De relatie tussen geld en geluk
Is er een relatie tussen geld en geluk? Maakt geld gelukkig? Als geld gelukkig maakt, hoeveel geld heb je dan nodig? Bestaat het ideale inkomen en zo ja, hoeveel is dat ideale inkomen? Worden we dan gelukkig van het ideale inkomen of maakt geld toch niet gelukkig? Waar worden mensen wel gelukkig van en zorgt het winnen van de jackpot dat je gelukkiger wordt?
Maakt geld gelukkig?
Geld maakt niet gelukkig, maar draagt hier wel aan bij. Geld is nodig om in de basisbehoeften te voorzien, denk aan eten, drinken, een dak boven je hoofd. Daarnaast ziet de Vlaamse gedragseconoom Jan-Emmanuel de Neve een duidelijk relatie tussen geld en inkomen. Landen met lage geluksscores hebben ook veel lage inkomens. Er is dan niet altijd voldoende geld om in basisbehoeften te voorzien.
Het ideale inkomen
Wat is het ideale inkomen om gelukkig te zijn? Volgens Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman bestaat het ideale inkomen. Dit inkomen is het anderhalf keer modaal (€50.000,-). Tot dat bedrag gaan we ons gelukkiger voelen met meer geld, daarna niet meer. Of je dan ook echt gelukkig bent hangt uiteraard van meer factoren af.
Mensen willen altijd meer verdienen
Volgens De Neve bestaat het ideale inkomen niet. Het ideale inkomen is namelijk altijd meer dan we hebben, maar gelukkiger worden we er niet van. Dit komt doordat mensen altijd meer willen verdienen. Het ideale inkomen is voor iedereen anders. Vaak hebben mensen wel een bepaald bedrag in hun hoofd, maar als ze dit daadwerkelijk krijgen passen ze hun consumptiepatroon hierop aan en willen ze na verloop van tijd meer.
Geluk en inkomen
Het geluksgevoel blijft ook niet toenemen bij de hogere inkomens. De Neve concludeert dat niet de hoogte van het inkomen bepaald of iemand gelukkig is, maar ziet wel een omgekeerde relatie tussen geluk en inkomen. ‘Mensen die in hun jeugd gelukkiger zijn gaan later meer verdienen’. Dit gaat echter niet onbeperkt op. Maximaal geluk leidt niet per definitie naar de allerhoogste inkomens. Sterker de Amerikaanse onderzoeker Ed Diener zag dat niet de allergelukkigste mensen boven aan de inkomensladder staan. Het zijn juist de mensen die iets minder gelukkig zijn die later het meeste gaan verdienen.
Waar worden mensen gelukkig van?
Er zijn een aantal gemeenschappelijke factoren waar gelukkige mensen hoog op scoren nadat hun basisbehoeften zijn vervuld. Als de basisbehoeften eenmaal zijn vervuld wordt de relatie geld en geluk steeds minder sterk. Mensen halen hun geluk dan uit andere factoren;
- Een goede gezondheid (en wat dit is verschilt van persoon tot persoon)
- Een rijk sociaal leven
- Vrijwilligerswerk
Sociale wezens
Mensen zijn over het algemeen sociale wezens. We zijn niet alleen gericht op het vergaren van geld. Geld willen we ook delen. Uit onderzoeken is gebleken dat als mensen in een laboratoriumsituatie een geldbedrag krijgen zij daarvan gemiddeld 30% delen met een volslagen onbekende tweede persoon. Dit doen zij ook als het hele bedrag zelf mogen houden.
Maakt het winnen van de jackpot gelukkig?
Het winnen van de jackpot maakt in eerste instantie mensen gelukkig. Zeker bij mensen die nu de kans krijgen om hun droom te realiseren. Hun geluksgevoel neemt significant toe. Echter na verloop van tijd keert iedereen weer terug naar de waan van de dag en dooft het gelukseffect van het winnen van een groot bedrag in de loterij uit. Dit heeft ook te maken met het feit dat het winnen van een loterij geen verdienste is zoals bijvoorbeeld het schrijven van een boek of het bouwen van je eigen huis.
Lees verder