Waar liggen je kwaliteiten?

Waar liggen je kwaliteiten? “Aardig” zijn voor jezelf wil nog niet zeggen dat je zonder enige vorm van zelfdiscipline moet opereren. Overall is onze bevolking, en in de westerse wereld is de Nederlander een van de koplopers, best hard voor zichzelf. Of dit nu in de genen zit, door het geloof meegegeven is/wordt of er een andere reden voor is, we zijn niet altijd even aardig / lief voor onszelf.

Sterke en zwakke punten

Bij veel mensen is de zelfkritiek niet van de lucht als er iets fout gaat. Menig man of vrouw reageert heftig op een gemaakte fout en dit vaak zonder eerst te bedenken of de oorzaak ook elders kan liggen of, en dat is nog de belangrijkste, je iets verkeerd gedaan hebt waar je ook minder sterk in bent c.q. minder kwaliteiten in hebt.
Daarmee komt een relatief gevoelig punt om de hoek en dat is het accepteren waar je sterk in bent en waar niet in. We vinden dat je alles goed moet kunnen doen en hoewel dat een loffelijk streven is, is dit niet realistisch. Als je erg jong bent, ben je aan het uitproberen en dat is goed, maar enig moment kristalliseert het zich vanzelf uit en ga je ervaren wat dichtbij je ligt en wat niet. Waar je kwaliteiten liggen en waar niet. Maar dan komt het volgende punt namelijk het toegeven hieraan en uitbouwen waar je goed in bent en jezelf daar verder in bekwamen óf per se een alleskunner willen zijn óf iets doen wat puur ingegeven is door het hoofd.

Capabiliteit

Capabiliteit is wat in je genen zit, waar je ervaring in opgedaan hebt en waar je eventueel een studie in gevolgd hebt. Het totaalplaatje maakt hoe capabel je bent en waar dus je kwaliteiten liggen. Waarbij een organisator met gevoel voor mensen pur sang net zo goed een groot gezin kan runnen, als een mega feest organiseren als in een zorgcentrum een bedrijfsonderdeel met verschillende aandachtspunten aansturen.
Een echte leider kan het grote beeld overzien, een organisatie aansturen en de kar trekken en zet de juiste mensen op de juiste plaats. Als voorbeeld een general manager die eigenlijk een micromanager is, zal dus nooit een grote leider zijn. Hij/zij kan wel een opleiding in die richting gevolgd hebben, maar heeft niet de genen voor groot leiderschap.
Zo zijn er nog tal van voorbeelden.

Foute keuze

Kwaad op jezelf worden als je dus iets niet goed gedaan hebt, heeft alleen maar zin als je ook beseft wat er fout gegaan is én waarom. Kwaad worden is een emotie en die kan je in een dergelijk proces beter even uitschakelen. Je richten op waar, als voorbeeld, die micromanager een prima rol kan vervullen schiet meer op, dan streng zijn, vasthouden aan bekende elementen, meer cursussen in de bestaande richting gaan volgen, een coach in de arm nemen etc.

Bron: Ferobanjo, PixabayBron: Ferobanjo, Pixabay

Teleurstelling

De volgende vraag is hoe je met teleurstelling omgaat. Het gaat er immers om, te accepteren dat een bepaalde klus niet goed gaat en te bedenken waar dan wél je kwaliteiten liggen. Zoek de schuld niet direct bij anderen, maar straf jezelf ook niet te hard. Draai het proces om en bekijk waar je kwaliteiten wel liggen en ga daarmee aan de slag.
In een dergelijk proces, en daar zitten heel wat mensen in, is rust in je hoofd essentieel. Veel mensen hebben eerder een keuze met het hoofd gemaakt, terwijl een keuze waarbij ook het hart een rol speelt uiteindelijk veel succesvoller zal zijn. Als je zover bent dat je je hart gaat gebruiken bij je nieuwe keuzes, is die rust erg belangrijk. Je hoofd moet voldoende “ruimte” hebben om over al die zaken na te denken en je hart de kans te geven “zich ermee te bemoeien”. Het klinkt plastisch, maar als je jezelf toestaat in een dergelijk proces te belanden, dan zal je merken dat het zo werkt.

Succes verzekert?

Uiteindelijk zal het succesvoller zijn, maar dat wil niet zeggen dat je zonder slag of stoot meteen “scoort”. Daarmee gezegd dat je jezelf de tijd moet geven een vernieuwde keuze vorm te geven. Misschien een verworven positie op te geven om vanaf het begin te beginnen en hard te werken om succesvol te worden. Dat kan niet anders betekenen dat je behalve beslagen ten ijs moet komen, ook tegen tegenslag moet kunnen. Of populair gezegd drie stappen vooruit en 1 of 2 achteruit! Maar aangezien het iets is waar ook je hart in ligt, kan je meer hebben. Dat is inmiddels wetenschappelijk aangetoond.

Jezelf iets gunnen

Een dergelijk proces vergt veel van een mens en niet altijd streng voor jezelf zijn of terug te gaan in het vertrouwde (waar je wellicht toch iets minder goed in bent) ligt op de loer. Zo’n traject werkt dan ook alleen als je er ook daadwerkelijk voor wilt gaan en jezelf dat te gunnen waar je hart ligt. Zonder hart geen hoofd … en andersom, daarmee gezegd dat deze prima samen gaan. Je moet het jezelf alleen wel gunnen, het jezelf waard vinden en het lef hebben een dergelijke stap te zetten. Kortom, met hart en ziel ... "keuzes van het hart" maken!.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfbewustzijn om onszelf beter te begrijpenZelfbewustzijn om onszelf beter te begrijpenWat is zelfbewustzijn? Zelfbewustzijn is een onderdeel van ons emotionele volwassenheid. Als je op jezelf vertrouwt, bez…
Zelf-presentatieIedereen staat wel eens voor de spiegel. Zoals je jezelf ziet, denk je misschien, zo zien anderen mij ook. Maar dat is n…
Carriere: Vrouwen aan de topNiet zeuren, de competitie aangaan, de spelregels kennen en je zelfbeeld veranderen. Als vrouw carriere willen maken is…
Het aardigheidsyndroomAls je het vreselijk vind als iemand je niet leuk vindt, en er daarom altijd bent, voor iedereen klaar staat, met iedere…

Oplossingsgericht CoachenHulpverleners maken al tijden lang gebruik van probleemgericht coachen. Hierbij wordt het probleem eerst grondig onderzo…
Psychoanalyse, een persoonlijkheidstheorieElk persoon beschikt over een unieke persoonlijkheid, die tot uiting komt in het gedrag. Er zijn veel theorieën over het…
Bronnen en referenties
  • H. Habbema - praktisch mental coach
  • Afbeelding bron 1: Ferobanjo, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.