Spelend leren met je baby van 4 tot 8 maanden

Spelend leren met je baby van 4 tot 8 maanden Baby's willen niets liever dan bij mama en papa zijn, ze zien hen dan ook als zijn favoriete speelgoed. Maak hier dan ook gebruik van door veel activiteiten te ondernemen met je baby zoals hieronder aangegeven. Zo leert je baby veel van je, maar leer je ook weer van je baby.

Baby's tussen 18 – 24 weken

Praatspelletje

Praat veel met de baby over dingen die hij ziet, hoort, proeft en voelt. Praat over dingen die hij doet, die hij meemaakt. Maak je zinnen kort en makkelijk. Benadruk de woorden waarom het gaat. Bijvoorbeeld: “voel eens, gras”, “papa komt”, “luister”.

Het neusje pakken

Je zegt: “ik ga jouw… (even wachten) neusje pakken”. Dan pak je zijn neusje en beweeg je het zachtjes op en neer. Hetzelfde kun je doen met zijn oortjes, handjes en voetjes. Kijk wat hij het leukst vindt. Als je dit spelletje vaker spelt, weet hij precies wat er gaat komen. Hij kijkt dan al vol spanning naar je handen en krait van plezier, als je zijn neusje te pakken hebt. Met dit spelletje leert hij spelend zijn lichaam en woorden kennen.

Samen plaatjes kijken

Sommige baby’s vinden het leuk om naar een fel gekleurd plaatje in een boekje te kijken. Af e n toe willen ze er wel meer bekijken. Zorg dat er bekende dingen op staan afgebeeld. Praat samen over dat plaatje en wijs het echte ding in de kamer aan.

Liedjes, rijmpjes of versjes

Voora liedjes waar bewegingen bij horen, vinden veel baby’s echt leuk, zoals “Klap eens in je handjes”, “Draai het wieltje nog eens om”, en “Schuitje varen, theetje drinken”. Maar ook bewegingen op het ritme van een versje, zoals wiegen of dansen, vinden ze fijn. De baby herkent het liedje aan de melodie, het ritme en de intonatie.

Kietelspelletje

‘Er komt een muisje aangelopen….zo in…baby’s halsje gekropen”. Terwijl je dat zegt, loop je met je vingers over zijn lijfje en kietel je hem in zijn nekje.

Kiekeboe

Leg een doekje over zijn gezicht en vraag “waar is…?”. Kijk of de baby zelf het doekje eraf trekt. Gebeurt dat niet, pak dan zijn handje vast en trek het er langzaam af. Maak het spelletje op deze leeftijd zo eenvoudig mogelijk. Anders kan de baby het nog niet snappen.

Spelletjes voor de spiegel

Kijk eens samen in een spiegel. Meestal kijkt de baby het liefst naar zichzelf en lacht vriendelijk. Dan kijkt hij naar het spiegelbeeld van zijn moeder. Dan naar zijn echte. Meestal blijft hij dan even verwonderd van de ene moeder naar de andere kijken. Als moeder dan praat is hij nog meer verwonderd. Het geluid komt immers alleen uit de echte. Dan lacht hij meestal en kruipt tegen zijn moeder aan.

Baby's tussen 25 – 35 weken

Kiekeboe en verstop-spelletjes

Op deze leeftijd zijn dit heel geliefde spelletjes. Het kan eindeloos worden gevarieerd, hieronder een aantal voorbeelden:

Kiekeboe met een zakdoek

Leg een zakdoek over je hoofd en kijk of de baby die eraf trekt. Ondertussen kun je vragen: “waar is mama dan?” Je baby weet dan dat je er nog bent, want hij kan je horen. Als hij geen poging doe tom de zakdoek weg te trekken, pak je zijn hand en trek je samen de zakdoek eraf. Zeg “kiekeboe” als je te voorschijn komt.

Kiekeboe met variatie

Bedek je gezicht met je handen en haal ze weg, of duik eens op vanachter een krant of boek dat je tussen jou en je baby houdt. Ook te voorschijn komen vanachter een plant of onder een tafel vandaan vinden baby’s leuk. Ze kunnen immers stukjes van je blijven zien.

Verstop je ook eens helemaal

Verstop jezelf op een opvallende plaats, bijvoorbeeld achter een gordijn. Hij kan dan de bewegingen van het gordijn blijven volgen. Zorg dat je baby ziet dat je verdwijnt. Kondig bijvoorbeeld aan dat jij je verstopt (voor niet-kruipers) of dat hij je moet komen zoeken (bij kruipers). Als hij niet gekeken heft of even werd afgeleid door iets anders, roep dan zijn naam. Doe het ook eens in de deuropening. Hij leert op deze manier dat “weggaan” wodt gevolgd door “terugkomen”. Beloon hem iedere keer als hij je gevonden heft. Til hem hoog op of knuffel hem, net wat hij het fijnst vindt.

Waar is de baby?

Veel baby’s ontdekken zelf dat ze zich acher of onder iets kunnen verstoppen. Meestal beginnen z met zelf een doekje of kledingstuk te pakken als ze verschoond worden. Ga daar altijd op in. Hij leert zo dat hij de actieve partij kan worden in een spelletje.

Speelgoed verstoppen

Verstop ook eens speeltjes onder een zakdoek. Je moet dan wel iets nemen dat je baby leuk vindt, of iets waar hij aan gehecht is. Laat hem zien waar en hoe je het verstopt. En maak het de eerste keer makkelijk voor hem. Zorg dat hij een klein stukje van het speeltje kan blijven zien.

Speelgoed verstoppen in bad

Gebuik badschuim in bad en laat je baby ermee spelen. Verstop dan ook eens speelgoed onder het schuim en nodig hem uit om het te zoeken. Als hij kan blazen, blaas dan eens in het schuim. Geef bijvoorbeeld een rietje en lok hem uit hetzelfde te doen.

Praten aanmoedigen

Je kunt praten aantrekkelijk maken door veel tegen hem te praten, naar hem te luisteren, samen boekjes te “lezen” en fluister-,zan- en woordspelletjes met hem te spelen.

Samen prentenboeken bekijken

Neem je baby op schoot, dat vindt hij meestal het gezelligst. Laat hem een boekje kiezen, dat je samen gaat bekijken. Benoem wat je baby ziet. Als je een dierenboekje leest, imiteer da nook de geluiden die dat dier maakt. Baby’s vinden het meestal heerlijk om moeder te horen blaffen, loeien en kwaken. Het zijn trouwens geluiden die je baby ook kan imiteren. Hij kan dan echt meedoen. Laat hem de bladzijden zelf omslaan als hij dat wil.

Fluisterspelletjes

De meeste baby’s vinden het prachtig als er klanken of woorden in hun oor worden gefluisterd. Misschien mede omdat baby’s nu zelf kunnen leren blazen en ze daardoor extra geinteresseerd zijn in kleine blaas-stootjes, die in hun oor kietelen.

Zitspelletje

Ga makkelijk zitten. Neem je baby op je knieen. Pak zijn handen en beweeg hem zachtjes naar links en naar rechts, zodat hij steeds op een bil zit. Laat hem ook eens vorozichtig voorover en achterover hellen. Baby’s vinden dat laatste het spennandst. Je kunt hem ook rond bewegen. Dus naar links, achterover, naar rechts en naar voren. Pas je aan je baby aan. Het moet net spannend genoeg zijn. Er bestaat een liedje dat je zou kunnen zingen, als je deze oefening doet. “Van voor naar achter, van links naar rechts.”

Sta-spelletje

Ga tegenover je baby op je knieen zitten. Pak zijn handen of heupen en beweeg hem zachtjes naar links en naar rechts, zodat hij steeds op 1 been staat. Doe hetzelfde ook van voor naar achter. Pas je aan je baby aan. Het moet hem net genoeg uitdagen om zelf zijn balans te zoeken.

Vliegen

Pak je baby stevig vast en laat hem door de kamer “vliegen”. Laat hem stijgen en dalen. Laat hem naar rechts en links draaien. Laat hem kleine rondjes vliegen en rechte stukken. En laat hem ook eens acheruitgaan. Varieer zo veel mogelijk en varieer ook in de snelheid. Als je baby het leuk vindt, laat hem dan ook eens voorzichtig “op de kop” landen. Natuurlijk begeleid je de hele vlucht met een gevarieerd zoem-, brom geluid.

Spelen met speelgoed

De leukste spelletjes zijn nu kasten en planken leeghalen, speeltjes weggooien en speeltjes laten vallen.

Baby’s eigen kastje

Richt een kastje in voor je baby en stop dat vol spullen, die je baby super aantrekkelijk vindt. Dat zijn meestal lege doosjes, lege eierdozen, lege w.c.-rollen, plastic borden, doorzichtige plastic flesjes. Verder dingen waar veel herrie mee gemaakt kan worden, zoals een pan, houten lepels en een oude sleutelbos.

Samen op de fiets

Je baby zit graag voor op de fiets. Zorg ervoor dat hij in een stevig zitje zit, zodat zijn rug steun heft. Vertel hem wat hij ziet en stop even, als je merkt dat hij iets beter wil bekijken. Je kunt ook een windmolentje aan het stuur binden.

Babyzwemmen

Veel baby’s vinden het heerlijk om in het water te spelen. Sommige zwembaden special verwarmde baden voor jonge kinderen. Of speciale uren waarop een groepje baby’s met hun moeders spelletjes doen in het water.

Naar de kinderboerderij

Een bezoekje aan de kinderboerderij, een hertenkamp of een eendenvijver kan heel spannend zijn voor je baby. Hij ziet de dieren uit zijn prentenboek. Hij kijkt graag naar waggelende, trippelende of springende manieren van lopen. En wat hij bijzonder graag doet, is de dieren voeren en kijken hoe ze eten.
© 2011 - 2024 Esthercita79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Leuke spelletjes om samen met je baby te doenLeuke spelletjes om samen met je baby te doenNiets is leuker dan tijd door te brengen met je baby, en spelletjes kunnen de band tussen ouder en kind versterken. Maar…
Spelend leren met je baby van 0-4 maandenSpelend leren met je baby van 0-4 maandenAl vanaf de geboorte is je baby helemaal aan je gehecht en vindt het niets heerlijker dan de hele dag bij je te zijn. Je…
Kledingmaten en schoenmaten voor baby'sKledingmaten en schoenmaten voor baby'sHet eerste jaar na de geboorte verandert de kledingmaat van een baby regelmatig. De meeste baby's zullen vlak na de gebo…
Het leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal van baby tot peuterHet leren van een taal gebeurt tussen de geboorte en het begin van groep 3 (1e klas) van de basisschool. Je wordt gebore…

Voogdij: keuze en taken van een voogdVoogdij: keuze en taken van een voogdVanaf de geboorte, komt het kind in de handen van zijn/haar ouders terecht. De ouders zorgen voor het kind en voeden het…
Dagbladen en de (vakantie)bezorgingDagbladen en de (vakantie)bezorgingKrantenlezers zijn in de regel trouw aan hun krant en nemen deze ook graag mee tijdens de vakantie. Lekker lui opstaan e…
Bronnen en referenties
Esthercita79 (271 artikelen)
Laatste update: 18-11-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.