Joe Biden: presidentskandidaat Amerikaanse verkiezingen 2020
In 1972 betreedt democraat Joe Biden de politiek als hij een plek in de senaat van Delaware weet te bemachtigen. De jonge senator doet hier veel ervaring op en besluit zich in 1987 kandidaat te stellen voor de Amerikaanse verkiezingen van 1988. De verkiezingscampagne loopt uit op een fiasco en Biden trekt zich dan ook terug. Er volgen vele nieuwe termijnen in de senaat als hij in 2008 weer een poging besluit te wagen als presidentskandidaat. Biden weet echter maar weinig stemmers te trekken en hij stapt wederom vroegtijdig uit de race. Biden wordt door Barack Obama benaderd als 'running mate' en dit leidt ertoe dat Joe Biden in januari 2009 wordt ingezworen als vicepresident. Dit zal hij tot januari 2017 blijven. Op 3 november 2020 vinden er opnieuw Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Joe Biden stelt zich nog één keer kandidaat, ditmaal met succes. Hij weet zijn democratische rivalen te verslaan en blijft over als enige democratische presidentskandidaat.
Inhoud
Jeugd en opleiding
Joseph Robinette Biden jr., roepnaam Joe, ziet op 20 november 1942 het levenslicht in het Amerikaanse Pennsylvania. Hij is het eerste kind van Catherine en Joseph Biden, Joe krijgt nog een zusje en twee broertjes. De ‘Archmere Academy’ in Claymont is waar Biden zijn middelbare schoolperiode doorloopt. Hoewel zijn schoolresultaten niet uitblonken omschreven zijn klasgenoten hem wel als een natuurlijke leider. Hij werd dan ook verkozen tot klassenvertegenwoordiger. Ook is Joe Biden erg sportief. Zo speelt hij honkbal en ‘American football’. In 1961 behaalde hij zijn diploma. Biden gaat dan geschiedenis en politieke wetenschappen studeren aan de universiteit van Delaware waar hij in 1965 zijn dubbele bachelor in ontvangst mag nemen. Vervolgens gaat Joe rechten studeren aan de ‘Syracuse University of Law’.
Privéleven
Tijdens zijn studieperiode ontmoet Joe Biden in 1964 Neilia Hunter. In 1966 stappen Joe en Neilia in het huwelijksbootje. Ze krijgen samen drie kinderen. In 1969 wordt Joseph ‘Beau’ Biden geboren, in 1970 volgt Robert Hunter en Naomi Christina maakt het gezin in 1971 compleet. Vlak voor de kerstdagen van 1972 slaat het noodlot toe. Neilia en Naomi komen om als de auto waar zij in zitten wordt aangereden door een vrachtwagen. Zoons Beau en Hunter raken ook gewond, maar overleven het ongeluk. Joe Biden overweegt zijn dan in bloei geraakte politieke carrière vaarwel te zeggen om voor zijn zoons te gaan zorgen. Biden doet het uiteindelijk echter niet en blijft politiek actief.
In 1975 ontmoet Joe Biden via een blind date lerares Jill Jacobs. Zij is degene die hem de zin in het leven en de politiek weer teruggeeft, aldus Biden zelf. In 1977 trouwen Joe en Jill en in 1981 wordt hun huwelijk bekroond met de geboorte van dochter Ashley. In 2015 wordt de familie Biden wederom getroffen door een tragisch sterfgeval. Oudste zoon Beau sterft op 46-jarige leeftijd na twee jaar tegen een hersentumor gevochten te hebben.
In de politiek
In 1968 werkt Joe Biden een tijd voor een advocatenkantoor wat geleid wordt door de republikein William Prickett. Biden beschouwt zichzelf in die tijd als republikein, maar kan zichzelf toch niet vinden in de conservatieve denkwijze van de partij. Biden heeft tevens zo’n afkeer van de republikeinse presidentskandidaat Richard Nixon dat hij zich laat registreren als ‘onafhankelijke’. Een jaar later, in 1969, is Biden werkzaam bij het kantoor van Sid Balick. Balick is een actieve democraat en weet Joe Biden te overtuigen om zich te laten registreren als democraat en zo geschiedde. Langzaam raakt Biden steeds meer betrokken bij de politiek. Van 1970 tot 1972 zit hij in de gemeenteraad van de New Castle County. In 1972 stelt Biden zich kandidaat voor de senaat van Delaware. Hij neemt het op tegen een echte rot in het vak, de republikein J. Caleb Boggs. Hoewel er weinig geld omgaat binnen de verkiezingscampagne weet de jonge Biden met zijn standpunten over het terugtrekken van Amerikaans troepen uit Vietnam, beter gezondheidszorg en evenredige belastingbetalingen mensen voor zich te winnen. In november 1972 weet Biden de verkiezingen dan ook te winnen en bemachtigt hij een plek in de senaat.
In januari 1973 wordt Joe Biden ingezworen in de senaat van Delaware. Biden is dan 30 jaar oud en op dat moment de op zes na jongste senator in de Amerikaanse geschiedenis. De eerste jaren dat Biden in de senaat zat lag zijn focus vooral op consumentenbescherming en milieuproblematiek en riep hij om een grotere verantwoordingsplicht van de overheid. Joe omschreef zichzelf als liberaal omtrent burgerrechten, ouderenzorg en gezondheidszorg, maar als conservatief wat betreft andere onderwerpen zoals abortus. In 1981 treedt Joe Biden toe tot de ‘U.S. Senate Committee on the Judiciary’, ofwel de Senaatscommissie voor de rechterlijke macht.
Kandidaatschap in 1988
In juni 1987 stelt Joe Biden zich namens de democraten kandidaat voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 1988. Biden wordt beschouwd als een sterke kandidaat aangezien hij een gematigde democraat is, beschikt over een goede spreekvaardigheid en veel ‘baby boomers’ aanspreekt. Hoewel Biden voor zijn campagne in korte tijd maar liefst 1,7 miljoen dollar weet in te zamelen verloopt zijn verkiezingscampagne minder gesmeerd dan die van zijn concurrenten. In september 1987 komt Joe Biden in de problemen als hij een speech van de Britse politicus Neil Kinnock plagieert. Zijn plagiaat komt aan het licht en raakt in de openbaarheid wat er uiteindelijk voor zorgt dat Biden zich terugtrekt als presidentskandidaat.
Achteraf blijkt het vroegtijdig afbreken van de verkiezingscampagne een geluk bij een ongeluk voor Joe Biden. In 1988 krijgt Biden namelijk twee keer te maken met een hersenaneurysma. In februari van dat jaar gaat Joe met ernstige nekpijn naar het ziekenhuis waar blijkt dat er een slagader van de hersenen is gaan lekken. Een paar maanden later, in mei, wordt de politicus geopereerd aan een tweede aneurysma. Joe Biden moest zijn politieke activiteiten maar liefst zeven maanden staken. Joe Biden heeft geen terugkerend aneurysma of bijwerkingen van de operaties gehad.
Kandidaatschap in 2008
Na het debacle van de verkiezingscampagne in 1987 hervat Biden zijn werkzaamheden in de senaat. Joe Biden wordt maar liefst zes keer herkozen als senator, in 1978, 1984, 1990, 1996, 2002 en 2008, vaak met een ruime meerderheid van de stemmen. Tijdens zijn tijd in de senaat is Biden bekend komen te staan om zijn spraakzaamheid, hij komt goed uit de verf tijdens debatten en neemt geen blad voor de mond. Na maanden van speculatie maakt Biden op 31 januari 2007 bekend dat hij zich kandidaat stelt voor de presidentsverkiezingen van 2008.
Hij zet tijdens zijn verkiezingscampagne vooral in op zijn politieke ervaring die hij in de senaat heeft opgedaan en zijn ervaring met buitenlands beleid. Toch weet Biden, in tegenstelling tot in 1988, maar moeilijk geld in te zamelen voor zijn campagne en ook weet hij moeilijk mensen voor zijn bijeenkomsten aan te trekken. De eerste voorverkiezingen vinden plaats op 3 januari 2008 in Iowa. Biden behaalt minder dan één procent van de stemmen. Zijn concurrenten Barack Obama en Hillary Clinton hebben veel meer populariteit vergaard onder het Amerikaanse volk. Joe Biden trekt zich diezelfde avond nog terug uit de race om het presidentschap. Barack Obama zal uiteindelijk tot de democratische presidentskandidaat verkozen worden.
Vicepresidentschap Obama
Na het stopzetten van zijn verkiezingscampagne wordt Joe Biden benaderd door Barack Obama voor eventueel vicepresidentschap. De twee hebben elkaar tijdens het voeren van verkiezingscampagnes in 2007 beter leren keren. Biden slaat dit aanbod in eerste instantie af, uit vrees dat het tot status en stemverlies zou leiden ten op zicht van zijn functie in de senaat, maar bedenkt zich later toch. Op 4 november 2008 wint Barack Obama de presidentsverkiezingen van republikein John McCain met Joe Biden als zijn ‘running mate’ en vicepresident. Hoewel Biden voor maar liefst een zevende termijn opnieuw in de senaat is herkozen moet hij na ruim 36 jaar zijn ontslag indienen aan de senaat van Delaware om op 20 januari 2009 ingezworen te kunnen worden als 47e vicepresident van de Verenigde Staten. Hoewel Biden nu in de schaduw van Obama staat neemt hij nog altijd geen blad voor de mond. Zo spreekt hij in mei 2012 uit dat hij voorstander is van het homohuwelijk, terwijl Obama zich hier nog niet over uitgelaten heeft. Biden biedt achter gesloten deuren zijn excuses aan Obama aan en een paar dagen later kondigt de president aan dat ook hij voorstander is van het homohuwelijk.
Al in 2010 beginnen de voorbereidingen voor een herverkiezingscampagne van Barack Obama. De populariteit van Obama onder het Amerikaanse volk is gedaald en zijn team in het Witte Huis adviseert dan ook om niet nogmaals Joe Biden als vicepresident te nomineren, maar de kaarten in te zetten op Hillary Clinton. Obama is geen voorstander van het idee en op de democratische conventie in september 2012 wordt dan ook officieel bekend gemaakt dat mocht Obama herkozen worden Joe Biden wederom de vicepresident zal zijn. Zo geschiedt het ook want op 6 november 2012 worden Obama en Biden door het volk voor een tweede termijn herkozen. Op 20 januari 2013 worden zij opnieuw ingezworen.
In november 2016 vinden er opnieuw presidentsverkiezingen plaats. Joe Biden is een veelgenoemde presidentskandidaat aangezien Obama niet voor een derde termijn herkozen mag worden. Voor Biden is het dan ook een serieuze overweging, echter zorgt onder andere de dood van zijn zoon Beau in 2015 ervoor dat hij het kandidaatschap aan zich voorbij zal laten gaan. De republikeinse
Donald Trump zal uiteindelijk verkozen worden tot de 45e president van de Verenigde Staten, met Mike Pence als nieuwe vicepresident. Op 12 januari 2017 voert Obama zijn laatste taak als president uit. Tijdens een persconferentie waarin hij afscheid neemt verrast hij een zeer geëmotioneerde Joe Biden met de ‘Presidential Medal of Freedom with Distinction’.
Kandidaatschap 2020
Na zijn vicepresidentschap krijgt Joe Biden een titel als professor op de universiteit van Pennsylvania. Wat betreft activiteiten in de politiek trekt Biden zich even terug al spreekt hij wel zijn bedenkingen uit bij het presidentschap van Donald Trump. De tijd vliegt voorbij en op 3 november 2020 vinden er weer Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Er wordt lang gespeculeerd over een eventuele kandidaatstelling van Joe Biden. Biden heeft zelf zijn twijfels, want wat zal een nieuwe presidentiële verkiezingsrace voor een invloed hebben op zijn familie? Ook maakt hij zich zorgen over eventuele fundraising en percepties die mensen over zijn leeftijd kunnen hebben. Zijn weerzin tegen het presidentschap van Trump en de onervarenheid met betrekking tot buitenlandse politiek bij de andere democratische presidentskandidaten trekken hem uiteindelijk over de streep. Op 25 april 2019 gaat er een nieuwe presidentiële verkiezingscampagne van start met Joe Biden als presidentskandidaat.
Hoewel Joe Biden in de polls aan kop gaat zijn de resultaten van de eerste voorverkiezingen teleurstellend. De relatief onbekende Pete Buttigieg wint de eerste voorverkiezingen in Iowa in februari 2020, op de voet gevolgd door
Bernie Sanders. Sanders wint de daaropvolgende verkiezingen in New Hampshire en Nevada. Bij de voorverkiezingen in South Carolina weet Joe Biden zijn eerste slag te slaan en deze staat op zijn naam te schrijven. Op 3 maart vindt de zogenaamde ‘Super Tuesday’ plaats; op deze dag gaan veertien staten tegelijk naar de stembus. ‘Super Tuesday’ loopt uit op een grote overwinning voor Joe Biden, want hij wint in maar liefst tien staten. De overige staten schrijft
Bernie Sanders op zijn naam.
Biden sleept nominatie in de wacht
Er volgen nog meer verkiezingen die Biden op zijn naam schrijft, maar halverwege maart gooit de wereldwijde uitbraak van een besmettelijk longvirus roet in het eten. Geplande voorverkiezingen worden uitgesteld om bijeenkomsten met veel mensen te voorkomen zodat het virus zich niet verder verspreidt. Hoewel de kans nihil was dat Sanders de democratische nominatie binnen zou slepen na een reeks verloren voorverkiezingen weigerde de democraat op te geven. Het virus doet Bernie Sanders er echter toe besluiten toch uit de race te stappen. Dit heeft als resultaat dat Joe Biden de enige overgebleven democratische presidentskandidaat is en de nominatie in de wacht zal slepen. In juni heeft Biden genoeg gedelegeerden achter zich weten te scharen om formeel namens de democraten mee te doen aan de verkiezingen. Joe Biden zal het op 3 november opnemen tegen
Donald Trump.
Veel voormalig kandidaten schaarden zich al achter Biden, maar op 13 april roept ook voormalig rivaal Sanders de democraten op om in november te stemmen voor Joe Biden. Hierna spreekt ook voormalig president Barack Obama officieel zijn steun uit voor zijn voormalig vicepresident Biden. Wie de vicepresident van Joe Biden wordt bij zijn presidentschap is anno april 2020 nog niet bekend. Wel heeft Biden te kennen gegeven dat zijn voorkeur uitgaat naar een vrouw en dat zijn 'running mate' jonger moet zijn dan Biden zelf. Mocht hij verkozen worden tot president in november 2020 dan zal Joe Biden bij zijn inauguratie in januari 2021 met zijn 78 jaar de oudste Amerikaanse president ooit zijn. Op het democratische partijcongres, dat in augustus 2020 plaatsvindt, wordt Biden officieel verkozen tot democratische presidentskandidaat. Zijn 'running mate' moet dan ook bekend zijn. Biden houdt het spannend. In de week voor de democratische conventie maakt Joe Biden zijn 'running mate' bekend. Mocht Joe Biden de Amerikaanse verkiezingen in november winnen, dan zal senator Kamala Harris zijn vicepresident worden. Harris was zelf ook presidentskandidaat, maar stapte in december 2019 uit de race. Kamala Harris is een politica die sinds 2017 senator is in de staat Californië. Daarvoor was zij procureur-generaal in diezelfde staat.
Standpunten
Vanaf het begin van zijn politieke carrière wordt Joe Biden al omschreven als een gematigde democraat. Dit houdt in dat men niet links of rechts zit in het politieke spectrum, maar zich wat betreft politieke standpunten in het midden bevindt. Wat betreft gezondheidszorg pleit Biden voor betere verzekeringen voor de Amerikaanse bevolking. Hij is echter tegenstander van het ‘Medicare for All’ plan wat onder andere door Bernie Sanders en Elizabeth Warren werd gesteund. Dit plan zou de overheid de belangrijkste zorgverzekeraar van het land maken en Biden is hier geen voorstander van. Biden blijft achter de ‘Affordable Care Act’ staan beter bekend als ‘Obamacare’ waarbij getracht wordt kosten voor medische zorg te drukken en verzekeringspolissen goedkoper te maken. Ook wat betreft de immigratiekwestie is Biden in het midden van het spectrum te vinden. Hij stemde voor een wet uit 2006 die ervoor zorgde dat er meer muren en hekken langs de grens met Mexico gebouwd kunnen worden, maar liet in januari 2019 weten dat de muur die Donald Trump langs de grens aan het bouwen is niet het soort grensbewaking is dat er nodig is.
Klimaatverandering is anno 2020 ook een belangrijk agendapunt. Biden steunt de akkoorden van Parijs als onderdeel van het klimaatverdrag, maar steunde niet de zogenaamde ‘Green New Deal’ waar veel linkse democraten wel voor stemden. Hoewel Joe Biden voorheen een voorstander was van de doodstraf bleek hij in 2019 zijn mening te hebben veranderd. Bij het uitvoeren van de doodstraf zou het risico te groot zijn dat iemand die ten onrechte veroordeeld is toch geëxecuteerd wordt. Waar de meeste democraten de legalisatie van cannabis steunen denkt Biden hier anders over. Hij is voor de niet-strafbaarstelling van het gebruik van cannabis, maar is alleen voor legalisatie van gebruik als het medische redenen betreft. Wat betreft het heffen van belastingen pleit Joe Biden voor hogere belastingen op inkomens van rijke Amerikanen. Tevens wil hij belastingverlaging voor gezinnen met middeninkomens stimuleren.
Eerder werd al genoemd dat Joe Biden voorstander is van het homohuwelijk, maar als het om LGBTQ-rechten gaat is Biden nog een mening toegedaan. Tijdens het beleid van Obama kregen transgenders toestemming om tot het Amerikaanse leger toe te treden. Trump heeft deze beslissing teruggedraaid. Joe Biden wil dit beleid weer opnieuw invoeren, mocht hij verkozen worden tot president van de Verenigde Staten. Tot slot het standpunt van Joe Biden rondom abortus. Hoewel Biden het plegen van abortus als fout beschouwt, is hij van mening dat vrouwen wel degelijk legaal abortus moeten kunnen laten plegen. Ook is hij van positie veranderd met betrekking tot het ‘Hyde Amendment’. Deze wet verbiedt dat overheidsgeld kan worden gebruikt om abortussen uit te voeren. Biden staat er inmiddels voor open om deze wet te herroepen.
Controverse tijdens campagne
Tijdens de verkiezingscampagne van 2020 ontkomt ook Joe Biden niet aan controverses die ontstaan. In maart 2020 verschijnt er bijvoorbeeld een filmpje online waarin Biden bij een bezoek wat hij aflegt een discussie heeft met een bouwvakker over het bezit van wapens door Amerikanen. Biden is voor een verbod op automatische wapens wat uitmondt in een discussie met de bouwvakker, waarbij Biden de vraagsteller ‘full of shit’ noemt. Het filmpje gaat het internet over en ontvangt gemengde reacties. Het campagneteam stelt dat zij tevreden zijn met hoe Biden zich gedroeg tijdens de ontstane woordenwisseling. Toch heeft Biden vaker last van dergelijke uitspattingen en versprekingen. Donald Trump springt hierop in door te stellen dat de mentale gezondheid van Joe Biden hard achteruitgaat.
Dan is er nog de zaak met Tara Reade. In april 2019 vertellen drie vrouwen aan ‘The Washington Post’ dat Joe Biden hen heeft aangeraakt op manieren die hen oncomfortabel lieten voelen. Diezelfde dag komt ook Tara Reade, een voormalig staflid van de senaat, naar voren met het verhaal dat Biden haar op ongepaste manieren heeft aangeraakt in haar schouders en nek. Joe Biden biedt zijn excuses aan en laat weten dat hij verkeerd heeft ingeschat hoe mensen kunnen reageren op zijn acties. Ook zegt hij dat hij geen verkeerde intenties had. Hiermee lijkt de kous af, echter doet Reade in april aangifte tegen Biden. Volgens Reade heeft hij haar in 1993 aangerand. Op 1 mei 2020 brengt Biden een officiële verklaring naar buiten waarin hij de beschuldigingen van Tara Reade ontkent. "They aren’t true. This never happened.", aldus Joe Biden.
Aanloop naar de verkiezingen
In aanloop naar de verkiezingen van 3 november 2020 vinden er een aantal zogenaamde 'presidential debates' ofwel presidentiële debatten plaats. Dit zijn debatten tussen de huidige republikeinse president Donald Trump en de democratische presidentskandidaat Joe Biden. Het eerste debat vond plaats op 29 september. De andere twee debatten vinden plaats op 15 en 22 oktober. Op 7 oktober is er nog een debat tussen de huidige vicepresident Mike Pence en de 'running mate' van Joe Biden, Kamala Harris. Het eerste debat op 29 september verloopt chaotisch. Biden en Trump vliegen elkaar al snel in de haren en laten elkaar niet uitpraten en er volgt geen eenduidige winnaar uit het debat.
Op 2 oktober 2020 blijkt dat Donald Trump besmet is geraakt met het coronavirus. Dit houdt in dat hij ook tijdens het debat, waarin Trump Biden nog belachelijk maakte voor het dragen van een masker tegen dit besmettelijke virus, het coronavirus al bij zich droeg. Joe en Jill Biden laten zich daarom eveneens testen, maar de uitslag is negatief. De besmetting van Trump met het coronavirus leidt ertoe dat het debat op 15 oktober niet doorgaat. De democraten stellen voor een virtueel debat te organiseren, maar Donald Trump wil hier niet aan deelnemen. Het tweede debat tussen de presidentskandidaten wordt dan ook geannuleerd. Het volgende en tevens laatste debat voor de verkiezingen heeft plaatsgevonden op 22 oktober. Het debat verloopt beschaafder dan het voorgaande debat, de twee presidentskandidaten laten elkaar deze keer uitpraten. Volgens een poll van het televisienetwerk CNN komt Joe Biden als winnaar uit de bus, maar erg groot is zijn voorsprong niet. Ook in de peilingen heeft Joe Biden een voorsprong op Trump. Hillary Clinton had die voorsprong in 2016 echter ook en Donald Trump won toen alsnog.
Uitslag verkiezingen 2020
Een recordaantal van 97 miljoen Amerikanen heeft al gestemd per post op 3 november, nog voordat de stembussen geopend zijn op de verkiezingsdag zelf. Hoewel de peilingen Joe Biden een kleine voorsprong toedichtten blijkt het toch, net als in 2016, uit te draaien op een nek-aan-nek-race tussen de twee presidentskandidaten. Alles hangt af van de zogenaamde swing states, de staten waar geen duidelijke voorkeur heerst voor een republikeinse of democratische staat. De swing state waar de meeste kiesmannen verdeeld worden, Florida, gaat naar Donald Trump. Alles hangt dan ook af van de uitslag in andere grote staten. De definitieve laat nog dagen op zich wachten.
Op 6 november blijkt Joe Biden voor te liggen in de staten Pennsylvania, Georgia, Nevada en Arizona. Biden hoeft maar twee van deze staten te winnen om de presidentsverkiezingen op zijn naam te schrijven. Joe Biden en zijn 'running mate' Kamala Harris blijven ondertussen de achterban toespreken en laten weten er alle vertrouwen in te hebben dat de zege hen toebedeeld zal gaan worden. Op zaterdag 7 november is het moment daar, de staat Pennsylvania wordt toegekend aan Joe Biden. Biden heeft hiermee de benodigde 270 kiesmannen behaald en het is voor Donald Trump onmogelijk geworden om herkozen te worden. Na twee 'mislukte' kandidaatschappen en acht jaar vicepresidentschap is het in 2020 dan zo ver: Joe Biden is verkozen tot 46ste president van de Verenigde Staten. Senator Kamala Harris zal zijn vicepresident worden, zij is hiermee de eerste vrouw ooit die dit ambt zal vervullen. Biden en Harris worden op 20 januari 2021 geïngaureerd als president en vicepresident.