Spelend leren met je baby van 0-4 maanden
Al vanaf de geboorte is je baby helemaal aan je gehecht en vindt het niets heerlijker dan de hele dag bij je te zijn. Je baby vindt het prachtig allerlei spelletjes en andere activiteiten samen met jou te doen. Maar hoe weet je nu welk soort oefeningen en spelletjes je baby met je zou kunnen doen?
Baby’s tussen 8 en 13 weken
Gesprekjes onder 4 ogen
Ga er gemakkelijk voor zitten. Zorg voor een steuntje in de rug. Trek je knieëen op en leg de baby op je dijen. In deze houding kan hij je goed aankijken. Tegelijkertijd kun je zelf al zijn reacties goed zien. Je kunt vertellen over de dingen van de dag. Of wat je straks gaat doen. Wie er komt. Het doet er niet toe wat. Het belangrijkste is het ritme van je stem en je mimiek. Let op de reacties van de baby. Hieruit kun je opmaken wat hem het meest boeit. Stop wanneer de baby aangeeft dat hij er genoeg van krijgt.
Samen dingen bekijken
Een baby van deze leeftijd is nog niet echt in staat zelf dingen te pakken en ze te bekijken. Hij begint dat pas te leren. Bekijk daarom samen al datgene wat hem boeit. Van het luisteren naar je stem geniet hij en hij leert er veel van. Laat je ondertussen steeds leiden door zijn reacties.
Optrekspelletje
Dit mag je alleen doen, als de baby zelf zijn hoofd kan optillen. Ga er gemakkelijk voor zitten. Zorg voor een steuntje in de rug. Trek je knieen op en leg de baby op je dijen. Hij zit dan al iets in half-zit. Dat is fijner voor hem. Pak nu zijn armen vast en trek hem langzaam tot zithouding. Moedig hem ondertussen aan om mee t e werken. Ga alleen door, als je merkt dat hij echt meewerkt en als hij toont dat hij het leuk vindt.
Samen in bad gaan
Hij geniet vooral van het kijken naar het water als het beweegt. En hij geniet van de golfjes als die over zijn lichaam rollen. Leg de baby op je buik en wijs hem op de waterdruppeltjes en straaltjes die eraf lopen. Of leg hem met zijn rug op je buik en doe samen “schuitje varen, theetje drinken”. Ga daarbij langzaam op de maat van het liedje heen en weer en maak kleine golfjes.
Baby’s tussen 11 en 16 weken
Op deze leeftijd heft je baby de meeste lol als hij door moeder “bewogen” word: langzaam, rustig en vloeiend. Alle spelletjes moeten trouwens heel kort duren. Je kunt beter steeds een ander spelletje spelen, dan te lang doorgaan met hetzelfde.
“vliegtuigje” spelen
Til de baby langzaam omhoog, liefst met een aanzwellend of hoger wordend geluid. Hij strekt zich dan vanzelf. Laat hem vliegen tot boven je hoofd. En begin dan de daling, met een bijpassend geluid. Als hij bij je komt, ontvang je hem met een knuffel-hap in de nek. Je zult zien dat de baby dit snel weet en al met open mond nadert en terug hapt. Je zult ook ontdekken dat de baby zijn mond weer opent, als om te happen, als hij een herhaling wil van dit vliegen.
Baby is de “slinger van de klok”
Zet de baby op je knieen en zwaai hem langzaam van rechts naar links. Probeer allerlei geluiden uit die erbij passen. Zoals een hoge snellere tik-tak, een lage, langzame bim-bam of doe de Westminster na en varieer van hoog naar lag en van snel naar langzaam. Net wat de baby op dat oment het leukst vindt. Houd hem goed vast en let er op dat hij zijn hoofd gemakkelijk met de beweging meek an nemen.
Baby zit op een “hobbelpaard”
Zet de baby op je knieen en maak stapbewegingen met je benen. De baby wiebelt dan op en neer. Je kunt ook nog een pasend geluid verzinnen bij iedere stap die je maakt. Kijk wat je baby grappig vindt. Zeg “zjoeoeoem” bij iedere stap. De meeste baby’s vinden dat op deze leeftijd het leukst.
“Hap-spelletje”
Ga voor hem zitten en, als de baby kijkt, ga dan langzaam met je gezicht naar zijn buik of neus. Maak ondertussen een langgerekt geluid dat aanzwelt of van toonhoogte verandert, bijvoorbeeld “haaaaap” of “boooeeem”. Denk aan de geluidjes die de baby zelf maakt.
“voelen aan stofjes”
Vouw samen met de baby je was op en geef hem dan verschillende stofjes in handen. Zoals wol, katoen, badstof en nylon. Aai e rook eens met zijn handje overheen. De baby vindt het fijn om met zijn vingers en mond aan de stofjes te voelen. Probeer het ook eens met een stukje zeemleer en vilt.
Springen of wippen op schoot
De meeste baby’s hebben veel lol in zelf eindeloos dezelfde bewegingen herhalen:
Hij gaat zelf van zit naar staan. In een vloeiende beweging. En hij herhaalt dit eindeloos: op-en-neer-op-en-neer. Hij geniet ervan en lacht vaak. Natuurlijk moet hij goed vastgehouden worden.