Je persoonlijke beïnvloedingsfeer

Je persoonlijke beïnvloedingsfeer En nieuw jaar is bij uitstek geschikt om jezelf nieuwe doelen te stellen. In diezelfde periode doet de westerse wereld zich te goed aan een overvloed aan eten en drinken, terwijl er elders mensen dood gaan van de honger. Dat zet menigeen dan weer aan het denken. Tel daar nog eens de jaaroverzichten bij op, waaruit je op zou kunnen maken dat het geloof het doden van andere rechtvaardigt en we vinden dat we iets moeten doen. Wat op zich niet eens zo verkeerd is, maar in je eentje de wereld veranderen is nu eenmaal niet mogelijk. Evolutionair zitten de mensen op deze aarde niet op dezelfde golflengte. Spiral Dynamics (46998) legt het op een eenvoudige manier goed uit. Met dat gegeven kunnen we wel nadenken over wat we wel kunnen doen. En dan gaat het er niet om de wereld direct te veranderen, maar te beginnen in je eigen kring, ofwel je eigen beïnvloedingsfeer.

Beïnvloeden we allemaal?

Jazeker, beïnvloeden kunnen we allemaal en doen we allemaal. Soms beïnvloed je al door juist niets te zeggen. Iedereen heeft een kring van beïnvloeding. Hoewel beïnvloeden bij het leven hoort, heeft het toch nog een behoorlijk negatief imago. Niet zelden wordt het in het verlengde van manipuleren (110172) getrokken, wat per definitie een negatieve sfeer geplaatst wordt.

Echter, beïnvloeden met open vizier is je mening (gefundeerd) geven en kijken of je de man of vrouw tegenover je, in je gedachtegang meekrijgt. Op zo’n manier dat hij of zij dit ook weer toepast in zijn of haar omgeving. Dit is eigenlijk de essentie van hoe klein je ook denkt dat je beïnvloedingsfeer is, deze is in de praktijk altijd groter. Je weet immers niet hoe groot de beïnvloedingsfeer van die ander is. Als je dit op gang kunt krijgen, begint de druppel op de gloeiende plaat te werken. Allemaal individuele druppels maken uiteindelijk ook die plens water die voor de afkoeling van de gloeiende plaat nodig is.

Wat typeert de beïnvloeder?

Eigenlijk ligt er een basis bij de man of vrouw die gepassioneerd is. In ieder gesprek voel je namelijk of iemand iets “gewoon” zegt of dat het uit zijn of haar hart komt. Een gepassioneerd gesprek geeft meer kans iemand mee te krijgen, ook al neem je in een “gewoon” gesprek meer gefundeerde argumenten mee. Zo werkt dat nu eenmaal bij mensen.
Je kunt er verschillende bekende sprekers op analyseren, want ze hebben lang niet allemaal een goed en gefundeerd verhaal, maar de manier waarop ze spreken dwingt bijna tot luisteren. Als dat proces op gang komt, is de kans ook groter dat mensen er over na gaan denken, het bespreken in de eigen kring en daarmee weer meer mensen aan het denken zetten.

Bron: Ecowa, PixabayBron: Ecowa, Pixabay
Enkele vuistregels
Niet iedereen is hetzelfde en dus is de manier van communiceren bij iedereen weer anders. Natuurlijk kan je wel nadenken over de manier waarop je iets zegt. Dat doe je immers in het dagelijks leven ook. Een kind wat iets fout gedaan heeft, spreek je anders aan dan een professional op het werk die iets verkeerd gedaan heeft.

Er is wetenschappelijk aangetoond dat er enkele manieren zijn die daadwerkelijk eerder tot resultaat zullen leiden. Deze manieren worden dan ook in verschillende trainingen verwerkt. Kortweg spreken we over:
  • Overtuigen
  • Aansporen
  • Onderzoeken
  • Inspireren

“The secret of my influence has always been that it remained secret.” Salvador Dali

Overtuigen

Dit aspect lijkt het meest rationeel, want je gaat uit van overtuigen op basis van gefundeerde argumenten en in dat geval klopt het ook. Maar overtuigen kunnen genoeg mensen ook met non-argumenten en dit puur op basis van de eigen overtuiging. Als deze sterk genoeg is, kan dit de ander weer beïnvloeden. Hier hoeft niet altijd kwade opzet in het spel te zijn. Je zet mensen hoe dan ook aan het denken.

Aansporen

Aansporen is iets heel graag willen en er alles voor over hebben dat je dit ook voor elkaar krijgt. Door deze gedreven houding kan dit mensen weer aansporen er ook in mee te gaan. Het kan ook als een soort enthousiasme gezien worden.

Onderzoeken

Voor sommige mensen werkt de manier waarop je eigenlijk weinig uitspreekt, maar hen slechts vragen voorlegt en vervolgens zonodig stiltes laat vallen. Je dwingt mensen als het ware na te gaan denken over je vragen, want je kunt ze ieder moment om een antwoord vragen. De twijfelaars zijn meestal niet blij met deze aanpak, want je dwingt hen tot iets wat ze juist zo moeilijk vinden, keuzes maken. Maar de aanzet tot actief nadenken werkt voor een bepaalde groep ook prima.

Inspireren

Inspireren is niet iedereen gegeven, maar hier komt de passie wel nadrukkelijk om de hoek. Je bent in staat om een beeld te creëren wat voor andere mensen een mooi en gewenst plaatje is. Je moet er nog wel komen, maar door een helder beeld te schetsen, kan je mensen enthousiasmeren en gaan andere mensen er in geloven om er vervolgens in mee te gaan.

Tot slot

Iedereen heeft een persoonlijke beïnvloedingsfeer en als je iets wilt veranderen aan de lelijkheid in de wereld, kan je dat ook doen door heel klein bij jezelf te beginnen. Als je alleen maar groot denkt en misschien té groot om het realistisch te zien, zal er minder veranderen dan wanneer je in je eigen kring aan de slag gaat. Tel daar de mogelijkheden binnen social media bij op en je persoonlijke beïnvloedingsfeer zou wel een groter kunnen zijn dan je je realiseert. Het zakenleven kent al jaren businessmodellen die hierop gebaseerd zijn.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Manipuleren door jong en oudOnder manipuleren wordt in de meeste gevallen verstaan: Iets of mensen zodanig beïnvloeden dat aan de wens van degene di…
Overtuigen: hoe doe je dat?Zou het niet makkelijk zijn als je alles gedaan zou krijgen zoals jij het zou willen? Oké, misschien niet alles, maar to…
Wat wil ik? Ken jezelf!Wat wil ik? Ken jezelf!Wat wil ik? Hoe word ik gelukkig? Hoe kan ik leven met passie? Welke persoonlijke ontwikkeling moet ik doormaken om gelu…
Iedereen kan manipulerenIedereen kan manipulerenStrikt genomen kan iedereen manipuleren en komt het in alledaagse dingen voor. Toch kiest niet iedereen er voor om te ma…

Ben ik hoogbegaafd? Hoogbegaafdheid in volwassenen herkennenBen ik hoogbegaafd? Hoogbegaafdheid in volwassenen herkennenVolwassenen met een hoge intelligentie kunnen tegen bepaalde dingen aan lopen. Zelfkennis, weten wat er aan de hand is,…
IQ scores: een tabelIQ scores: een tabelIQ tests beogen een schatting te geven van iemands intelligentie. Deze tests geven een uitslag in de vorm van een getall…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Tookapic, Pixabay
  • H. Janssons & Y. Kroningburg
  • Afbeelding bron 1: Ecowa, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.