Omgangsregeling: traditioneel, co-ouderschap en birdnesting

Omgangsregeling: traditioneel, co-ouderschap en birdnesting Een scheiding is nooit makkelijk, maar het wordt nog complexer als er kinderen bij betrokken zijn. Stellen die scheiden moeten er over nadenken hoe ze de zorg voor de kinderen gaan verdelen. Dat kan grofweg op drie manieren.

Traditionele omgangsvorm

In de traditionele omgangsvorm wonen de kinderen bij een ouder. In de meeste gevallen is dit de moeder. Deze ouder brengt het grootste deel van de tijd door met de kinderen en draagt ook de zorg voor de zoon(s) en of dochter(s). Met de andere ouder wordt een omgangsregeling afgesproken. In dit geval brengt het kind bijvoorbeeld een weekend in de twee weken bij de andere ouder door. De ouder die de het grootste gedeelte voor de tijd voor de kinderen zorgt, kan rekenen op kinderalimentatie. In de traditionele omgangsvorm houden beide ouders tegenwoordig vaak de voogdij en zijn zij beiden ook verantwoordelijk voor de opvoeding en voor belangrijke besluiten, zoals het uitzoeken van een school.

Voordelen

De traditionele omgangsvorm zorgt ervoor dat de kinderen 1 huis hebben. Dit zorgt voor een meer gestructureerd leventje. De kinderen hoeven niet te slepen met spullen en hebben het grootste gedeelte van hun tijd hun eigen vaste slaapkamer. Ook vriendjes en vriendinnetjes zijn in de buurt.

Nadelen

Een nadeel voor zowel het kind als de ouder die niet de grootste tijd voor het kind zorgt is dat er minder contact is. Daardoor kan de band tussen ouder en kind minder groot worden.

Co-ouderschap

Co-ouderschap is tegenwoordig in opkomst. Dat houdt in dat beide ouders voor de kinderen zorgen. De kinderen verblijven bijvoorbeeld de ene week bij de moeder en de andere week bij de vader. Ook kunnen de ouders afspreken dat de kinderen bijvoorbeeld van maandag tot woensdag bij de moeder verblijven en van donderdag tot zondag bij de vader.

Voordelen

De kinderen brengen evenveel tijd door met beide ouders, waardoor er geen vervreemding dreigt. Doordat ouders de zorgtaken delen, blijft de gezamenlijke verantwoording bestaan. Ook zijn de ouders zo beiden betrokken bij activiteiten van onder meer school en sportclubjes.

Nadelen

Co-ouderschap brengt ook nadelen met zich mee. De kinderen moeten hun draai zien te vinden in twee huizen. Elke week verkassen kan voor kinderen vervelend zijn, doordat beide oude ouders mogelijk een verschillend regime hanteren. In veel gevallen kunnen vader en moeder niet meer goed met elkaar omgaan, maar zijn ze wel gedwongen elkaar nog geregeld te zien. Ouders dienen bij elkaar in de buurt te wonen, omdat de kinderen niet naar verschillende scholen kunnen gaan.

Alimentatie bij co-ouderschap

Het is een misvatting om te denken dat er bij het co-ouderschap geen kinderalimentatie hoeft te worden betaald. De best verdienende ouder zal alsnog kinderalimentatie moeten betalen aan de ouder met een minder inkomen. Hoeveel dient te worden overgemaakt aan de andere ouder kan worden berekend met een draagkrachtberekening.

Birdnesting

Een andere vorm van co-ouderschap is birdnesting. Hierbij blijven de kinderen in het ouderlijk huis wonen en leiden de ouders een zwervend bestaan. De ene helft van de week zorgt de moeder in het huis voor de kinderen en de andere helft de vader. Als de ouders niet voor de kinderen zorgen, wonen ze elders. Het zijn bij birdnesting de ouders die elke week verhuizen.

Voordelen

Kinderen kunnen in de vertrouwde omgeving blijven wonen en hoeven niet naar een andere school. Ook blijven ze hun vriendjes zien. De kinderen hoeven niet elke week te verhuizen naar hun andere ouder.

Nadelen

Een belangrijk nadeel van birdnesting vormen de hoge kosten. Het aanhouden van drie woningen is duur. Een zogenaamd ‘partnerhuis’ kan uitkomst bieden, maar de meeste gescheiden ouders zitten er niet op te wachten hun woning naast het ouderlijk huis voor de kinderen te moeten delen. De woonlasten lopen bij birdnesting hoog op. Ook kan het vervelend zijn voor de ouder om elke week te moeten verkassen.

Ouderschapsplan

Ouders zijn verplicht om tijdens de scheiding een ouderschapsplan op te stellen. In dit plan maken ouders afspraken over de verzorging en de opvoeding van de kinderen. Op papier melden zij hun afspraken over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken, de hoogte van de kinderalimentatie, de schoolkeuze, de maximale woonafstand van elkaar en de wijze waarop de ouders met elkaar blijven communiceren over de kinderen. Beide ouders moeten hun handtekening onder het plan zetten, voordat het bij de rechtbank kan worden ingeleverd.
© 2012 - 2024 Tina2011, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ouderschapsplan makenOuders met minderjarige kinderen die gaan scheiden, moeten een ouderschapsplan opstellen en aan de rechter voorleggen. Z…
Wat is een ouderschapsplan?Wat is een ouderschapsplan?Bij een scheiding moet de nadruk komen te liggen bij de belangen van de kinderen. Ouders die gaan scheiden, zijn verplic…
Co-ouderschap regelenCo-ouderschap regelenCo-ouderschap is een keuze die gemaakt kan worden wanneer ouders uit elkaar gaan. Het is een wettelijk recht, geen plich…
Scheiden: Ouderlijk gezag en een beperking hebbenScheiden: Ouderlijk gezag en een beperking hebbenBij het ouderlijk gezag na een scheiding houdt de Nederlandse wetgeving geen specifieke rekening met een handicap. Dit b…

Kiezen tussen een leven met kinderen of een leven zonderKiezen tussen een leven met kinderen of een leven zonderTegenwoordig valt er veel te kiezen. Ook kinderen krijgen is niet meer zonder meer vanzelfsprekend. Je kan kiezen voor e…
Een tiran in huis, wat nu?Velen hebben weinig of geen ervaring met dit onderwerp aangezien ze er nog nooit last van gehad hebben of zelf niet wete…
Bronnen en referenties
  • http://www.scheidingmetkinderen.nl/omgang.htm
  • http://www.echtscheiding-wijzer.nl/co-ouderschap.html
  • http://www.resolve.nu/birdnesting-kinderen-wisselen-niet-van-huis-maar-ouders/
  • Boek Exit. Alles wat je moet weten over scheiden, Annemarie van Gaal, uitgeverij Bertram + de Leeuw Uitgevers, 2011
Tina2011 (164 artikelen)
Gepubliceerd: 04-09-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.