Leuke spelletjes om samen met je baby te doen

Leuke spelletjes om samen met je baby te doen Niets is leuker dan tijd door te brengen met je baby, en spelletjes kunnen de band tussen ouder en kind versterken. Maar welke spelletjes zijn geschikt voor baby's? In dit artikel vind je de allerleukste spelletjes die je samen met je baby kunt doen.

0-3 maanden

Kenmerken

De zintuigen van je baby staan deze eerste drie maanden centraal. Pasgeboren baby's kunnen tot op 20 centimeter scherp zien en vinden het leuk om naar grote, ronde vormen te kijken. Na een paar weken herkennen baby's de stem van hun ouders en reageren ze daarop. In deze eerste maanden reageren baby's sterk op geluiden; een rustig muziekje kan een baby doorom helemaal kalmeren.

Spelletjes

  • Leg je baby met z'n buik op jouw buik en laat hem z'n hoofdje optillen
  • Maak (voorzichtig) fietsbewegingen met de beentjes van je baby
  • Maak geluidjes (met bijvoorbeeld een rammelaar) om te zien of je baby het geluid volgt
  • Masseer je baby
  • Vertel een verhaaltje met verschillende klanken aan je baby
Omdat je baby nog erg klein is moet je nog best voorzichtig met je baby omgaan. Toch kunnen knuffelen, aanraken en lieve woordjes zeggen al hele dingen zijn om in de eerste maanden te doen.

3-6 maanden

Kenmerken

De zintuigen van je baby zijn nu volledig ontwikkeld. Door te lachen, huilen of boos te worden kan een baby aangeven wat hij wel en wat hij niet leuk vindt. Je baby leert nu zijn eigen lichaam beter kennen door bijvoorbeeld met de handjes te spelen of er op te sabbelen. Rond 5 maanden kan je baby dingen pakken die in zijn bereik liggen en die in de mond stoppen om er op te sabbelen.

Spelletjes

  • Doe de geluiden na die je baby maakt (brr- en pff- geluiden)
  • Sla zachtjes tegen voorwerpen aan die geluiden maken (mobile, babygym)
  • 'Teken' met je vinger zachtjes op de buik van de baby en herhaal dit een aantal keer
  • Zing een liedje met je baby terwijl hij zittend tegen jouw knieën steunt (zelf zit je ook)
  • Rammel samen met voorwerpen die geluid maken (rijst in een bekertje bijvoorbeeld)
  • Houd je baby hoog in de lucht en laat hem voorzichtig rondjes 'vliegen'
Je kunt spelletjes met je baby nu steeds iets moeilijker maken door meer gebruik te maken van klanken en geluiden. Zorg er wel voor dat je de baby voorzichtig benadert; harde geluiden zullen hem afschrikken.

6-9 maanden

Kenmerken

De wereld van je baby wordt steeds groter en je baby zal steeds meer op 'verkenning' uitgaan. Het pakken van voorwerpen wordt gemakkelijker en je baby zal proberen om alle voorwerpen eens te 'proeven' door ze in zijn mond te steken. Je baby zal steeds beweeglijker worden en zelf proberen te bewegen of te zitten.

Spelletjes

  • Leg je baby op de grond en trek hem voorzichtig aan zijn handjes overeind (zitten)
  • Zing een liedje waarbij je samen met je baby bewegingen moet maken (een damespaard of klap eens in je handjes bijvoorbeeld)
  • Laat iemand je baby vasthouden terwijl hij achter op je rug zit en de kamer rond rijdt (paardje spelen)
  • Lees een boekje voor en maak daarbij duidelijke klanken (koe = loeien enzovoorts)
  • Kriebel je baby zachtjes in zijn nekje of op zijn buikje

9-12 maanden

Kenmerken

Je baby ontwikkelt zich steeds verder en kan nu een aantal voorwerpen van elkaar onderscheiden. Dingen nadoen vinden baby's in deze maanden erg leuk; zo kan een baby het leuk vinden om mama te helpen bij het opruimen. Je baby gaat nu steeds meer kletsen; echte verhalen kan de baby nog niet vertellen maar hij doet wel hard zijn best.

Spelletjes

  • Rol een voorwerp door de kamer en laat je baby hier achteraan kruipen
  • Laat je baby steeds kleinere dingen oppakken (stukjes brood bijvoorbeeld); hij zal proberen dit met duim en wijsvinger te doen
  • Ga lekker met je kind in bad en speel met badschuim
  • Vertel je baby dingen over de omgeving (bijv: 'kijk, dat is een bril' enz.)
  • Laat een grote toren met blokken omvallen
  • Speel samen met een rolletje toiletpapier
  • Verstop voorwerpen en laat ze zoeken door je baby
Omdat je baby nu al vrij veel kan kun je steeds meer spelletjes met je baby doen. Ook kun je steeds meer duidelijk maken aan je baby wat wel en wat niet leuk is om te doen; laat merken wanneer je baby je ongewild pijn doet door te doen alsof je verdrietig bent.
© 2009 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kledingmaten en schoenmaten voor baby'sKledingmaten en schoenmaten voor baby'sHet eerste jaar na de geboorte verandert de kledingmaat van een baby regelmatig. De meeste baby's zullen vlak na de gebo…
Spelend leren met je baby van 0-4 maandenSpelend leren met je baby van 0-4 maandenAl vanaf de geboorte is je baby helemaal aan je gehecht en vindt het niets heerlijker dan de hele dag bij je te zijn. Je…
Wennen aan baby – Oefening baart kunstWennen aan baby – Oefening baart kunstIedereen voelt zich in het begin wel eens wat onwennig of onhandig in de omgang met een baby. Luiers omdoen, troosten, s…
Wat kan je doen met baby olieBaby olie is natuurlijk ideaal om je baby lekker mee in te smeren. Maar wist je dat er nog veel meer dingen te doen zijn…

Voorkom dat kind verslaafd raakt aan Ritalin, drugs, alcoholVoorkom dat kind verslaafd raakt aan Ritalin, drugs, alcoholOp een dag gaat je kind naar het voortgezet onderwijs. Dan heb je ineens minder zicht op wat ze doen en met wie ze omgaa…
Kinderen met denkbeeldige vriendjesKinderen met denkbeeldige vriendjesVoor kinderen van een jaar of vier is het vrij normaal om een denkbeeldig vriendje in huis te halen. Uit onderzoek blijk…
Bronnen en referenties
  • 'Het grote papa boek'-uitgeverij Deltas
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 07-11-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.