Het aardigheidsyndroom

Als je het vreselijk vind als iemand je niet leuk vindt, en er daarom altijd bent, voor iedereen klaar staat, met iedereen rekening houdt, en in ieder persoon het beste ziet, heb je wellicht het aardigheidsyndroom. Het is erg verstandig eens goed naar jezelf te kijken, want dit kan wel eens je grootste valkuil worden.

Altijd aardig gevonden willen worden

De grootste reden dat het zo belangrijk voor je is om aardig te zijn, is dat je verwacht dat anderen dan ook aardig tegen jou zullen doen. Helaas klopt deze stelling helemaal niet. Hoe aardig je ook doet, er zullen altijd mensen zijn die onaardig tegen jou doen. Sommige mensen vinden jou gewoon niet leuk, ongeacht hoe erg je je best daarvoor doet. Dit zegt niets over jou, maar alles over degene die jou maar niks vindt. Een andere reden kan zijn, dat je denkt dat je vriendelijkheid je liefde of waardering zal opleveren. Ook deze gedachte is een misvatting, liefde en waardering zul je nooit van iedereen kunnen krijgen. Hierdoor is de kans groot dat je jezelf compleet "voorbij rent", om het anderen naar de zin te maken, en lijkt het zelfs dan nog niet genoeg te zijn. Het kan ook zijn dat je dit "pleasen"doet, omdat je bang bent voor een afwijzing, of een ruzie met iemand.

Afhankelijk van anderen

Je behoefte om aardig gevonden te worden, maakt je afhankelijk van de mening van een ander over jou. En als je met aardig zijn probeert erkenning, of goedkeuring te krijgen, maak je je dus erg afhankelijk van een ander. En daarmee bijzonder kwetsbaar. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken, dus je zult keer op keer toch gekwetst raken, ondanks je inspanning.

Hoe het aardigheidsyndroom ontstaat

Het begint allemaal met een gebrek een zelfvertrouwen, waardoor je onzeker bent over jezelf. Deze onzekerheid maakt dat je bevestiging en goedkeuring van een ander nodig hebt, in plaats van dat je jezelf dit kunt geven. Vaak ligt de oorsprong van je onzekerheid in het feit, dat je als kind te weinig positieve bevestiging hebt gekregen. Hierdoor kan je zelfbeeld ook negatief geworden zijn. Door de behoeften van een ander belangrijker te vinden, dan die van jezelf, gaat je zelfvertrouwen nog verder omlaag. Omdat mensen het zullen aanvoelen dat je alles voor ze wilt doen, kom je niet krachtig over, en kan het gebeuren dat ze daarom helemaal niet met je om willen gaan. Door je zelfvertrouwen te vergroten kom je steviger in je schoenen te staan, en zul je de waardering van een ander minder nodig hebben.

Hoe je er van af komt

Het begint natuurlijk met je af te vragen of je aan het aardigheidssyndroom leidt? Als je denkt dat dit zo is, vraag jezelf dan iedere keer, voor je iets doet voor een ander, waarom je dit wilt doen. Doe je dit voor jezelf, of doe je dit om waardering te krijgen? Begin jezelf aan te leren om niet meteen "ja" te zeggen, maar zeg in plaats daarvan: "Ik denk er even over na". Hierdoor geef je jezelf de tijd, en de kans om te voelen óf je wel wil doen wat die ander vraagt, en waarom. Door je bewust te worden van je onderliggende gevoelens, kun je ook inzicht krijgen in de onvervulde behoeften van jezelf. Als je bijvoorbeeld merkt dat je zo bang bent om afgewezen te worden, dat je iedereen maar over je heen laat lopen, ga dan met dat gevoel aan de slag. Het kan ook zijn dat je merkt dat je er alles aan wilt doen om geaccepteerd te worden. Al deze gevoelens hebben te maken met hoe jij jezelf ziet. Belangrijk is dan om er aan te gaan werken jezelf te accepteren, en te leren van jezelf te houden.

Nee leren zeggen

Als je door het vergroten van je zelfvertrouwen minder afhangt van wat een ander van je denkt, wordt het vanzelf makkelijker om "nee" te zeggen op een verzoek. Je kunt ook op een vriendelijke manier "nee" zeggen, door te zeggen: "Wat leuk dat je mij daarvoor vraagt, maar helaas kan ik niet aan je verzoek voldoen. Een andere keer misschien wel". Door niet meteen antwoord te geven, maar even tijd te nemen om erover na te denken, kun je nagaan of het voor jou goed voelt om "ja", of "nee" te zeggen. In het ergste geval is de ander teleurgesteld dat je "nee" zegt, maar dat is altijd nog beter dan iets tegen je zin te doen. Door geen dingen tegen je zin te doen, vergroot je je zelfrespect, en hiermee weer je zelfvertrouwen.
© 2014 - 2024 Tonny548, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nee kunnen zeggen zonder iemand te kwetsenNee kunnen zeggen zonder iemand te kwetsenKun je moeilijk “nee” zeggen? Misschien voelt het voor jezelf wel fijn om anderen te helpen, maar grote kans dat je omge…
Wie is de lovejunk?Wie is de lovejunk?De lovejunk duikt steeds meer op in de samenleving of het valt ons steeds meer op. De man of vrouw die een chronisch tek…
Hoe kun je leren nee te zeggen?Hoe kun je leren nee te zeggen?Veel mensen kunnen moeilijk nee zeggen. Wanneer iemand iets van je vraagt doe je het, ook al heb je er eigenlijk geen zi…
Stoppen met roken, leven in oorlogStoppen met roken, leven in oorlogStoppen met roken… Het is de een van de goede voornemens, zo niet een van de wensen, van vele Nederlanders. Slechts wein…

Omgaan met negatieve mensenIedereen heeft geregeld te maken met negatieve mensen, en je kunt dit vaak herkennen omdat ze een ware aanslag op je ene…
Tonny548 (65 artikelen)
Gepubliceerd: 03-02-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.