Donald Trump als Amerikaanse presidentskandidaat
Donald Trump stond vooral bekend als een succesvolle Amerikaanse zakenman. Trump ging werken in het familiebedrijf dat handelt in onroerend goed en bouwde zo een groot zakelijk imperium op. Naast zijn rol als ondernemer maakte Donald Trump vaak zijn opwachting in de media, zo had hij zijn eigen televisieserie. Wat veel mensen echter ontging is dat Trump ook actief was in de politiek. In 2015 maakte hij bekend dat hij zich kandidaat stelde voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Weinigen schatten zijn kansen hoog in. Toch versloeg Trump in november 2016 de democratische presidentskandidaat Hillary Clinton en werd hij hiermee de 45e president van de Verenigde Staten. Op 3 november 2020 zijn er opnieuw presidentsverkiezingen en hoopt Donald Trump voor een tweede termijn verkozen te worden tot Amerikaanse president. Ditmaal neemt hij het op tegen de democratische presidentskandidaat Joe Biden.
Inhoud
Carrière als zakenman
Donald John Trump wordt geboren op 14 juni 1946 in New York. In 1968 behaalt hij de universitaire graad Bachelor of Science in de economie aan de Wharton School van de universiteit van Pennsylvania. Hij begint zijn carrière bij het vastgoedbedrijf van zijn vader, genaamd Elizabeth Trump & Son. Al snel sluit hij goede deals die het bedrijf veel winst opleveren. In 1971 neemt hij het bedrijf dan ook over en doopt het om tot The Trump Organization. Trump bouwt hotels en casino’s, gekenmerkt door de grote ‘T’ die er vaak in terugkomt. Daarnaast geeft hij de gebouwen vaak zijn eigen naam mee, zoals bij de Trump World Tower in New York. Trump is nog altijd een grote naam in de vastgoedindustrie.
Daarnaast is Donald ook actief in de sportwereld. Zo kocht hij eens een football-team en is hij eigenaar van diverse golfclubs over de gehele wereld. Tot slot is Trump sinds 1996 ook nog eigenaar van de Miss Universe verkiezingen en de Miss USA schoonheidswedstrijden.
Privéleven
Donald Trump is maar liefst drie keer getrouwd en heeft vijf kinderen. Van 1977 tot 1992 is hij getrouwd met Ivana Trump. Met haar krijgt hij drie kinderen: Donald Jr. (1977), Ivanka (1981) en Eric (1984). Na de scheiding blijven Donald en Ivana bevriend. Dit blijkt ook als Donald Trump haar overlijden op 14 juli 2022 bekend maakt. Ivana Trump overleed op 73-jarige leeftijd en daarmee verliezen de drie oudste Trump kinderen hun moeder. Nadat hij van Ivana gescheiden is trouwt hij in 1993 alweer opnieuw met Marla Maples. Met haar krijgt hij in datzelfde jaar een dochter:
Tiffany. Het huwelijk komt in 1999 tot een einde. In 2005 trouwt Trump met
Melania Knauss, waarmee hij nog steeds getrouwd is. In 2006 bevalt zij van zijn vijfde kind: een zoon genaamd
Barron William. Inmiddels heeft Trump ook negen kleinkinderen, afkomstig van zijn oudste zoons en dochter. Donald Trump Jr. trouwde in 2005 met zijn vrouw Vanessa en samen kregen zij vijf kinderen. In maart 2018 werd bekend dat zijn vrouw na een huwelijk van ruim twaalf jaar een scheiding heeft aangevraagd. Zijn dochter Ivanka trouwde in 2009 met Jared Kushner. Ivanka en Jared kregen samen drie kinderen. Eric Trump trouwde in 2013 met zijn vriendin Lara, met wie hij zich toentertijd al lang in een relatie bevond. In september 2017 werd hun eerste kind geboren.
Trump maakt vaak zijn opwachting in de media. Zo verschijnt hij in diverse televisieseries als een gekarikaturiseerde versie van zichzelf. Daarnaast is hij vaak onderwerp van grappen van comedians, iets waar Trump alleen maar van geniet. In 2003 wordt hij uitvoerend producent en presentator van zijn eigen realityshow: The Apprentice. Dit is een talentenjacht waarin op zoek wordt gegaan naar een opvolger voor Donald Trump, iemand die leiding kan geven aan zijn bedrijven. In Amerika kent de serie inmiddels veertien seizoenen. In augustus 2015 wordt bekend dat de samenwerking met Trump wordt geannuleerd. Dit in verband met ongenuanceerde uitspraken die hij (onder andere over Mexicanen) heeft gedaan in aanloop naar de presidentsverkiezingen. Het programma zelf blijft wel bestaan, maar gaat verder met een andere ondernemer.
Amerikaanse presidentsverkiezingen 2016
In 1998, 2004 en 2012 overweegt Trump zich al kandidaat te stellen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De republikein is altijd al bevlogen geweest met de politiek. De geruchten dat hij in 2016 eindelijk echt een gooi zou wagen naar het presidentschap werden gevoed toen hij er van zijn televisieserie The Apprentice in 2015 geen nieuw seizoen zou komen. Op 16 juni 2015 maakt hij dan ook vanuit zijn eigen Trump Tower in New York bekend dat hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen in november 2016.
Standpunten
Trump heeft een aantal zeer uitgesproken politieke standpunten. Zo wil hij op het gebied van buitenlandse zaken het respect voor de Verenigde Staten in de wereld weer herstellen en is hij voorstander van een sterke landsverdediging. Ook zijn de banen in de V.S. een grote prioriteit voor Trump. Hij pleit voor het creëren van meer werk voor de Amerikanen en pleit voor minder belasting voor de burgers. De beveiliging van de Amerikaanse grenzen is ook één van de belangrijke standpunten van Trump. Hij heeft hierover omstreden uitspraken gedaan. Zo noemde hij de Mexicanen die naar de V.S. komen ‘verkrachters’ en ‘drugssmokkelaars’. Hij wil de grensafscheiding tussen Mexico en de V.S. in de vorm van een muur voltooien en Mexico hiervoor laten betalen. Zijn uitspraken over de Mexicanen vielen niet in goede aarde. Zo stopte de Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim zijn samenwerking met Trump en gaf Mexico aan niet meer mee te doen aan de Miss Universe verkiezingen waar Donald Trump eigenaar van is.
De Mexicanen zijn echter niet de enige groep die het moeten ontgelden. In december 2015 roept Trump op de Amerikaanse grenzen te sluiten voor moslims, naar aanleiding van een dodelijke schietpartij in San Bernardino door aanhangers van IS. Hiermee reageert hij op de opkomst van IS (ook wel Daesh genoemd) en de terreurdreiging die hiermee samengaat. Als gevolg van deze uitspraak haalt hackerscollectief 'Anonymous' één van zijn websites uit de lucht en vertellen hem in een videoboodschap dat hij op moet passen met wat hij zegt. Hoe meer moslims hij in het harnas jaagt, hoe gemakkelijker zij te rekruteren zijn door IS, aldus 'Anonymous'.
Een ander omstreden standpunt van Donald Trump is zijn positieve houding tegenover wapenvergunningen. Op 2 oktober 2015 vindt er op een campus in Oregon een dodelijke schietpartij plaats, die tien mensen het leven kost. Naar aanleiding van dit bloedbad pleitten veel presidentskandidaten voor een verscherping van de wapenvergunningen. Trump daarentegen betoogd juist dat meer Amerikanen een wapen moeten gaan dragen. Volgens hem had de schietpartij op de campus in Oregon voorkomen kunnen worden als bijvoorbeeld leraren een wapen hadden gedragen. Daarnaast verklaart Trump dat hij zelf ook een wapenvergunning heeft en dat niemand het recht ontnomen mag worden een wapen te dragen. Op 12 juni 2016 vindt in Orlando de grootste schietpartij uit de Amerikaanse geschiedenis ooit plaats. Bij de schietpartij in club Pulse komen maar liefst 49 mensen om het leven. Na deze moordaanslag stipt Trump wederom zijn 'moslimban' aan. Tegelijkertijd benadrukt hij wederom dat in zijn ogen de Amerikanen het recht om zichzelf te kunnen verdedigen niet ontnomen mag worden, en iedere burger een wapen zou mogen dragen. Clinton en Obama daarentegen onderstrepen de noodzaak van een strengere wapenwetgeving.
Ophef
Diverse uitspraken van Donald Trump hebben al verscheidene keren voor ophef gezorgd in de media. Zo heeft Trump het beleid van Obama al twee keer per ongeluk geassocieerd met fascisme. Ook heeft hij felle kritiek geuit op medekandidaat John McCain, tevens republikein. Zo noemt hij hem 'geen held' tijdens zijn deelname aan de Vietnamoorlog en is Trump van mening dat McCain slecht heeft gezorgd voor de Amerikaanse veteranen. Daarnaast uit hij grove beledigingen naar presidentskandidaat Carly Fiorina, eveneens republikein. Zo meent hij dat haar gezicht niet geschikt is voor iemand met een functie als president en dat daarom niemand op haar zal stemmen.
Regelmatig domineert Trump het nieuws. Op 1 februari 2016 worden in de staat Iowa de eerste voorverkiezingen gehouden. Naar aanloop van deze verkiezingen organiseert de zender Fox News nog een laatste debat tussen de republikeinse kandidaten. Dit debat zal geleid worden door Megyn Kelly en dat valt niet in goede aarde bij Donald Trump. Hij beschuldigt haar ervan partijdig te zijn en noemt haar een 'bimbo'. Trump boycot het debat dan ook en komt niet opdagen. Om de zender dwars te zitten organiseert hij zijn eigen evenement waar hij geld ophaalt voor gewonde militairen. In mei 2016 leggen Megyn Kelly en Donald Trump het bij in een interview wat uitgezonden wordt in haar eigen tv-show, waarin hij zijn excuses aanbiedt. In maart 2016 haalt Trump zich wederom de woede op zijn hals als hij de uitspraak doet dat er een 'soort straf' moet komen te staan op vrouwen die abortus plegen terwijl hier een verbod op geldt. De uitspraak wordt vrijwel direct genuanceerd door zijn campagneteam, maar levert een storm aan kritiek op.
Nederlandse visie op Donald Trump als presidentskandidaat
In Nederland werd in 2016 de manier waarop Donald Trump politiek bedrijft ook wel vergeleken met Geert Wilders. Trump weet goed om te gaan met de media en schuwt niet zijn mening te uiten. Ook gaat hij een confrontatie niet uit de weg. Daarnaast zijn ook in zijn politieke standpunten gelijkenissen te vinden met Wilders. Met zijn uitgesproken standpunten hoopt hij dan ook een gevoelige snaar te raken bij de Amerikaanse burgers. Donald Trump wint aan populariteit met de relletjes die hij veroorzaakt. De relletjes leveren hem weer kritiek op, waardoor hij zichzelf in een positie presenteert die minderwaardig is aan de andere kandidaten. Hiermee verkrijgt hij meer aanhangers, want de Amerikaanse burgers herkennen zich in de man die hard wordt aangepakt door de maatschappij.
Peilingen en voorverkiezingen
In de peilingen die vooraf gaan aan de verkiezingen doet de republikein, ondanks alle controverse die hij veroorzaakt, het dan ook goed onder het Amerikaanse volk. Van de 25 republikeinse kandidaten gaat Trump in vrijwel alle peilingen maanden aan de leiding. Af en toe schiet een concurrent hem voorbij, maar dit is van korte duur en al snel staat Donald Trump weer bovenaan. In januari 2016 blijkt dat oud-presidentskandidaat Sarah Palin zich achter hem schaart. Dit is een meevaller voor Trump, Palin heeft namelijk veel invloed vergaard onder de conservatieve republikeinen. Het ziet er naar uit dat Donald Trump de voorverkiezingen met vertrouwen tegemoet kan zien.
Uitslagen voorverkiezingen
De resultaten van de eerste voorverkiezingen in Iowa van 1 februari 2016 zijn echter verrassend te noemen. Onverwacht gaat senator Ted Cruz er met 28 procent van de stemmen met de winst vandoor. Trump volgt op een tweede plek met 24 procent van de stemmen en tegen de verwachtingen in eindigt kandidaat Marco Rubio vlak achter hem met maar liefst 23 procent van de stemmen. Op 9 februari vinden in New Hampshire de volgende voorverkiezingen plaats en hier maakt Trump de verwachtingen wel waar, Donald Trump wint met ruim 35 procent van de republikeinse kiezers achter zich. Met zijn grote overwinning in New Hampshire ligt Trump aan kop als het gaat om de kandidaatstelling voor het Amerikaanse presidentschap. Op 20 februari 2016 vinden in de staat South Carolina voorverkiezingen plaats. Ook hier wint Trump met grote voorsprong op zijn concurrenten Marco Rubio en Ted Cruz: hij heeft 32,5 procent van de stemmen weten te behalen. Dit leidt er zelfs toe dat Jeb Bush zijn kandidaatschap opgeeft en zich terugtrekt uit de race. Op 24 februari wordt bekend dat Trump zijn derde overwinning heeft geboekt bij de verkiezingen in Nevada.
Super Tuesday
Op 1 maart 2016 is het Super Tuesday. Op deze dag gaan in maar liefst elf staten de Republikeinen naar de stembus. Uit de peilingen voorafgaande aan Super Tuesday, blijkt dat Donald Trump opnieuw een grote voorsprong heeft op zijn concurrenten. De uitslagen van Super Tuesday zijn belangrijk, want deze kunnen hem een stuk dichterbij de nominatie voor het presidentschap brengen. De voorspellingen komen uit: Donald Trump gaat er in zeven staten met de winst vandoor. Zijn concurrent Ted Cruz wint in Texas, Oklahoma en Alaska en tegengeluid Marco Rubio wint in Minnesota.
Andere uitslagen en verder verloop
De volgende verkiezingen vinden plaats op 5 maart 2016, waarbij de staten Kansas, Louisiana, Maine en Kentucky naar de stembus trekken. De verkiezingen leveren een ogenschijnlijke verrassing op: Ted Cruz wint in Kansas en Maine en Donald Trump 'slechts' in Louisiana en Kentucky. Hiermee wordt duidelijk dat de strijd voor de nominatie nog niet gestreden is. Cruz en Trump roepen de andere kandidaten op zich terug te trekken uit de race, zodat het uit zal lopen op een tweestrijd. Op 8 maart volgen de voorverkiezingen in de staten Hawaii, Idaho, Michigan en Mississippi. Ted Cruz wint in Idaho, in de overige staten wint Trump. De 'Trump-train' is niet te stuiten. Bij de volgende voorverkiezingen die op 12 maart plaatsvonden in Washington D.C. en Wyoming was er voor het eerst sinds een lange periode geen winst voor Trump. Marco Rubio wint in Washington en Ted Cruz in Wyoming. Op 15 maart 2016 zullen de volgende verkiezingen plaatsvinden en vanaf dat moment zal het stemproces veranderen. De kandidaat met de meeste stemmen van de kiezers krijgt alle gedelegeerden van die staat toegewezen, terwijl deze voorheen eerlijk werden verdeeld. De staten Florida, Ohio, Illinois, Missouri en North Carolina zullen 15 maart naar de stembus trekken.
Strijd duurt voort
De uitslagen van 15 maart, ook wel 'Mega Dinsdag' genoemd, laten zien dat Trump niet te stoppen is en veel aanhang kent. Donald Trump gaat er in de staten Florida, Illinois en North Carolina met de winst vandoor. In Missouri is het een nek-aan-nek race met Ted Cruz en in Ohio blijkt dat Trump er een tegengeluid bij krijgt: hier wint John Kasich. Kandidaat Marco Rubio besluit zich naar aanleiding van deze uitslagen terug te trekken uit de strijd om het presidentschap. Donald Trump heeft, ook na deze uitslagen, nog steeds niet genoeg gedelegeerden achter zich staan om zich te verzekeren van de nominatie, dus blijft het spannend bij de republikeinen. Op 22 maart vinden er weer voorverkiezingen plaats. Trump boekt een zege in Arizona en Ted Cruz wint in Utah. Na deze voorverkiezingen wordt de strijd tussen Cruz en Trump over de persoonlijke boeg gegooid. Aanhangers van Cruz verspreiden foto's waarop de vrouw van Donald Trump, voormalig topmodel Melania Knauss, bijna geheel naakt te zien is. Als antwoord hierop verspreidt Trump een foto op Twitter van de vrouw van Cruz naast een foto van zijn eigen vrouw met de tekst 'een foto zegt meer dan duizend woorden'. Dan komt het Amerikaanse roddelblad
The National Enquirer met het verhaal dat Ted Cruz zijn vrouw meerdere malen bedrogen zou hebben. Cruz ontkent stellig en wijst naar Trump als de veroorzaker van deze geruchten. Laatstgenoemde laat echter een verklaring uitgaan waarin hij stelt dat hij niets met het verhaal te maken heeft, en dat hij er naar uitkijkt de nominatie voor het presidentschap te winnen.
Op 5 april 2016 gaat de staat Wisconsin naar de stembus. Ted Cruz weet Donald Trump een flinke tik uit te delen want hij gaat er met maar liefst 48,3 procent van de stemmen met de winst vandoor. Cruz omschrijft het zelf als een 'keerpunt' in de republikeinse strijd. Op 9 april haalt Ted Cruz tijdens een conventie in Colorado alle gedelegeerden van die staat binnen. Hiermee komt hij weer een stap dichter bij Trump. Op 19 april 2016 zijn er voorverkiezingen in de staat New York. Trump boekt hier een monsterzege: met 60 procent van de stemmen wint hij de verkiezingen. John Kasich eindigt met 25 procent op een tweede plek en Cruz volgt met 14,5 procent van de stemmen. Hiermee is Trump een stap dichterbij de meerderheid van gedelegeerden die hij nodig heeft om er met de nominatie vandoor te gaan. Op 26 april stemmen de staten Conneticut, Delaware, Maryland, Pennsylvania en Rhode Island. Donald Trump wint in alle vijf de staten.
Onrust binnen de republikeinse partij
De aanhoudende overwinningen van Trump zorgen voor onrust binnen de republikeinse partij, aangezien lang niet alle republikeinen zich achter hem willen scharen. Zo haalt voormalig presidentskandidaat Mitt Romney hard uit naar Trump in een toespraak die hij geeft. Romney noemt Trump ongeschikt voor het presidentschap. De partij is op zoek naar een kandidaat die Donald Trump kan stoppen en ziet John Kasich hierin als kanshebber.
Niet alleen binnen de republikeinse partij wordt het onrustig, ook op bijeenkomsten van Donald Trump ontstaat er ophef. Voor- en tegenstanders van Trump gaan tijdens de zogenaamde 'rallies' met elkaar op de vuist. Donald Trump beschuldigt de democratische kandidaat
Bernie Sanders via Twitter er zelfs van zijn aanhangers op de bijeenkomsten af te hebben gestuurd, met als doel deze te verstoren. Er ontstaan steeds meer protesten en in maart besluit Trump zelfs een bijeenkomst af te gelasten in verband met de veiligheid. Dit heeft echter een averechts effect en er ontstaan alsnog ongeregeldheden. Dit levert Trump veel kritiek op, zo zou hij geweld stimuleren. Daarnaast biedt hij ook nog eens aan de juridische kosten van zijn eigen (onrust stokende) aanhangers op zich te nemen. Op een bijeenkomst van de republikeinse partij in april 2016 laat Trump weten zijn imago aan te willen passen en zijn toon te matigen. Hiermee tracht hij de rust binnen de partij te bewaren.
Nominatie voor Trump
Op 3 mei 2016 zijn er voorverkiezingen in de staat Indiana. Trump wint deze verkiezingen met 53 procent van de stemmen. De republikeinse kiezers hebben gesproken. Als gevolg van deze zege trekt Trump's grootste concurrent Ted Cruz zich terug. Cruz stopt omdat volgens hem een overwinning na deze voorverkiezingen onmogelijk is geworden. Dit is een cruciaal moment naar aanloop van de presidentsverkiezingen in november 2016, het houdt namelijk in dat Donald Trump de republikeinse presidentskandidaat zal worden. Door zijn vele overwinningen en de terugtrekking van Cruz heeft Trump zijn nominatie zeer waarschijnlijk op zak gezien het feit dat een meerderheid aan gedelegeerden nu binnen handbereik ligt. Voorheen had Donald Trump geen goed woord over voor Cruz, als blijkt dat hij zijn campagne staakt complimenteert Trump hem met de woorden dat hij een zeer goede kandidaat was en een hard gevecht heeft geleverd.
Vrijwel zeker de republikeinse presidentskandidaat
Nadat Cruz op 3 mei bekend maakt zicht terug te trekken, geeft ook de laatst overgebleven concurrent van Donald Trump John Kasich aan zijn campagne te staken. Dit houdt in dat Trump officieel de enige overgebleven kandidaat is. Tijdens de voorverkiezingen die volgen haalt Trump dan ook nog een flink aantal gedelegeerden binnen. Op 26 mei 2016 blijkt dat hij de meerderheid aan gedelegeerden heeft bereikt. Donald Trump is hiermee officieel de republikeinse presidentskandidaat. Op 7 juni vinden er nog voorverkiezingen in de staten Californië, New Jersey, Montana, South Dakota en New Mexico. Deze voorverkiezingen zijn echter nog maar een formaliteit.
De republikeinse conventie
Wat de zegetocht van Trump had kunnen belemmeren is de partijconventie van de republikeinen, die plaats vond van 18 tot 21 juli 2016. Als het Donald Trump uiteindelijk niet gelukt was de absolute meerderheid aan gedelegeerden binnen te halen had de partij moeten beslissen welke kandidaat de nominatie zou krijgen, een zogenoemde 'contested convention'. Tegen alle verwachtingen in is het zo ver niet gekomen. Op de partijconventie accepteert Donald Trump dan ook op 21 juli zijn nominatie. Dit doet hij door middel van een toespraak waarin hij een somber beeld schetst van Amerika, een beeld waar hij verandering in wil brengen. Daarnaast maakte hij eerder al bekend dat hij gouverneur Mike Pence heeft verkozen tot zijn 'running mate'. Dit houdt in dat Pence bij een eventueel presidentschap van Trump de vice-president zal worden.
Desalniettemin ging de conventie niet zonder ophef gepaard. Op de eerste dag ontstaat er al commotie als de vrouw van Trump, Melania, een speech geeft die wel erg lijkt op die van Michelle Obama uit 2008. Melania ontkent plagiaat, maar later moet het campagneteam toch toegeven dat sommige uitspraken inderdaad uit de speech van Obama kwamen. De storm gaat echter snel liggen als Ted Cruz spreekt op de partijconventie. Trump gaf zijn voormalig concurrent toestemming zijn woordje te doen, maar had hier waarschijnlijk andere verwachtingen bij. Cruz spreekt namelijk helemaal niet zijn steun uit voor Trump en roept het Amerikaanse volk op te stemmen op de kandidaat waarin zij het meeste vertrouwen hebben.
Trump versus Clinton
Inmiddels is ook bij de democraten de definitieve presidentskandidaat bekend: Donald Trump zal het opnemen tegen Hillary Clinton in de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 8 november 2016. Geruime tijd gaan Trump en Clinton gelijk op in de peilingen, maar dan doet Trump weer controversiële uitspraken. Uitspraken die wederom veel ophef veroorzaken, maar ook in het verkeerde keelgat schieten bij veel Amerikanen. Zoals eerder genoemd is Trump voorstander van het feit dat Amerikanen recht hebben op een wapenvergunning, een wet waar Clinton op tegen is. Op een bijeenkomst in Wilmington doet hij de uitspraak dat de voorstanders van deze wapenwet misschien wel de enigen zijn die met Hillary Clinton kunnen afrekenen. Zinspeelt Trump hiermee op het neerschieten van Clinton? Volgens zijn campagneteam wordt de uitspraak verkeerd geïnterpreteerd, maar dat deze zeer ongelukkig is staat buiten kijf. Vervolgens laat Trump ook weten dat volgens hem Obama en Clinton de oprichters zijn van terreurorganisatie IS. Dit komt volgens Trump door de manier waarop zij de Amerikaanse troepen hebben teruggetrokken uit Irak.
Dergelijke uitspraken doen niet alleen stof opwaaien bij de democraten, ook steeds meer republikeinen nemen afstand van Donald Trump. In de peilingen van augustus 2016 wint Hillary Clinton dan ook steeds meer terrein. Daarnaast dient eind augustus Paul Manafort, campagneleider van Trump, zijn ontslag in nadat hij in opspraak komt. Manafort zou gewerkt hebben voor de voormalig president van Oekraïne Viktor Janoekovitsj, die een pro-russisch koers voer. De campagneleider ontving hier niet alleen heel veel geld voor, hij verzweeg dit ook voor het Amerikaanse ministerie van justitie. Eind oktober 2017 moet Manafort zich melden bij de FBI. De voormalig campagneleider van Trump wordt verdacht van betrokkenheid bij de Russische inmenging ten tijde van de Amerikaanse verkiezingen. Na het aannemen van een andere campagneleider lijkt Trump een andere weg in te slaan. De verkiezingen zullen dan wel plaats vinden in november, Donald Trump zal zijn campagne flink om moeten gooien om het tij te keren en een meerderheid van de stemmen te vergaren.
De kandidaten oog in oog met elkaar
In de nacht van 26 op 27 september vindt in de Verenigde Staten het eerste grote debat plaats tussen de twee presidentskandidaten. Een belangrijk debat, want het verschil in de peilingen wordt steeds kleiner. In september 2016 heeft Clinton met 46 procent van de kiezers achter zich een lichte voorsprong, maar Trump volgt haar met 44 procent op de voet. Hillary Clinton wordt na het debat door verschillende media uitgeroepen tot winnaar. Zij was, zeker op inhoud, sterker dan Donald Trump. Op 4 oktober vindt het eerste debat tussen de vice-presidentskandidaten, Mike Pence en Tim Kaine, plaats. Pence, kandidaat van Trump, wordt uitgeroepen tot winnaar van dit debat. Het tweede debat tussen Trump en Clinton vond plaats op 9 oktober. Hillary Clinton schrijft dit debat wederom op haar naam, al wordt gezegd dat Donald Trump beter uit de hoek kwam dan in het eerste debat. Het volgende en tevens laatste debat tussen de twee presidentskandidaten vond plaats op 19 oktober. Ook hier wint Clinton weer het debat.
Gooit Trump zijn eigen glazen in?
Naarmate de verkiezingen dichterbij komen blijft er ook ophef ontstaan rondom Donald Trump. In oktober 2016 lekt er een geluidsfragment uit waarin je Trump tijdens een gesprek over vrouwen hoort praten en daarbij de volgende woorden in de mond neemt: 'Grab them by the pussy'. Trump kon al veel dubieuze uitspraken doen zonder dat het grote gevolgen had, maar deze uitspraak doet in heel de Verenigde Staten stof op waaien. Vrouwen voelen zich tot op het bot beledigd en er komen steeds meer verhalen naar buiten dat Trump een seksist zou zijn. Donald Trump doet het af als 'onschuldige stoere praat' en vergelijkt zichzelf met Bill Clinton, de man van Hillary, die meerdere affaires had en waarin vrouwen hem beschuldigen van misbruik. 'Bill Clinton is veel erger', aldus Trump.
Er komen steeds meer dergelijke verhalen over Trump naar buiten. Zo beschuldigen een aantal vrouwelijke castleden van zijn serie 'The Apprentice' hem van seksuele intimidatie. Daarnaast gebruikt Hillary Clinton in haar campagne het verhaal van een ex-Miss Universe. Volgens haar heeft Trump haar op het bot vernederd door haar dik te noemen en haar voor het oog van de pers te laten sporten. Ook wordt gezegd dat hij ongevraagd de kleedkamers van kandidaten van missverkiezingen binnen kwam. Half oktober laat de vrouw van Donald, Melania Knauss, zich uit over de beschuldigingen in een televisie-interview. Zij stelt haar man niet te herkennen in de verhalen die de ronde doen. Er komen echter steeds meer vrouwen op de proppen die Trump beschuldigen en zeggen dat het verder ging dan alleen 'stoere praat'. Donald Trump brengt vervolgens naar buiten dat de vrouwen leugenaars zijn en dat hij ze zal gaan vervolgen. Trump lijkt echter zijn eigen glazen in te gooien, want volgens de peilingen in oktober weet Hillary Clinton steeds meer kiezers voor zich te winnen. Het gaat hierbij vooral om zwevende kiezers, die door de ophef rondom Trump toch besluiten zich achter Clinton te scharen.
Donald Trump wint verkiezingen
Op 8 november 2016 is het dan zover: het Amerikaanse volk gaat naar de stembus. Hillary Clinton heeft in de peilingen een kleine voorsprong op Donald Trump. Zowel Trump als Clinton roepen hun aanhang op te stemmen om te zorgen voor een hoge opkomst. Clinton krijgt veel steun van beroemdheden die hun achterban oproepen haar te steunen. Ook in de media wordt Clinton gezien als kandidaat met de meeste potentie om te winnen. Als de eerste uitslagen binnenkomen lijken deze verwachtingen uit te komen. Winst zal afhangen van de zogenaamde 'swing-states', dit zijn staten met zwevende kiezers. Soms winnen de democraten in deze staten en soms de republikeinen. Diep in de nacht (Nederlandse tijd) blijkt tot veler verbazing dat Trump wint in de grootste 'swing-state': Florida. Dit is ook het geval in Ohio en North Carolina. Tegen alle verwachtingen in schrijft Donald Trump zo, met een meerderheid aan kiesmannen, de Amerikaanse verkiezingen op zijn naam en wordt hij de nieuwe president van de Verenigde Staten.
Dit stuit naast vreugde ook op weerstand van het Amerikaanse volk. Lang niet alle Amerikanen zijn voorstander van Donald Trump en een deel gaat dan ook de straat op om te protesteren. Zeker als blijkt dat Hillary Clinton meer stemmen heeft gekregen klinkt er tegengeluid. Donald Trump heeft de verkiezingen kunnen winnen doordat hij de staten waarin de meeste kiesmannen te verdelen waren voor zich heeft gewonnen. Uit tellingen van 16 november - een week na de verkiezingen - blijkt dat Clinton maar liefst een miljoen meer stemmen heeft vergaard. Het is pas de vijfde keer in de geschiedenis van de Verenigde Staten dat een kandidaat president wordt terwijl zijn tegenstander meer stemmen kreeg.
Het vervolg
Op 9 november 2016 gaan Donald Trump en zijn vrouw, de nieuwe first lady,
Melania Trump met Barack en Michelle Obama in gesprek in het Witte Huis om te zorgen dat de overdracht voorspoedig verloopt. Een interessant moment gezien het feit beide heren diverse keren kritiek op elkaar hebben geuit. Na het gesprek laat Barack Obama echter weten dat de conversatie uitstekend is verlopen. Trump is officieel nog geen president van de VS, maar gaat totdat hij geïnaugureerd is door het leven als 'president-elect'. Op 30 november 2016 wordt bekend dat Donald Trump zich terugtrekt uit het bedrijf waarmee hij zijn imperium opbouwde: de Trump Organization. Hij vertrekt om zich volledig te kunnen richten op zijn nieuwe taak als president en om belangenverstrengeling te voorkomen. Donald Trump wordt op 6 december 2016 door het Amerikaanse opinieblad 'TIME' verkozen tot 'Person of the Year'. De winnaar van deze prijs heeft volgens het tijdschrift in dat jaar het meeste invloed uitgeoefend op gebeurtenissen in datzelfde jaar. Op 20 januari 2017 is Donald J. Trump onder toeziend oog van de hele wereld geïnaugureerd in Washington tot de 45ste president van de Verenigde Staten.
Herverkiezingscampagne 2020
Tegelijk met zijn inauguratie gaat op 20 januari 2017 de herverkiezingscampagne van Donald Trump van start. De slogans van de campagne luiden 'Keep America Great' en 'Promises Made, Promises Kept'. Evenals bij zijn voorgaande campagne in 2016 is vice-president Mike Pence zijn zogenaamde 'running mate'. Hoewel de volgende presidentsverkiezingen pas plaatsvinden op 3 november 2020 is het niet ongebruikelijk in de Verenigde Staten dat er een doorlopende campagne gaande is. Bij voormalig president Bill Clinton was dit ook het geval. Het campagneteam van Trump hoeft dan ook niet stil te zitten. Eind 2019 wordt er door de democratische partij een afzettingsprocedure tegen Donald Trump opgezet. Trump wordt ervan beschuldigd de Oekraiense president Zelensky telefonisch onder druk te hebben gezet om een onderzoek te starten naar Hunter Biden, de zoon van democratische presidentskandidaat en voormalig vice-president van Obama,
Joe Biden. Diverse middelen worden door het campagneteam ingezet om de president te verdedigen tegenover het Amerikaanse volk. In december 2019 wordt Donald Trump in staat van beschuldiging gesteld, maar in februari 2020 wordt de Amerikaanse president vrijgesproken en is de afzettingsprocedure ten einde gekomen.
In februari 2020 gaan tevens de eerste voorverkiezingen van start. Die zijn met name voor de democraten van belang. Zij moeten een democratische presidentskandidaat kiezen die het op moet nemen tegen Donald Trump op 3 november. Vanuit de republikeinse partij heeft zich geen serieuze tegenkandidaat voor Trump aangediend, dus de verwachting is dat vrijwel alle republikeinse gedelegeerden naar Trump zullen gaan. Ten tijde van de voorverkiezingen, die circa een halfjaar duren, worden door de republikeinen diverse rally's georganiseerd die tienduizenden bezoekers trekken. Hieruit blijkt dat de steun onder de republikeinen voor president Trump nog altijd groot is. Halverwege april wordt bij de democraten duidelijk dat
Joe Biden de kandidaat is die het 3 november die het op gaat nemen tegen Donald Trump.
Aanloop naar de verkiezingen van 2020
Naar aanloop van de verkiezingen vinden er een aantal presidentiële debatten plaats tussen de twee presidentskandidaten. Het eerste debat vindt plaats op 29 september en verloopt chaotisch. Hoewel het debat begint met een vriendelijke begroeting, vliegen Trump en Biden elkaar al gauw in de haren. Op 2 oktober 2020 blijken Donald Trump en zijn vrouw Melania besmet met het coronavirus. Ze zijn zeer waarschijnlijk aangestoken door een topadviseur van Trump, Hope Hicks, die ook besmet was met het virus. Volgens het Witte Huis ervaren de twee milde klachten, maar om verdere verspreiding te voorkomen moeten zij een periode in quarantaine verblijven. Trump wordt niet veel later als nog overgebracht naar het militair ziekenhuis 'Walter Reed'. Een aantal dagen en een ererondje voor zijn fans later, mag Trump het ziekenhuis weer verlaten.
De besmetting heeft invloed op de verkiezingscampagne van Donald Trump. Hij mag voorlopig niet op pad en kan dus niet het land in om campagne te voeren. Daarnaast wordt het tweede presidentiële debat met Joe Biden van 15 oktober geannuleerd. De democraten wilden hier een virtueel debat van maken, maar Trump gaf aan hier niet aan deel te willen nemen. Het volgende en tevens laatste debat tussen de twee presidentskandidaten vindt plaats op 22 oktober. Het debat verloopt beschaafder dan het debat van 29 september. De twee presidentskandidaten leggen elkaar het vuur aan de schenen, maar laten elkaar wel uitpraten. Volgens een poll van televisienetwerk CNN komt Joe Biden als winnaar van het debat uit de bus, maar zijn voorsprong is niet groot. Ook in de peilingen heeft Joe Biden een voorsprong op Donald Trump, vooral in de belangrijke swing states waar geen duidelijke voorkeur voor een democratische of republikeinse presidentskandidaat heerst. In 2016 had Hillary Clinton echter ook een voorsprong op Donald Trump, maar won Trump uiteindelijk toch.
Uitslag verkiezingen 2020
Een recordaantal van 97 miljoen Amerikanen heeft op 3 november, nog voordat de stembussen geopend zijn, al gestemd per post. De opkomst bij de verkiezingen van 2020 is enorm hoog. Een dag later is er nog geen duidelijke uitslag en het scenario waarin het een nek-aan-nek-race blijkt tussen Donald Trump en Joe Biden komt uit. Alle stemmen, ook die per post, moeten worden geteld. Alle ogen zijn gericht op de eerder genoemde swing states. De belangrijkste swing state Florida, waar de meeste kiesmannen te verdelen zijn, gaat naar Donald Trump. Met spanning wordt er dan ook gewacht op de uitslag van de swing states Pennsylvania, Wisconsin, Michigan en Arizona. De swings states zullen de staten zijn die uiteindelijk de doorslag zullen geven in de uitslag, die nog dagen op zich laat wachten. 's Ochtends vroeg op 4 november geeft Donald Trump een toespraak waarin hij de overwinning claimt, beweert dat er verkiezingsfraude is gepleegd en aankondigt naar het Hooggerechtshof te stappen om het stemmen tellen te laten stoppen. Dergelijke uitspraken blijft Trump in de daaropvolgende doen en er komt zelfs een moment waarop nieuwszenders zijn toespraak onderbreken, omdat Trump blijft claimen dat er verkiezingsfraude is gepleegd terwijl daar geen enkel bewijs voor is.
Op 6 november blijkt Joe Biden in bijna alle staten waar nog stemmen geteld worden voor te liggen, waarvan Pennsylvania de belangrijkste is. Hoewel het scenario in eerste instantie leek op dat van 2016, lijkt nu de kans dat Donald Trump zal winnen steeds kleiner te worden. Op 7 november wordt de allesbeslissende staat Pennsylvania toegekend aan de democratische presidentskandidaat Joe Biden. Hiermee is het voor Trump onmogelijk geworden om de verkiezingen nog te winnen. Joe Biden is na dagenlange spanning officieel verkozen tot nieuwe president van de Verenigde Staten. Donald Trump weigert zijn verlies echter te accepteren en vecht dit aan, maar weet zijn gelijk niet te krijgen. Op 15 november 2022 kondigt Trump aan zich voor de derde keer kandidaat te stellen voor het Amerikaanse presidentschap namens de republikeinen. De volgende presidentsverkiezingen zullen in de loop van 2024 plaatsvinden.