren leven of omgaan, terwijl je partner dit niet kan. Het is daarom belangrijk dat je met elkaar blijft communiceren en problemen bespreekt. De relatie is misschien nog wel te redden als er eerder was ingegrepen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Relatieproblemen: communicatie en duidelijkheidRelatieproblemen: communicatie en duidelijkheidDe oorsprong van relatieproblemen zijn vaak terug te vinden in de problemen met de communicatie tussen de partners. Wat…
Signalen van relatieproblemenSignalen van relatieproblemenWelke signalen wijzen op relatieproblemen? Welke relatieproblemen worden veroorzaakt door emotionele factoren? Welke com…
Is jouw partner nog aantrekkelijk en aardig?Is jouw partner nog aantrekkelijk en aardig?Tijdens de zoektocht naar het antwoord op de vraag: "Blijven? Uit elkaar gaan of scheiden?" is het belangrijk om te acht…
Seksuele problemen binnen de relatie of huwelijkSeksuele problemen binnen de relatie of huwelijkKunnen seksuele problemen de relatie of huwelijk zo dusdanig negatief beinvloeden dat de partners in een relationele twi…

Romantiek in je relatie. Hoe maak je het romantisch?Romantiek in je relatie. Hoe maak je het romantisch?Wil je meer romantiek in je relatie brengen maar weet je niet precies waar je beginnen moet? Er wordt wel beweerd dat vr…
7 tips voor een geslaagde Valentijnsdag7 tips voor een geslaagde ValentijnsdagValentijnsdag is inmiddels een traditie geworden op 14 februari. Ieder jaar opnieuw zetten verliefde koppeltjes en gelie…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Seyed mustafa zamani, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • http://allesoverscheiding.nl/zal-ik-scheiden/
 • www.scheiding-omgang.nl/echtscheiding/scheidenofblijven.html
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 16-07-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Man en vrouw
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.