Voogdij: keuze en taken van een voogd

Voogdij: keuze en taken van een voogd Vanaf de geboorte, komt het kind in de handen van zijn/haar ouders terecht. De ouders zorgen voor het kind en voeden het kind op de manier dat de ouders willen op. Het kind zal rondlopen en leren door te zien, te luisteren naar de ouders en te handelen zoals zijn/haar ouders. Maar wat gebeurt er als de ouders niet meer in staat zijn hun kind op te voeden door sterfte,... U leest het allemaal in dit artikel.

De voogdij

De meeste minderjarigen zijn onder gezag van hun eigen ouders/ voogd. De ouder heeft als taak zorg te dragen voor de persoon van de minderjarige, ook wel opvoeden genoemd. De ouder/voogd moet ook zorg dragen voor de goederen van de minderjarige. Ze moeten het vermogen beheren.

Voogdij is het systeem dat werd bedacht ter vervanging van het ouderlijke gezag. Dit wil zeggen dat de echte ouders niet meer in staat zijn hun minderjarig kind op te voeden. Dit kan door verschillende redenen zijn. De beide ouders van een minderjarige zijn overleden, de beide ouders zijn wettelijk niet gekend of de enige ouder die in leven is, is langdurig niet in de mogelijkheid om het ouderlijke gezag uit te oefenen.

De keuze van een voogd

Het proces van het kiezen van een voogd begint bij het vredegerecht. Het bevoegde vredegerecht wordt bepaald door de wettige woonplaats of verblijfplaats van de minderjarige. Tijdens het zoeken naar een voogd zal het vredegerecht maatregelen treffen om het kind en zijn vermogen te beschermen. Het vredegerecht zal meestal het best geschikte familielid uitkiezen om het kind op te vangen en zal het de geërfde goederen verzegelen.

De voogd wordt gekozen indien de ouders zelf iemand heeft gekozen en als de betrokkene die keuze heeft aanvaard. Enkel wanneer de vrederechter een ernstige reden heeft, kan het goedgekeurd worden. Indien de ouders zich niet hebben uitgesproken, of indien de betrokkene niet de voogd wil zijn, zal het vredegerecht zelf de keuze maken. Als er dan een persoon gevonden is, zal de vrederechter de mening vragen van de minderjarige die ten minste 12 jaar oud en de mening van de naaste familieleden.

De taak van een voogd

De voogd moet voor de minderjarige zorgen en voedt het kind op volgens de principes van de ouders. Ook zal deze persoon de bezittingen van de minderjarige beheren als een 'goed huisvader/moeder'. Het is voor een voogd wettelijk verplicht jaarlijks een rekening voor te leggen van het beheer. Daarnaast moet de voogd ook elk jaar een verslag uitbrengen over de evolutie van de minderjarige.

De vrederechter heeft tijdens het proces ook een toeziende voogd gekozen. Deze toeziende voogd heeft als taak de echte voogd te observeren. Hij/zij moet dus de echte voogd financieel controleren en bekijken of de opvoeding van het kind perfect verloopt.

Deze taken moet vervuld worden totdat het kind meerderjarig wordt, geadopteerd wordt, ontvoogd wordt of sterft.
© 2011 - 2024 Karlvanosselaer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wie zorgt er voor de kinderen na overlijden ouders?Wie zorgt er voor de kinderen na overlijden ouders?In een testament kan worden vastgelegd wie de voogdij krijgt over de kinderen na overlijden van de ouders. Indien er gee…
Ouders en gezag of voogdijOuders en gezag of voogdijAlle jongeren onder de achttien zijn minderjarig, en die hebben iemand nodig die voor hen zorgt en die hen een goede opv…
Erfenis jong kind: bewindErfenis jong kind: bewindErfenis en bewind bij een minderjarig, hoe werkt dit testamentair bewind? Wie jonge kinderen heeft, doet er goed aan om…
Belasting vermogen minderjarig kind (BEM clausule)Belasting vermogen minderjarig kind (BEM clausule)Wie betaalt belasting over het vermogen van een minderjarig kind, de ouders? Hoe kan de BEM clausule u in 2022 en 2023 h…

Spelend leren met je baby van 8 tot 13 maandenSpelend leren met je baby van 8 tot 13 maandenJe baby wordt al een echt klein mensje en is het baby zijnde in een paar maandjes al voorbij. Dan wordt je baby dreumes…
Spelend leren met je baby van 4 tot 8 maandenSpelend leren met je baby van 4 tot 8 maandenBaby's willen niets liever dan bij mama en papa zijn, ze zien hen dan ook als zijn favoriete speelgoed. Maak hier dan oo…
Karlvanosselaer (15 artikelen)
Gepubliceerd: 25-06-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.