Een tiran in huis, wat nu?

Velen hebben weinig of geen ervaring met dit onderwerp aangezien ze er nog nooit last van gehad hebben of zelf niet weten waarover het hier gaat. Enkelen onder ons, misschien ook wel meer personen dan we vaak denken, dragen deze last echter iedere dag met zich mee. Vaak zijn er momenten van wanhoop en de vraag naar "waarom ik?" komt ook dikwijls langs. Voor degenen die nog steeds niet zouden weten waarover het hier gaat, even een korte verduidelijking. Het gaat hier over een persoon in je gezin, dit kan je vader zijn maar even goed een ander gezinslid, die het leven bijna ondraaglijk maakt voor jou. Die je ook niet kan negeren want hij/zij is er altijd en je kunt je er niet voor afsluiten. Je weet niet wat je verkeerd doet maar deze persoon ziet enkel slechte zaken in jou. Men kan zich dus wel al voorstellen dat het dikwijls moeilijk moet zijn om hiermee om te gaan. Voor deze personen is dit artikel geschreven, om ze enkele tips te geven hoe ze het in de mate van het mogelijke kunnen relativeren en er beter mee kunnen omgaan. Wel wil ik nog benadrukken dat de schuld niet bij de personen ligt die dit moeten ondergaan, het zijn juist enkele richtlijnen om deze personen te helpen.

Wie is deze tiran?

Hij/zij is iemand die zeer veel invloed heeft op het hele gezinsleven wat het enkel maar moeilijker maakt. Deze persoon roept vaak en geeft dikwijls gemene opmerkingen, zonder enige of grondige reden. Eventueel fysiek geweld kan ook zeker optreden.
Alles wordt vaak overdreven wat je mis doet en dit is ook het enige wat wordt opgemerkt. Alle positieve eigenschappen van jezelf worden weggedrukt door deze persoon. Je krijgt veel verwijten naar je hoofd geslingerd waarvan je eigenlijk weet dat ze toepasbaar zijn op deze persoon. Er wordt doorgedramd over respect terwijl je zelf niets van respect krijgt. Vaak gedragen deze personen zich helemaal anders naar de buitenwereld toe en wordt het hierdoor niet gezien door de mensen in je omgeving.

Belangrijkste tip!

Besef dat jij niet in de fout gaat! Het zit in deze persoon zijn karakter om je af te breken, wat je ook doet en hoezeer je ook je best doet. Je mag nog alles doen wat er van je gevraagd wordt, fouten worden wel verzonnen als het nodig is. Steek dit dus niet in je hoofd dat het allemaal je eigen schuld zou zijn. Dit is het allesbehalve!

Zoek iemand die je kunt vertrouwen

Het is zeer belangrijk als je je in deze situatie bevindt dat je iemand hebt die je in vertrouwen kunt nemen. Iemand waaraan je alles kunt vertellen maar waarvan je weet dat deze persoon het niet gaat verder vertellen. Dit zou het enkel maar erger maken moest je gezinssituatie algemeen geweten zijn. Vind je niemand waaraan je het kan vertellen dan kan een dagboek of een notitieblokje ook van pas komen. Schrijf al je frustraties neer, dit kan al een hele opluchting vormen.

Probeer te relativeren

Denk er aan dat er nog veel ergere dingen zouden kunnen gebeuren ook. Niet dat het niets is wat je meemaakt maar probeer vooral op de goede momenten te genieten van het leven. Probeer te beseffen dat er nog wat anders is naast het onderdrukte gevoel dat je krijgt thuis. Indien je een kind bent in je thuissituatie, besef dan ook dat het allemaal maar tijdelijk is. Het lijkt eeuwig, alsof de tijd soms blijft stil staan. De waarheid is echter dat de tijd altijd blijft verder lopen en dat je vroeg of laat verlost wordt van deze tiran.

Ga niet in discussie en gehoorzaam

Hoe moeilijk het ook kan zijn om je eigen mening te ‘vergeten’ en gewoon te volgen, dit is meestal het beste dat je kunt doen. Vaak wordt het enkel maar erger gemaakt door tegen deze persoon in te gaan en je mening te proberen verdedigen. Gelijk krijg je toch nooit want daarvoor ziet de tiran je teveel als iemand die minder betekent dan zichzelf.

Vergeet de verwijten

Het ene oor in, het andere weer uit. Dit is de beste manier om het aan te pakken. De tiran verwijt iedereen rondom hem van alles wat hij/zij maar wilt. Vaak is dat enkel om zijn/haar eigen frustraties uit te werken zonder dat jij er iets mee te maken hebt. Laat deze dus niet tot je doordringen en weet dat je veel meer waard bent dan dat er wordt verteld door hem.
© 2012 - 2024 Anoniem123, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
Oorzaak van kindermishandelingOorzaak van kindermishandelingKindermishandeling is iets dat al eeuwenlang voorkomt, maar pas de laatste tijd erg in opspraak is. Dit komt enerzijds d…
De hulpverlening bij huiselijk geweldHulpverlening is bij huiselijk geweld en kindermishandeling een belangrijk aspect om de slachtoffers en daders te helpen…
De psychologie van geweldDe psychologie van geweldGeweld is iets dat de mensheid al eeuwen lang bezighoudt. De meeste mensen verafschuwen het, maar toch zit het nog in on…

Omgangsregeling: traditioneel, co-ouderschap en birdnestingOmgangsregeling: traditioneel, co-ouderschap en birdnestingEen scheiding is nooit makkelijk, maar het wordt nog complexer als er kinderen bij betrokken zijn. Stellen die scheiden…
Strandveiligheid voor kleine kinderen en hun oudersStrandveiligheid voor kleine kinderen en hun oudersHet strand oefent op zomerse dagen een enorme aantrekkingskracht op zon- en zeeliefhebbers uit. Het kan er soms onnoemel…
Anoniem123 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.