Dagbladen en de (vakantie)bezorging
Krantenlezers zijn in de regel trouw aan hun krant en nemen deze ook graag mee tijdens de vakantie. Lekker lui opstaan en iedere dag bij de koffie of de boterham de krant openslaan en heerlijk genieten van alle letters die geschreven zijn. De meeste dagbladen bieden een goede service om de krant (tijdig en correct) bij de abonnee (op het vakantieadres) in de bus te krijgen. Op deze manier hoeft de krantlezer (op zijn vakantieadres) niets van het (plaatselijke) geschreven nieuws te missen.
Dagbladen
Dagelijks verschijnen er regionale en landelijke dagbladen. Een dagblad is nog steeds één van de belangrijkste, populairste en invloedrijkste vorm an nieuwsdeling. Om een dagblad thuis of op het vakantie adres te kunnen ontvangen, moet er een abonnement genomen worden. De gratis dagbladen zijn alleen af te halen bij afgifte punten. Het woord dagblad doet vermoeden dat het dagblad iedere dag op de deurmat valt. In Nederland is dit echter niet het geval. Het dagblad komt op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag in de bus. In Nederland is er geen zondagskrant (meer).
Landelijke dagbladen
De dertien meest bekende dagbladen, in volgorde van oplage, zijn:
- De Telegraaf;
- Metro;
- Spits;
- Algemeen Dagblad;
- De Pers;
- De Volkskrant;
- NRC Handelsblad;
- Trouw;
- NRC Next;
- Het Parool;
- Reformatorisch Dagblad;
- Het Financieel Dagblad;
- Nederlands Dagblad
Internet
De meeste dagbladen brengen ook het dagblad uit op internet. Op internet is het dagblad in de meeste gevallen gratis voor abonnees te lezen. Lezers die op internet de krant willen lezen moeten hiervoor in de regel (voor iets minder dan de helft van de kosten van het gedrukte papieren abonnement) betalen. De Metro en de Spits bieden de mogelijkheid om de laatste edities gratis te lezen. De Pers, die is opgericht in 2007, geeft de mogelijkheid om alle edities die sinds de oprichting zijn verschenen te lezen.
De uitgevers
Veel inwoners in Nederland willen graag het laatste plaatselijke nieuws in gedrukte vorm lezen. Door concentratie en bundeling zijn er nog maar vijf uitgevers van regionale dagbladen. Deze vijf uitgevers zijn:
- Barneveldse Drukkerij en Uitgeverij
- Friesch Dagblad
- HDC Media
- Media Groep Limburg
- Noordelijke Dagblad Combinatie
- Wegener
Onafhankelijkheid
De kleinste onafhankelijke krant die uitgegeven wordt is de Barneveldse Krant. De Barneveldse Krant is een lokaal dagblad in een oplage van ongeveer 11.000 exemplaren. De kleinste onafhankelijke protestant christelijk dagblad is het sedert 1903 verschijnende Friesch Dagblad. Het Friesch Dagblad verschijnt in Friesland, het Groningse Westerkwartier en de Noordoostpolder in een oplage van ongeveer 15.000 exemplaren. Lange tijd werd er in het Friesch Dagblad geen aandacht geschonken aan sport op zondag, maar anno 2011 leest men ook in deze krant het actuele zondagnieuws.
Regionale Dagbladen
De meeste dagbladen die regionaal verschijnen, bepalen het verspreidingsgebied aan de hand van de postcode. In een postcodegebied kunnen meerdere regionale dagbladen verschijnen. De lezer is vrij om een abonnement te nemen op zijn regionale dagblad naar eigen keuze. De meeste kranten worden op een vast bezorgadres afgeleerd en bezorging door een dagbladbezorger op een postbusadres of vakantieadres is (in de regel) niet mogelijk.
De 18 meest bekende regionale dagbladen op alfabetische volgorde zijn:
- Barneveldse Krant
- BN/De Stem
- Brabants Dagblad
- Dagblad De Limburger
- Dagblad van het Noorden
- De Gelderlander
- De Gooi- en Eemlander
- De Stentor
- De Twentsche Courant Tubantia
- Eindhovens Dagblad
- Friesch Dagblad
- Haarlems Dagblad
- Leeuwarder Courant
- Leidsch Dagblad
- Limburgs Dagblad
- Noordhollands Dagblad
- PZC
- IJmuider Courant
Vreemde service en klachtenafhandeling
De meeste dagbladen geven aan dat de krant uitsluitend bezorgd kan worden op het permanente woon- of kantooradres in Nederland. Gelukkig voor de abonnementhouder blijken er toch positieve uitzonderingen te zijn. Zo ziet het AD, in tegenstelling tot de Telegraaf, wel kans om de krant correct op het opgegeven vakantie adres te bezorgen. De Telegraaf stuurt vervolgens wel een factuur voor de bezorging van De Telegraaf op het opgegeven vakantieadres. Het AD stopt na vakantieperiodes (bij een betaald jaarabonnement) vervolgens wel weer zeer regelmatig de bezorging wegens wanbetaling. In beide gevallen is er geen excuus of compensatie voor de gemaakte kosten en het euvel blijft zich voordoen ook al wordt er bij een persoonlijk bezoek aan het (hoofd)kantoor beterschap beloofd.
Afhaalabonnement
Evenals de meeste andere dagbladen is het bij het Friesch Dagblad ook mogelijk om een afhaalabonnement aan te gaan. Iedere dag kan het dagblad dan met een (gratis) toegezonden bon op een verkooppunt worden afgehaald.
Ander adres
De meeste dagbladen kennen ook de mogelijkheid om het dagblad op een ander adres te laten bezorgen. Indien dit buiten het postcode gebied is van de krant dan wordt deze krant in de regel de andere dag pas bezorgd.
Onderbreking bezorging
De beste manier om problemen met de dagelijkse bezorging te voorkomen is het opschorten van het abonnement. Het huidige abonnement blijft gewoon doorlopen zonder dat de brievenbus overvol raakt met ongelezen kranten. Deze opschorting wordt door het dagblad schriftelijk bevestigd en het verrekenen van de opschorting wordt bij de eerst volgende abonnementsbetaling uitgevoerd. Het vervelende van deze mogelijkheid is echter dat niet alle dagbladen, waaronder De Telegraaf, wensen over te gaan tot invoering van deze service voor hun lezers.
Hier zijn overigens nog enkele andere
bespaartips te lezen.