Politiek: campagne voeren voor lokale verkiezingen

Waarom neem je deel aan lokale verkiezingen en ga je in de politiek?
De redenen waarom je deelneemt aan de lokale verkiezingen kunnen veelzijdig zijn. Uiteraard dien je het graag te doen en wil je meewerken aan het dagelijks beleid en de visie van je gemeente of stad. Een andere reden kan zijn omdat je een bepaalde partij wil steunen en je toestemming geeft dat ze je op de lijst mogen zetten. Ook ambtenaren die hogerop willen geraken binnen hun professionele omgeving staan vaak op de lijst. Indien immers een bepaalde partij aan de macht is, dan kan het zijn dat ze wel eens aan jou denken voor een topfunctie binnen een overheidsbedrijf. Men kan ook deelnemen omdat het leuk is om een verkiezingscampagne eens mee te maken. De hele verkiezingscampagne is enorm intensief, maar je doet er wel veel mensenkennis mee op en je leert nieuwe mensen kennen. Uiteraard is de doorslaggevende reden de pure passie om jezelf in het politieke en maatschappelijke debat te begeven.Op welke partijlijst ga je staan?
Voor vele toekomstige politici is dit een moeilijke keuze. Dit komt omdat het partijprogramma van vele partijen dicht bij elkaar aanleunt, en dan met name de centrumrechtse en centrumlinkse partijprogramma’s. Vaak wordt de politieke voorkeur ook meegegeven van thuis uit of heeft je voorkeur te maken met het beroep dat je uitoefent. Indien je zelfstandige bent, dan is de kans groot dat je liberaal zal stemmen. Mensen werkzaam in de sociale sector hebben dan meer de neiging om naar het socialisme aan te leunen. Christelijke mensen die waarden, normen en het gezin als erg belangrijk beschouwen, zijn meer geneigd om christen-democratisch te stemmen. Uiteraard is dit geen absolute waarheid. Er zijn mensen die een zelfstandig beroep uitoefenen en toch christen-democratisch stemmen. Of katholieke mensen die uitermate rechts stemmen. Het is belangrijk om voor jezelf goed uit te maken welke politieke partij je voorkeur geniet. Zorg ervoor dat je de algemene programma’s van de partijen leest en maak vervolgens je besluit. De beste manier is hierin je hart te volgen en niet je verstand. Het is niet omdat een bepaalde partij nu goed in de peilingen ligt, dat je op die lijst moet gaan staan om een grotere kans te maken om verkozen te worden. Dat is een volledig verkeerde insteek om je partijkeuze te bepalen.De belangrijke lijstvorming
De lijstvorming is de eerste belangrijke stap tijdens een verkiezingscampagne. Het is immers belangrijk om een goede plaats te bemachtigen op de kieslijst. Hoe hoger je staat op de lijst, hoe beter. De lijsttrekker staat op nummer één en de lijstduwer staat onderaan de lijst. De lijsttrekker kan aangezien worden als het kopstuk van de campagne. In principe moet deze persoon het meest aantal stemmen kunnen halen. De lijstduwer is iemand die de lijst als het ware naar de overwinning moet duwen. Vaak is het ook een bekend persoon met een grote staat van verdienste.Het aantal plaatsen op de lijst hangt af van de locatie waar je deelneemt aan de verkiezingen. Via een berekeningssleutel wordt bepaald hoeveel mensen per partij op de lijst mogen staan. De lijstvorming is voor de lijstsamenstellers een heel moeilijke taak. Men moet immers een evenwicht zien te vinden tussen oudere en jonge mensen, tussen oudgedienden en nieuw vers bloed, enzovoort. Discussies en ruzies zijn vaak onderwerp van de lijstvorming en het is best mogelijk dat er mensen afhaken nadat ze een minder goede plaats op de lijst toegekend krijgen. Het is permanent een evenwicht trachten te vinden om zo veel mogelijk mensen gelukkig te maken met hun plaats op de lijst. Indien er elektronisch wordt gestemd, dan kan het van belang zijn om de plaats op het scherm van de stemcomputer in het oog te houden. Indien er bijvoorbeeld vijfentwintig personen op de lijst staan in twee kolommen, dan komt nummer veertien rechts bovenaan te staan. Uiteraard sta je dan visueel meer in de kijker dan bijvoorbeeld bij een tiende plaats op de lijst.
Campagne voeren in groep
Enkele maanden voor de verkiezingen wordt er gewerkt aan een verkiezingscampagne, die intensiever wordt een tweetal maanden voor de effectieve verkiezingsdatum. Het campagne voeren is nu echt begonnen. Het belangrijkste element is hierin het verkiezingsprogramma. Dit zijn de programmapunten waarvoor jouw partij wil gaan de komende legislatuur. Een verkiezingsprogramma wordt samengesteld met de inbreng van alle personen die op de lijst staan. Het programma wordt uitgebracht in een soort brochurevorm en wordt zoveel mogelijk verspreid bij de inwoners van de gemeente of de stad.Nadien is het de bedoeling dat jullie dit programma verdedigen en aanprijzen bij de bevolking. Leg heel goed uit wat jullie aandachtspunten zijn en wat voor jullie van belang is tijdens de komende legislatuur. Indien men in de oppositie zit, dan kan men heel duidelijk het verschil aantonen tussen wat er nu gebeurt, en wat jullie in de toekomst anders en beter willen gaan doen. In deze periode komen jullie zoveel mogelijk samen naar buiten op evenementen, workshops, presentaties, eetfestijnen enzovoort. Ook het plaatsen van verkiezingsborden met jullie foto’s en thema’s is een belangrijk onderdeel van de verkiezingscampagne. De bevolking moet duidelijk zien dat jullie er staan, aan het zelfde zeil trekken en echt de gemeente of stad willen gaan veranderen.
Persoonlijke campagne
Naast de groepscampagne die jullie samen voeren kan je ook enkele programmapunten extra in de verf zetten en hierrond je persoonlijke campagne gaan uitbouwen. Je pikt dan een vijftal programmapunten eruit en geeft hierover je persoonlijke visie en aanpak weer. Je kan hierover communiceren op verschillende manieren:- Via een eigen website: bouw je eigen persoonlijke webstek waarin je vertelt over jezelf, je omgeving, en je persoonlijke programmapunten waarvoor je wil gaan. Een bezoekersteller op je website is een handig instrument om je populariteit te meten.
- Via sociale media: laat via Facebook en Twitter weten aan de mensen wat je vindt van bepaalde beslissingen, maatschappelijke problemen en zet uit waar jij persoonlijk wil voor gaan in je campagne.
- Via een eigen flyer: indien je budgettair de mogelijkheid hebt om een flyer te ontwikkelen, dan moet je zeker niet twijfelen. Doe ook de moeite om deze flyer in zoveel mogelijk brievenbussen te droppen.
