Begrippen uit de internationale politiek en relaties

Begrippen uit de internationale politiek en relaties Dit artikel bevat hoofdzakelijk een samenvatting van hoofdstuk 1 van het boek Understanding International Conflicts, an introduction to Theory and History van Joseph S. Nye jr. (de Pearson International Edition). Dit is een handboek dat veel gebruikt wordt in leergangen van studies als internationale betrekkingen en geschiedenis, bijvoorbeeld bij de Vrije Universiteit Amsterdam. Heb je een tentamen dan is het belangrijk om de betekenis van de centrale begrippen goed uit je hoofd te kennen.

Wereldpolitiek

Er zijn drie basisvormen van wereldpolitiek, te weten:

Imperislistisch wereldsysteem

Hierbij overheerst een enkel werelddeel het grootste gedeelte van de wereld. Hiervan is het Romeinse Rijk een goed voorbeeld. Het Spaanse en het Franse Rijk waren pogingen die mislukten.

Feodaal systeem

Hierbij zijn territoriale grenzen niet van belang. In Europa kwam dit op na de ineenstorting van het Romeinse Rijk.

Anarchisch systeem

Dit heeft de internationale politiek in die zin dat er geen hogere regering is, verwar het niet met anarchisme!.

Internationale politiek

Er zijn twee manieren om naar de internationale politiek te kijken, te weten:

Realisme

Dit is de dominante traditie waarbij het centrale probleem oorlog en dwang is. Henry Kissinger is een voorbeeld van deze denkwijze. Het begin en het einde van de internationale politiek is de interactie van de individuele staat met een andere staat.

Liberalisme

Dit ziet een wereldwijde samenleving die functioneel naast de staten bestaat en hun context bepaald. De liberalen komen voort uit de ontevredenheid met het model van het realisme. Woodrow Wilson is een voorbeeld van een liberale denker. Zij zijn het niet eens met de stelling dat het anarchistische systeem de werkelijkheid weergeeft. Andere varianten zijn het Marxisme, het constructivisme en de afhankelijkheidstheorie.

De drie belangrijkste concepten in de internationale politiek zijn de actoren, de doelen en de instrumenten.
  • Actoren zijn altijd staten volgens de realist, maar kunnen ook multinationals zijn.
  • Doelen hebben vaak te maken met militaire veiligheid, welvaart en sociale zaken.
  • Instrumenten zijn volgens realisten alleen het leger, maar kunnen ook andere machtsmiddelen zijn.

Internationale relaties

Er zijn drie visies op ethiek in internationale relaties:

Sceptisch

Moraliteit zou volgens sceptici geen betekenis hebben in internationale relaties omdat er geen instellingen zijn die orde verschaffen.

Staats moralisten

Zij zeggen dat internationale politiek rust op een stelsel van staten met wetten, maar die worden niet altijd gehoorzaamd. De belangrijkste wet is de soevereiniteit van staten.

Cosmopolieten

Zij zien de internationale politiek niet als een stelsel van staten maar als een stelsel van individuen.

Realisten zijn vrijwel uitsluitend sceptici of staats moralisten, terwijl liberalen vrijwel uitsluitend staats moralisten of cosmopolieten zijn.

Het huidige debat in de internationale politiek gaat tussen neoliberalen en institutionalisten. Constructivisten zijn het oneens met de basis van deze discussie. Bij neorealisten gaat het om de structuur, bij constructivisten juist om langlopende processen.
© 2008 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Realisme binnen de Internationale BetrekkingenBinnen de leer van internationale betrekkingen worden een paar stromingen onderscheiden. De meest belangrijke zijn Reali…
Realisme en liberalisme in internationale betrekkingenRealisme en liberalisme in internationale betrekkingenBinnen de internationale betrekkingen zijn er twee grote stromingen in het denken te ontdekken; het realisme en het libe…
Antonio Gramsci, het realisme en culturele hegemonieAntonio Gramsci, het realisme en culturele hegemonieAntonio Gramsci (1891-1937) wordt gezien als een van de belangrijkste Marxisten. Hij was een van de oprichters van de Co…
Het Realisme in de internationale politiekHet Realisme in de internationale politiekHoe werkt de internationale politiek? Waarom gebeuren de dingen zoals ze gebeuren en welke factoren zijn van invloed op…

Nationalisme tijdens het democratiseringsprocesNationalisme tijdens het democratiseringsprocesSinds de tweede helft van de 18e eeuw, met de opkomst van het kapitalisme, bestaat er voor machthebbers de noodzaak hun…
Chili onder de militaire dictatuur van PinochetChili onder de militaire dictatuur van PinochetDe Chilenen hebben zwaar geleden onder de dictatuur van Pinochet, die duurde van het begin van de jaren '70 tot het begi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Devanath, Pixabay
  • J.S. Nye, Understanding International Conflict, an introduction to theory and history (2007) (6e editie)
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 27-03-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.