Hoe maak je vrienden als je weinig zelfvertrouwen hebt?

Hoe maak je vrienden als je weinig zelfvertrouwen hebt? Een van de tips om beter in je vel te gaan zitten en meer zelfvertrouwen op te bouwen, is om zoveel mogelijk met positief ingestelde mensen om te gaan en vrienden met hen te worden. Maar hoe doe je dat als je je sterk onzeker voelt en last hebt van negatieve gedachten? Misschien voel je je zelfs buitengesloten van de groep mensen met wie je graag wilt omgaan. Je vraagt je dan mogelijk af waarom positieve mensen zouden willen omgaan met iemand die worstelt met zijn of haar negativiteit. Hoe kun je die vicieuze cirkel doorbreken en zowel meer zelfvertrouwen als meer vrienden krijgen?

De wisselwerking van vriendschap en zelfvertrouwen

Een of meer goede vriendschappen en een uitgebreid en sterk sociaal netwerk bevorderen je gevoel van welbevinden. Denk in dit kader aan je emotionele gezondheid en in het bijzonder aan je gevoelens van eigenwaarde, zelfacceptatie, zelfrespect en vooral ook zelfvertrouwen.

Om duurzame vriendschap te kunnen sluiten, hoef je niet in alle opzichten een positieve grondhouding tegen het leven te hebben. Maar enige mate van positief in de wereld staan, is wel noodzakelijk voor het krijgen en houden van echte vrienden. Beleef je (bijna) alles als negatief, denk dan eens aan therapie.

Vriendschap is een kwestie van geven en nemen op voet van gelijkwaardigheid. In een relatie met een goede vriend is dus altijd sprake van tweerichtingsverkeer. Zolang je over voldoende zelfvertrouwen beschikt dat je zowel kunt geven als nemen, is het mogelijk om vrienden te maken en te houden.

Moet je je negatieve gevoelens voor je vrienden verbergen?

Als je lijdt aan een gebrek aan eigenwaarde, zelfrespect en/of zelfvertrouwen, heb je hoogstwaarschijnlijk last van negatieve gevoelens.

Misschien vraag je je af of je die gevoelens voor je vrienden maar beter verborgen kunt houden, omdat die er 'toch niets mee kunnen'. Toch is het zonder meer het beste zoveel mogelijk jezelf zijn in een relatie. Vrienden en kennissen doorzien vermoedelijk al snel een onechte manier van doen.

Dat neemt niet weg dat het verstandig is ondanks al je onmacht, onzekerheid en andere gevoelens die wijzen op een gebrek aan zelfvertrouwen toch zoveel mogelijk aandacht te hebben voor de behoeften van je vrienden en hen waar mogelijk te steunen. Dat is niet alleen goed voor je vrienden, maar op die manier vergroot je bovendien je gevoel van eigenwaarde.

Kan je gebrek aan zelfvertrouwen ook positief uitwerken in een relatie?

De meeste mensen hebben op een of meer terreinen van hun leven last van gevoelens van onzekerheid en herkennen bij andere mensen bijvoorbeeld een gebrek aan zelfvertrouwen. Als je bewust bent van wat jouw eigen onzekerheidsgevoelens precies inhouden, waar ze vandaan komen en wat het met je doet, kan dit helpen om een betekenisvol contact met een lotgenoot tot stand te brengen, omdat jullie elkaars ervaringen goed kunnen invoelen.

Op zoek naar een gezonde balans in je relaties

Vriendschappen en andere relaties werken het beste als er sprake is van een bepaald evenwicht in wat je in die relaties inbrengt en wat je ervoor terugkrijgt. Op kortere of langere termijn zijn ongelijkwaardige relaties gedoemd om te mislukken.

Tips voor positieve relaties met andere mensen


Maak een overzichtje van positief ingestelde mensen met wie je meer contact wenst

Maak een overzichtje van je vrienden, kennissen en/of familieleden die jij als positief beschouwt. Zet daarbij ook mensen met wie je graag meer contact wil hebben.

Zoek één maal daags even met ten minste één persoon (kort) contact

Neem jezelf voor om elke dag in ieder geval met één, maar liefst meer mensen die je op dat lijstje hebt gezet, contact te zoeken. Bijvoorbeeld door een e-mailtje of een telefoontje. Of, liever nog, door een kort praatje te maken. Als dat prettig verloopt kun je af en toe enige tijd samen of met elkaar door te brengen, bijvoorbeeld tijdens een gezamenlijke lunch of door ergens even iets te gaan drinken.

Het werkt averechts als je iemand met veel of lange mailtjes of telefoontjes bestookt. Je wilt niet als een soort stalker worden beschouwd. Houd die contacten daarom kort. Denk bijvoorbeeld aan enkele zinnetjes in een e-mailbericht of een gesprekje van van een minuut of vijf. Als iemand een grens aangeeft, bijvoorbeeld in de trant van 'ik heb het nogal druk', respecteer die dan.

Als je het nog te zwaar vindt om elke dag een kort en informeel contact met één persoon te zoeken, kun je eventueel beginnen met om de andere dag een informeel contact met iemand te zoeken.

Je zult merken dat deze informele contacten je steeds beter af gaan en dit zal je helpen wat meer vertrouwen te krijgen in jouw mogelijkheden om contacten te leggen en te onderhouden. Daardoor zal ook je zelfvertrouwen groeien.

Toon belangstelling voor je contacten

Je kunt het beste belangstelling voor je contact tonen door hem of haar af en toe een vraag te stellen en goed te luisteren naar het antwoord. De antwoorden op je vragen kun je dan eventueel later weer gebruiken als basis voor nieuwe vragen. Op die manier leer je je contacten beter kennen.

Let er ook op dat je denkt aan iemands verjaardag en andere dagen die speciaal voor iemand zijn. Bijvoorbeeld als je weet dat iemand op een bepaalde dag de uitslag van een afgelegd examen of van een medisch onderzoek verwacht.

Door interesse voor het wel en wee van je relaties te tonen, maak je duidelijk dat hun gedachten en gevoelens en wat zij meemaken voor jou van belang zijn, met ander woorden, dat je een echte vriend (of vriendin) van hen wil zijn.

Vraag constructief om steun van je vrienden

Als je graag steun van een of meer van je vrienden wil, probeer dat dan op een constructieve manier aan te pakken. Voorkom dat je de energie uit je relaties zuigt, door vaak te klagen over wat er allemaal fout gaat of niet wil lukken in je leven.

Loop niet met je gebrek aan zelfvertrouwen te koop, maar ga het evenmin verbergen, omdat in allebei de gevallen de relatie iets geforceerds krijgt.

Vraag vrienden ook niet een probleem van jou over te nemen, maar om met jou mee te denken over mogelijke oplossingen.

Informeer bij mensen die jou goed kennen,hoe jij overkomt

Vraag mensen die jij hoog acht en van wie je denkt dat ze jou goed kennen, wat zij vinden van de manier waarop jij overkomt. Wat zien zij als jouw sterke kanten? En wat zijn volgens hen punten voor verbetering?

Langs deze weg kun je constructief werken aan je vaardigheden op diverse terreinen en tegelijkertijd je zelfvertrouwen vergroten.

Vermijd competities met je vrienden

Probeer wedstrijden met je vrienden over wie de beste, de meeste, de duurste et cetera heeft, uit de weg te gaan. Op die manier verandert je vriendschap in een strijd over wie in de beste buurt woont, wie meeste kans maakt op een betere baan of wie de duurste auto heeft.

Dergelijke vergelijkingen maken de vriendschap zuur. Bovendien merk je waarschijnlijk dat je dergelijke wedstrijden zelden kunt 'winnen' (en datzelfde geldt voor degenen van wie jij het gevoel hebt dat die in een aantal opzichten 'beter af' zijn dan jijzelf.

Wat als je verlegen bent?

Verlegenheid gaat vaak samen met een gebrek aan zelfvertrouwen in het sociaal verkeer. Als je het moeilijk vindt om het initiatief te nemen om contact met mensen te zoeken, kun overwegen of het volgende iets voor jou is.
  • Voel je iets voor vrijwilligerswerk bij een organisatie met een doelstelling die jij graag wilt helpen verwezenlijken?
  • Of om samen met je medestudenten of collega's in de lunchpauze even de benen te strekken?
  • Of je aan te melden bij een vereniging of een cursusinstelling om samen met anderen te leren om bijvoorbeeld muziek te maken, schilderen, of koken?
  • Als je daar nog te veel tegenop ziet, kun je wellicht een boek in de bibliotheek of in een park of eventueel in een tearoom gaan lezen. Dan ben je in elk geval in gezelschap van andere mensen en verwacht niemand dat je 'gezellig' doet. En wie weet, kom je daar wel een gelijkgestemd persoon tegen met wie het 'klikt'.

In therapie gaan als je gebrek aan zelfvertrouwen je vriendschappen in de weg staan?

Heb je het gevoel dat jouw aanwezigheid negatief werkt op de stemming van je gezelschap? Of lijkt op dit moment (bijna) alles 'donkerzwart'? Dan doe je er goed aan een bekwame therapeut op te zoeken om je te helpen achterhalen wat de achterliggende oorzaken van je onzekerheid en/of somberheid zijn en hoe je die het beste kunt aanpakken.

In andere gevallen kun je denken aan een cursus of training in positief denken of het vergroten van je zelfvertrouwen. Of je begint met het toepassen van praktische tips om je zelfvertrouwen te vergroten.Vrienden maken als je last hebt van een gebrek aan zelfvertrouwen, is niet simpel en vraagt veel moed.

Als bovenstaande tips je te moeilijk lijken en ook de praktische tips voor het vergroten van je zelfvertrouwen helpen je voor jouw gevoel niet snel genoeg verder, kun je overwegen in therapie te gaan. Samen met een therapeut kun je dan achterhalen waar je gebrek aan zelfvertrouwen vandaan komt en hoe je er het beste mee kunt omgaan, terwijl je een groter zelfvertrouwen ontwikkelt. Bovendien kun je dan in een veilige omgeving bepaalde sociale situaties oefenen en leren hoe je duurzame vriendschapsrelaties met andere mensen opbouwt en daarvan kunt genieten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Manon-troppo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Meer zelfvertrouwenMeer zelfvertrouwenMaar liefst acht op de tien mensen zou graag meer zelfvertrouwen willen hebben. Zij verlangen naar meer zelfvertrouwen.…
Zelfacceptatie: de sleutel tot vrijheidZelfacceptatie: de sleutel tot vrijheidZelfacceptatie kan een lastig proces zijn als je dit in je eentje wilt doen. Er is echter een andere weg: je kunt al je…
Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen? Wat doet zelfvertrouwen met u? Heeft zelfvertrouwen een nut? Waar is zelfvertrouwen goed voor? Le…
Tips voor meer zelfvertrouwenTips voor meer zelfvertrouwenVele mensen krijgen te maken met een tekort aan zelfvertrouwen. Weinig zelfvertrouwen kan je niet alleen belemmeren in j…

De relatie tussen geluk en inkomenDe relatie tussen geluk en inkomenEr is een relatie tussen geluk en inkomen. Dit kan een indicatie geven voor het ideale inkomen, maar helaas ligt het nie…
De relatie tussen geld en gelukDe relatie tussen geld en gelukIs er een relatie tussen geld en geluk? Maakt geld gelukkig? Als geld gelukkig maakt, hoeveel geld heb je dan nodig? Bes…
Bronnen en referenties
  • Confidence; Wikipedia; http://en.wikipedia.org/wiki/Confidence
  • Self-esteem; Wikipedia; http://en.wikipedia.org/wiki/Self-esteem
  • Self-image; Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Self_image
  • Self-acceptance; Wikipedia; http://en.wikipedia.org/wiki/Self-acceptance
  • Inner-critic; Wikipedia; http://en.wikipedia.org/wiki/Inner_critic
  • Making Making friends when I have low self-esteem; Columbia University, New York, voor het eerst gepubliceerd op 17 september 2010, voor het laatst bijgewerkt op 4 oktober 2013; http://goaskalice.columbia.edu/making-friends-when-i-have-low-self-esteem
Manon-troppo (160 artikelen)
Gepubliceerd: 07-04-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.