Kiezen tussen een leven met kinderen of een leven zonder

Kiezen tussen een leven met kinderen of een leven zonder Tegenwoordig valt er veel te kiezen. Ook kinderen krijgen is niet meer zonder meer vanzelfsprekend. Je kan kiezen voor een leven zonder kinderen of je kan proberen of je ze kan krijgen. Voor de ene is de keuze duidelijk, maar de ander denkt er iets langer over na. Hoe maak je nu die keuze en welke overwegingen spelen vaak een rol? Geluk is vaak de doorslaggevende reden. Mensen krijgen kinderen omdat ze denken gelukkiger te worden wanneer ze kinderen hebben. Dit is een subjectief gevoel. Niemand kan van tevoren inschatten of jij gelukkiger wordt met kinderen. Volgens onderzoek zijn mensen met kinderen niet gelukkiger dan mensen zonder kinderen. Ze zijn overigens ook niet ongelukkiger.

Praten over de kinderwens

Wanneer je de keuze bewust neemt, is de kans het kleinst dat je spijt krijgt van je keuze. Praat er dus over met je partner. Wil hij ook kinderen, of niet? Hoe ziet hij het vaderschap en komt dat overeen met hoe jij dat ziet. Hoe gaan jullie dat aanpakken, kinderen opvoeden? Voelen jullie je daar allebei lekker bij? Alleen door te praten weet je hoe je partner erover denkt en wanneer je je eigen gevoelens en gedachten onder woorden brengt worden ze tastbaar. Zo kan je het beste een keuze maken. Dat wil overigens niet zeggen dat deze keuze voor altijd moet zijn. Misschien denken jullie of één van jullie er over een aantal jaar anders over. Dat kan. Ga ook dan weer het gesprek aan en maak dan opnieuw een keuze.

Omdat het van je wordt verwacht

Soms krijgen mensen kinderen omdat ze het gevoel hebben dat het erbij hoort of omdat hun omgeving dit van ze verwacht. De ouders van het echtpaar wil graag opa en oma worden. Vrienden vragen wanneer zij er nu eens mee gaan beginnen en uiteindelijk, min of meer onder druk van de omgeving, wordt besloten er maar voor te gaan. Wanneer dit het enige argument is, kan je niet gelukkig worden van deze keuze. Kinderen leggen beperkingen op. Je kan niet meer zomaar weg, ze nemen je huis en je leven in beslag en ze hebben een groot impact op je financieel budget. Kinderen krijgen is een keuze waar jezelf volledig achter moet staan, doe je dit niet dan krijg je ongelukkige ouders met een ongelukkig kind. Daar zit niemand op te wachten.

Last minute mama's

Soms besluiten vrouwen op het laatste moment toch nog moeder te worden. Dit kan natuurlijk hartstikke leuk zijn, maar juist in deze categorie zijn er veel moeders te vinden die hun keuze achteraf betreuren. Veel vrouwen kiezen dan toch maar voor een kind omdat ze bang zijn spijt te krijgen van een leven zonder kinderen. Ze staan dus niet volledig achter hun keuze. Bovendien worden we allemaal minder flexibel naarmate we ouder worden. Vooral bij vrouwen die op latere leeftijd moeder worden, wordt een flink beroep gedaan op hun aanpassingsvermogen.

Angst als argument

Soms besluiten mensen kinderen te krijgen omdat ze bang zijn voor de toekomst. Ze zijn bang om buitengesloten te worden door vrienden en kennissen die wel kinderen hebben. Ze zijn bang dat ze hun oude dag eenzaam in het bejaardenhuis slijten. Dit zijn geen goede argumenten. De kans is groot dat je dan spijt krijgt van je keuze. Kinderen is nu eenmaal niet iets wat je er even bij doet. Ook wanneer je kinderen krijgt kunnen vriendschappen stuklopen. Veel oudere mensen in het bejaardenhuis zien hun kinderen nooit. Deze komen nooit op bezoek. In de praktijk blijkt dat er procentueel net zoveel eenzame bejaarden zijn met kinderen als zonder kinderen.

Wel goede argumenten

Wanneer je kinderen als een verrijking van je leven ziet en je het gevoel hebt dat je leven niet compleet is zonder dat je vader of moeder bent geworden, heb je een goed argument te pakken. Wanneer je er zo over denkt moet je beslist proberen of je kinderen kan krijgen. De wens moet namelijk uit jezelf komen en niet zijn opgelegd.
© 2012 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kinderloos, kan ook een bewuste keuze zijnKinderloos, kan ook een bewuste keuze zijnVolwassenen die bewust kinderloos zijn, moeten hun standpunt vaak uitleggen. Er wordt vanuit gegaan dat iedereen een kin…
Een eenzame kinderwensEen eenzame kinderwensJe hebt een partner en jullie zijn heel gelukkig samen. Niks kan jullie relatie in de weg staan! Maar dan begint het te…
Wilt u wel of geen kinderen?Er zijn mensen die er bewust voor kiezen om niet aan kinderen te beginnen terwijl het voor andere een geschenk uit de he…

Het oedipuscomplex, een heel normale faseHet oedipuscomplex, een heel normale fasePeuterjongetjes gaan zich sterk hechten aan de moeder terwijl ze hun vader afwijzen. Het is een ontwikkelingsfase die me…
Omgangsregeling: traditioneel, co-ouderschap en birdnestingOmgangsregeling: traditioneel, co-ouderschap en birdnestingEen scheiding is nooit makkelijk, maar het wordt nog complexer als er kinderen bij betrokken zijn. Stellen die scheiden…
Bronnen en referenties
  • http://www.wilikeenkindofniet.nl/?p=89
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 15-10-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.