Waar liggen je kwaliteiten?
“Aardig” zijn voor jezelf wil nog niet zeggen dat je zonder enige vorm van zelfdiscipline moet opereren. Overall is onze bevolking, en in de westerse wereld is de Nederlander een van de koplopers, best hard voor zichzelf. Of dit nu in de genen zit, door het geloof meegegeven is/wordt of er een andere reden voor is, we zijn niet altijd even aardig / lief voor onszelf.
Sterke en zwakke punten
Bij veel mensen is de zelfkritiek niet van de lucht als er iets fout gaat. Menig man of vrouw reageert heftig op een gemaakte fout en dit vaak zonder eerst te bedenken of de oorzaak ook elders kan liggen of, en dat is nog de belangrijkste, je iets verkeerd gedaan hebt waar je ook minder sterk in bent c.q. minder kwaliteiten in hebt.
Daarmee komt een relatief gevoelig punt om de hoek en dat is het accepteren waar je sterk in bent en waar niet in. We vinden dat je alles goed moet kunnen doen en hoewel dat een loffelijk streven is, is dit niet realistisch. Als je erg jong bent, ben je aan het uitproberen en dat is goed, maar enig moment kristalliseert het zich vanzelf uit en ga je ervaren wat dichtbij je ligt en wat niet. Waar je kwaliteiten liggen en waar niet. Maar dan komt het volgende punt namelijk het toegeven hieraan en uitbouwen waar je goed in bent en jezelf daar verder in bekwamen óf per se een alleskunner willen zijn óf iets doen wat puur ingegeven is door het hoofd.
Capabiliteit
Capabiliteit is wat in je genen zit, waar je ervaring in opgedaan hebt en waar je eventueel een studie in gevolgd hebt. Het totaalplaatje maakt hoe capabel je bent en waar dus je kwaliteiten liggen. Waarbij een organisator met gevoel voor mensen pur sang net zo goed een groot gezin kan runnen, als een mega feest organiseren als in een zorgcentrum een bedrijfsonderdeel met verschillende aandachtspunten aansturen.
Een echte leider kan het grote beeld overzien, een organisatie aansturen en de kar trekken en zet de juiste mensen op de juiste plaats. Als voorbeeld een general manager die eigenlijk een micromanager is, zal dus nooit een grote leider zijn. Hij/zij kan wel een opleiding in die richting gevolgd hebben, maar heeft niet de genen voor groot leiderschap.
Zo zijn er nog tal van voorbeelden.
Foute keuze
Kwaad op jezelf worden als je dus iets niet goed gedaan hebt, heeft alleen maar zin als je ook beseft wat er fout gegaan is én waarom. Kwaad worden is een emotie en die kan je in een dergelijk proces beter even uitschakelen. Je richten op waar, als voorbeeld, die micromanager een prima rol kan vervullen schiet meer op, dan streng zijn, vasthouden aan bekende elementen, meer cursussen in de bestaande richting gaan volgen, een coach in de arm nemen etc.
Bron: Ferobanjo, Pixabay Teleurstelling
De volgende vraag is hoe je met teleurstelling omgaat. Het gaat er immers om, te accepteren dat een bepaalde klus niet goed gaat en te bedenken waar dan wél je kwaliteiten liggen. Zoek de schuld niet direct bij anderen, maar straf jezelf ook niet te hard. Draai het proces om en bekijk waar je kwaliteiten wel liggen en ga daarmee aan de slag.
In een dergelijk proces, en daar zitten heel wat mensen in, is rust in je hoofd essentieel. Veel mensen hebben eerder een keuze met het hoofd gemaakt, terwijl een keuze waarbij ook het hart een rol speelt uiteindelijk veel succesvoller zal zijn. Als je zover bent dat je je hart gaat gebruiken bij je nieuwe keuzes, is die rust erg belangrijk. Je hoofd moet voldoende “ruimte” hebben om over al die zaken na te denken en je hart de kans te geven “zich ermee te bemoeien”. Het klinkt plastisch, maar als je jezelf toestaat in een dergelijk proces te belanden, dan zal je merken dat het zo werkt.
Succes verzekert?
Uiteindelijk zal het succesvoller zijn, maar dat wil niet zeggen dat je zonder slag of stoot meteen “scoort”. Daarmee gezegd dat je jezelf de tijd moet geven een vernieuwde keuze vorm te geven. Misschien een verworven positie op te geven om vanaf het begin te beginnen en hard te werken om succesvol te worden. Dat kan niet anders betekenen dat je behalve beslagen ten ijs moet komen, ook tegen tegenslag moet kunnen. Of populair gezegd drie stappen vooruit en 1 of 2 achteruit! Maar aangezien het iets is waar ook je hart in ligt, kan je meer hebben. Dat is inmiddels wetenschappelijk aangetoond.
Jezelf iets gunnen
Een dergelijk proces vergt veel van een mens en niet altijd streng voor jezelf zijn of terug te gaan in het vertrouwde (waar je wellicht toch iets minder goed in bent) ligt op de loer. Zo’n traject werkt dan ook alleen als je er ook daadwerkelijk voor wilt gaan en jezelf dat te gunnen waar je hart ligt. Zonder hart geen hoofd … en andersom, daarmee gezegd dat deze prima samen gaan. Je moet het jezelf alleen wel gunnen, het jezelf waard vinden en het lef hebben een dergelijke stap te zetten. Kortom, met hart en ziel ... "keuzes van het hart" maken!.