(re)bonding: de band met je kind versterken of herstellen

Hoe kan je bewust een band opbouwen met je kind en hoe herstel je de relatie tussen ouder en kind? In dit artikel meer informatie over (reb)bonding en praktische tips om de band met je kind te versterken of te herstellen. laatste update: 26 april 2010

Relatie tussen ouder en kind

Er is een sterke band tussen ouder en kind: een ouder voelt zijn kind zeer goed aan en een kind vetrouwt zijn ouders en houdt onvoorwaardelijk van zijn ouders. Dit is één van de sterke punten van de menselijke soort: dankzij een sterke band tussen ouder en kind zorgen we voor het voortbestaan van onze soort. Onze kinderen weten dat we hen niet in de steek zullen laten en wij weten wat onze kinderen nodig hebben. Door goed voor onze kinderen te zorgen, zorgen we voor de menselijke soort. De kans is immers groot dat onze kinderen gelukkige kinderen gaan krijgen omdat wij het beeld van ouderschap vormen voor onze kind. Als we goede ouders zijn, zijn onze kinderen ook goede ouders.

Helaas gaat er soms iets mis. Door omstandigheden kan het gebeuren dat er geen band onstaat met de ouders of dat de bestaande band beschadigd geraakt. De ouder heeft dan geen idee wat zijn kind nodig heeft wat leidt tot frustratie en in sommige gevallen tot verwaarlozing of kindermishandeling. Het kind vertrouwt zijn ouder niet meer en begint te twijfelen aan de liefde van zijn ouders. Hierdoor gehoorzaamt hij minder en wordt in sommige gevallen onhandelbaar. Hij krijgt dan het gevoel dat hij de liefde van zijn ouders moet winnen (en dat zijn ouders hun liefde ook moeten bewijzen). Dit kan op elke leeftijd gebeuren, maar tijdens kwetsbare fases waarbij het wereldbeeld van het kind verandert, is de kans groter dat de relatie tussen ouder en kind verwatert.

Bonding

In ideale omstandigheden onstaat de band tussen ouder en kind spontaan. Noch de ouder noch het kind moeten enige moeite doen. De band is er gewoon. Helaas leven we niet in ideale omstandigheden. Daarom moeten we meer moeite doen dan onze "primitieve" voorouders om een band tussen ons en onze kinderen te doen onstaan.

Er is geen handboek over hoe je een band kan opbouwen met je kind, maar er zijn wel een aantal richtlijnen die je kan volgen. Hierbij is het belangrijk dat je enkel de richtlijnen volgt waarbij je je als ouder goed voelt en waar je kind goed op reageert. Iedere ouder is uniek en ieder kind is uniek wat maakt dat de relatie tussen ouder en kind ook uniek is. Hierdoor kunnen enkel de betrokken partijen (ouder en kind zelf) oordelen over wat juist is en wat niet. Zolang beide partijen open staan voor elkaar en oprecht een band met elkaar willen opbouwen en elkaar geen schade berokkenen, is er veel mogelijk.

Hieronder een aantal richtlijnen voor moeders:
  • Zorg dat het contact na de geboorte niet verbroken wordt. Je hebt je kind 9 maanden gedragen en hebt al een unieke band. Dit kan je versterken door zoveel mogelijk (lichamelijk) contact te houden na de geboorte. Hou je kind vaak dicht tegen je.
  • Geef borstvoeding zolang je kan. Als je geen borstvoeding kan geven, zorg dan dat je zelf vaak de voedingen doet. Dit is een belangrijk moment voor moeder en kind.
  • Doe regelmatig samen een dutje. Ook als je kinderen wat groter zijn, kan je samen een rustmoment inlassen. Samen uitrusten geeft een gevoel van samenhorigheid en versterkt de band.
  • Speel samen (elke dag een kwartiertje doet wonderen) of doe een activiteit dat je kind graag heeft.
  • Lach samen.

Hieronder een aantal richtlijnen voor vaders:
  • Beschouw de verzorging van je kind niet als een taak van de moeder, maar als een gelegenheid om even samen te zijn met je kind. Je kind verzorgen is een intiem moment waarbij je naast verzorging ook liefde geeft (door aanraking).
  • Doe af en toe samen een dutje.
  • Speel samen of doe een activiteit dat je kind graag heeft.
  • Lach samen.
  • Zorg af en toe voor "daddy-time": af en toe zonder mama leert het kind dat papa ook voor hem kan zorgen en dat hij papa ook kan vertrouwen.

Rebonding

Door omstandigheden kan het gebeuren dat je band verwatert. Dit merk je vaak op momenten waarbij het wereldbeeld van het kind veranderd. Vaak is dat voor de eerste keer tussen de peuter- en kleuterleeftijd. Je kind komt dan voor de eerste keer intensief in contact met andere mensen (opvang en school) en zijn wereldbeeld wordt beïnvloed door andere mensen. De ouders merken ook vaak dat hun kind zich anders gedraagt dan ze gewoon zijn wat tot spanningen kan leiden. Ook tijdens de tienerleeftijd vervreemdt het kind van zijn ouders.

Om de band met je kind terug te versterken kan je de tips bij bonding toepassen. Hiernaast is het aan te raden om even als gezin terug kennis te maken met elkaar. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een weekendje weg (zodat je de dagelijkse beslommeringen even kan vergeten) of tijdens een gezellige avond samen thuis. Door met elkaar te praten en leuke ervaringen te delen ontdek je verrassende kanten aan elkaars karakter en leer je elkaar opnieuw kennen. Samen leuke activiteiten ondernemen versterkt de band. Hierbij is het belangrijk je kind niet te dwingen en dat je jezelf ook niet forceert. Neem de tijd om elkaar (opnieuw) te leren kennen. Sta ook regelmatig stil bij wie je kind nu is en praat met je kind op zijn niveau (zie Communiceren op niveau van je kind).

Tot slot

Ouders zijn geen vrienden: je kan een sterke band met je kind opbouwen zonder zijn beste vriend te zijn. Pas als je kind volwassen is kan je een (semi)gelijkwaardige relatie opbouwen. Zolang je kind klein is, heeft hij je verzorging, raad, begeleiding en bescherming nodig.
© 2008 - 2024 Nesibe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Attachment parenting: co sleepingSamen slapen is een basisprincipe van Attachment Parenting. Waar moet je op letten als je samen met je kind in één bed w…
Evenwicht in je gezin: opvoeden in crisissituatiesEvenwicht in het gezin is één van de idealen van Attachment Parenting. Het klinkt vanzelfsprekend, maar er zijn veel fac…
Communiceren op niveau van je kindOf je nu je kind wilt terechtwijzen of belonen of gewoon iets medelen: communiceren op niveau van je kind is zeer belang…
Attachment ParentingJe kan boekdelen lezen over opvoeding of je kind gewoon opvoeden: luisteren naar je ouderinstinct en je kind geven wat h…

Opvoeden tot zelfstandigheidOpvoeden tot zelfstandigheidKinderen opvoeden is een uitdaging. Als je er tijdig mee begint, pluk je daar later de vruchten van. Wees daarbij kordaa…
Kinderen grootbrengen met een beperkt budgetSteeds meer jonge ouders kampen met financiële problemen. Het percentage jonge gezinnen dat een eigen huis kan betalen d…
Nesibe (92 artikelen)
Laatste update: 26-04-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.