Pesten op school: wat doet het met je kind?

Veel kinderen die het slachtoffer zijn geweest van pesterijen zullen hiervan nadelige gevolgen ondervinden in hun identiteitsontwikkeling. Kinderen die gepest worden vertonen opvallende signalen, zoals zich isoleren of meer aandacht vragen dan anders wanneer ze thuis zijn. Als ouder, leerkracht en klasgenoot kan je een belangrijke rol spelen in het tegengaan en voorkomen van pesten. Het heeft ook heel veel nut om als ouder, leerkracht of begeleider aan pestpreventie te doen op een educatieve manier.

Psychologische verschijnselen

Als een kind gepest wordt op school is dat al snel merkbaar. Je kind zal zich meer gaan afzonderen of plots meer thuis om aandacht vragen dan anders. Ze kampen met schaamtegevoelens, hebben angst om naar school te gaan, vertonen depressief gedrag en gaan zich isoleren. Naast deze psychologische verschijnselen kunnen er ook fysieke klachten aanwezig zijn

Isolement en vluchten

Kinderen die gepest worden krijgen een schaamtegevoel, een inwendige druk die hun in angst doet krimpen. Het zorgt ervoor dat ze zich alleen voelen. Hun vertrouwen wordt zo aangetast door het gelach van alle anderen waardoor ze timide worden. Ze zullen dus veel minder snel nieuwe vrienden maken, puur en alleen omdat ze het vertrouwen in andere kwijt zijn. Daarbij komt ook nog eens kijken dat deze slachtoffers zich ook minderwaardig gaan vinden. Ze zullen sneller geneigd zijn zichzelf op te sluiten. Dit kan als gevolgen hebben dat ze zich recht trekken aan een fantasiewereld, die ze zelf creëren. Meestal zien ze dit later wel onder ogen en komt men zo in een neerwaartse spiraal terecht, wat weer voor depressiviteit zorgt.

Lichamelijke verschijnselen

Minder energie, pijnlijke spieren en in de ergere gevallen als ze geslagen worden blauwe plekken en kneuzingen. Dikwijls durven ze ook niet te vertellen waar deze fysieke klachten vandaan komen en verzinnen ze excuses in de angst om op school nog harder aangepakt te worden als ze het gaan vertellen tegen iemand.

Pesten en zelfontwikkeling

Kinderen moeten zich kunnen ontwikkelen in een stabiele omgeving met gezonde stress. Er moet dus een opbouwende kritiek zijn, zodat jouw kind zichzelf kan ontplooien, in zijn of haar eigen kunnen. Deels gebeurt deze ontwikkeling op school, maar wat als men daar gepest wordt?

Wat doen als je kind gepest wordt of als je het ziet gebeuren

Als ouder

Zorg dat je een goede band hebt met je kinderen. Wees zeker niet te autoritair, je moet ze de vrijheid geven om over hun gevoelens te kunnen praten. Maak je kinderen ook niet bang met te bemoederend te reageren op deze onderwerpen, want dat zal ervoor zorgen dat ze dicht gaan klappen. Je moet duidelijkheid bieden en zorgen dat ze zich gewaardeerd voelen, zonder dat je uit balans raakt in je opvoeding. Doordat ze zich gewaardeerd zullen voelen, zullen ze met je willen praten en laat dan ook merken dat dit kan.

Als leerkracht

Als je een leerkracht bent op een school en je merkt dat er iemand zich afzijdig gedraagt, sta niet te kijken tot het te laat is, maar neem deze persoon apart. Misschien is het veel werk, maar eens deze persoon begint te praten is er zeker een vooruitgang merkbaar. Het is zowel thuis al op school dat men deze vertrouwelijke relatie met kinderen moet hebben, binnen het mogelijke natuurlijk.

Als klasgenoot

Als je zelf op een school zit en een van je klasgenootjes wordt gepest, doe dan niet mee met de mensen die zich ermee bezig houden. Je kan zelf een mogelijk slachtoffer van pesterijen worden of geweest zijn. Denk maar een keer na hoe je jezelf zou voelen als je iets gemorst hebt op je broek en iedereen het gezien heeft. Deze angst en schaamte voelen de kinderen die gepest worden iedere dag als ze op school aankomen. Is dat fijn? Verdedig deze persoon: hoe meer de pestkoppen het inzien, hoe minder slachtoffers er nog zullen zijn.

Hoe pesten te voorkomen op educatieve wijze

Ouder

Tegenwoordig vind je veel documentatie op het internet, boeken en tijdschriften die over pesten gaan en wat het met het kind doet. Breng dit aan de man bij je kinderen en wijs hen erop als ouder dat pesten verkeerd is.

Leerkracht

Ook als leerkracht zul je dit in de school moeten doen. Spreek dan je directeur aan of het mogelijk is om enkele documentatie te gebruiken en er een powerpoint van te maken, zodat je dit via een opvoedende manier kunt tonen aan de kinderen. Pas de slides aan naargelang je doelgroep en in het kader van de school.

Begeleider

Als opvang- of speelpleinbegeleider kan je heel gemakkelijk een rollenspel voorbereiden als activiteit en die met de kinderen spelen. Laat ze voelen wat het is, zodat ze dit niet bij anderen zouden doen. Laat deze sessies niet te lang duren en zoek samen met alle kinderen mogelijke oplossingen om pesterijen aan te pakken in de klassen en de scholen, zodat ze in hun zelfontplooiing dus in staat zijn om zich te verweren en andere te steunen als er pesterijen optreden. Zo biedt je kinderen de kans te groeien en sterk te staan in het verdere leven zonder te veel ongezonde stress.
© 2014 - 2023 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn kind wordt gepestMijn kind wordt gepestJe hoopt dat het je eigen kind niet zal overkomen, PESTEN. Als het gebeurt, dan kun je als ouder optreden. In dit artike…
Pesten veroorzaakt blijvende schadePesten veroorzaakt blijvende schadeIn de hoogste klassen van de basisschool en op de middelbare school worden kinderen vaak gepest. Dit kan de gepeste kind…
Hoe herken je of je kind gepest wordt?Een gepest kind draagt de littekens van het pesten bijna altijd met zich mee. Pesten moet stoppen en ouders hebben hier…
Pesten - Tips om het te voorkomenPesten is een vervelende gedragsvorm waar veel kinderen op jonge leeftijd (basischool) mee te maken krijgen. Kinderen va…

Rouwverwerking voor kinderenRouwverwerking voor kinderenNet zoals volwassenen, hebben kinderen ook een rouwproces dat ze moeten ondergaan wanneer zij een dierbare verliezen. Vo…
Wanneer jongeren het nest verlatenWanneer jongeren het nest verlatenIedereen weet dat kinderen enig moment uitvliegen, dat is de bedoeling. Toch scheelt het nog veel wanneer jongeren daadw…
Bronnen en referenties
  • Pesten op school; Bob van der Meer (1999)
  • Comité voor bijzondere jeugdzorg Brugge: probleemgedrag op school (2007)
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 01-05-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.