Scheiden: Ouderlijk gezag en een beperking hebben

Scheiden: Ouderlijk gezag en een beperking hebben Bij het ouderlijk gezag na een scheiding houdt de Nederlandse wetgeving geen specifieke rekening met een handicap. Dit betekent dat een handicap geen invloed heeft op de toewijzing van het ouderlijk gezag. Een persoon met een beperking kan zonder problemen het ouderlijk gezag over een kind krijgen, mits de omstandigheden dat rechtvaardigen. Het opstellen van een ouderschapsplan, vaak in overleg met een mediator, kan de echtscheiding en de bijbehorende regelingen vergemakkelijken.

Wetgeving scheiden

Na een scheiding blijven beide ouders verantwoordelijk voor hun kind en behouden zij elk hun ouderlijk gezag. De rechter kan echter het ouderlijk gezag aan slechts één ouder toewijzen indien de omstandigheden dat vereisen. De Nederlandse wetgeving maakt geen onderscheid op basis van handicap. Bij de beoordeling van het ouderlijk gezag kijkt de rechter vooral naar de wensen en belangen van de ouders en het kind. Voor gehuwde en geregistreerde ouders, evenals samenwonende ouders met minderjarige kinderen, is het verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Dit plan omvat afspraken over de zorgregeling, omgangsregeling, informatievoorziening over belangrijke zaken zoals schoolkeuze, kinderalimentatie en andere opvoedingsthema's. De rechter baseert zijn of haar beslissing op dit plan en de feitelijke situatie, zonder rekening te houden met de handicap van een ouder. Het doel is altijd het belang van het kind te waarborgen.

Rechter

De rechter moet onafhankelijk en onpartijdig zijn bij de beoordeling van ouderlijk gezag. Hij of zij baseert de beslissing op het ouderschapsplan en de feitelijke informatie die beschikbaar is. Hoewel de rechter probeert objectief te blijven, speelt er altijd een zekere mate van subjectiviteit mee. Indien de rechter twijfelt over de ontvangen informatie, kan hij of zij aanvullende vragen stellen en mogelijk advies inwinnen bij andere instanties, zoals de kinderbescherming. Kinderen vanaf twaalf jaar hebben het recht om hun mening te geven tijdens een kinderverhoor. Dit geeft hen de mogelijkheid om aan te geven welke ouder zij als het meest geschikt beschouwen voor het ouderlijk gezag.

Toewijzing van kinderen aan de oudere zonder handicap

In sommige gevallen kan de rechter ervoor kiezen om een kind toe te wijzen aan de ouder zonder handicap, vooral als de gehandicapte ouder geen aanvullende hulp of ondersteuning heeft. Dit kan gebeuren omdat de rechter oordeelt dat de ouder zonder handicap beter in staat is om de opvoeding voort te zetten. De rechter regelt echter altijd een omgangsregeling voor de andere ouder, die recht blijft houden op informatie over het kind en omgang met het kind. De onderhoudsplicht blijft bestaan totdat het kind 21 jaar is.

Mediator

Bij een scheiding is het raadzaam om samen met een mediator te werken aan een oplossing. Dit kan de procedure aanzienlijk vergemakkelijken, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Een mediator helpt bij het opstellen van een ouderschapsplan en bespreekt alle aspecten van de scheiding, zoals de verdeling van bezittingen, het huis, partner- en kinderalimentatie, en de verdere opvoeding van de kinderen. Mediators werken soms met een specifiek plan dat veel aandacht besteedt aan de belangen van het kind en kan ook gesprekken met het kind inhouden om de beste situatie na de scheiding te bepalen. Deze aanpak zorgt ervoor dat alle betrokkenen worden gehoord en helpt bij het vinden van de beste oplossing voor iedereen.

Advies bij ouderschapsproblemen en handicap

Bij een scheiding is het cruciaal om het welzijn van de kinderen voorop te stellen. Kinderen mogen niet de dupe worden van de conflicten tussen ouders. Het is belangrijk dat ouders niet tegen elkaar worden uitgespeeld en dat de scheiding niet ten koste gaat van de kinderen. Het opstellen van een ouderschapsplan met de hulp van een mediator kan helpen om de scheiding zo soepel mogelijk te laten verlopen en om het welzijn van de kinderen te waarborgen. Dit plan helpt bij het voorkomen van extra spanningen en biedt een gestructureerde aanpak voor de post-scheiding situatie.
© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ouderschapsplan en mediatorOuderschapsplan en mediatorVanaf 1 maart 2009 is het verplicht om bij een echtscheiding een ouderschapsplan op te stellen. Steeds vaker schakelen m…
Ouderschapsplan makenOuders met minderjarige kinderen die gaan scheiden, moeten een ouderschapsplan opstellen en aan de rechter voorleggen. Z…
Wat is een ouderschapsplan?Wat is een ouderschapsplan?Bij een scheiding moet de nadruk komen te liggen bij de belangen van de kinderen. Ouders die gaan scheiden, zijn verplic…
Scheiden onder begeleidingScheiden onder begeleidingWie kan begeleiden bij een scheiding? Als je als ouders tot de conclusie komt dat het samen niet langer meer gaat is daa…

Geef je baby een voorsprong door voor te lezenGeef je baby een voorsprong door voor te lezenVoorlezen is goed voor de taalontwikkeling van jonge kinderen, daarnaast is het gezellig en leuk. De meeste ouders weten…
Zonder ouders ben je geen kind meerZonder ouders ben je geen kind meerJe groeit idealiter op bij liefdevolle ouders, gaat vervolgens je eigen weg en keert weer regelmatig terug - eventueel m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Audiomagazine Horizon, 17 juli 2015
  • http://slechtziendenkrant.nl/beperking-geen-belemmering-bij-voogdijzaken/
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/vraag-en-antwoord/ouderlijk-gezag-na-scheiding.html
  • http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/vraag-en-antwoord/ouderschapsplan.html
  • Radio 509, Emiel Cornelisse in gesprek met Olav Wagenaar, DAS Rechtsbijstand, 16 juli 2015
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 22-08-2024
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.