Welke vaardigheden bezit een goede life coach?

Welke vaardigheden bezit een goede life coach? Een persoonlijke levenscoach, of life coach, is tegenwoordig "in". Contacten onderhouden met de coach kan telefonish, per e-mail of "face to face". De client kan kiezen welke sessie of gesprekken hij wenst. Welke vaardigheden moet een coach hebben, om een goede lifecoach te kunnen zijn? Welke kenmerken bezit een goede en professionele levenscoach? Moet een coach ordelijk zijn en goed kunnen plannen? Is het belangrijk de clientendossiers goed bij te houden?

Interesse kunnen tonen in een ander

Een coach moet goed kunnen omgaan met de clienten. Een coach moet interesse hebben in het leven en het werk van de client. Een goede coach zal nooit van de client verwachten dat de client geinteresseerd zou zijn in het levensverhaal van de coach. De coach is er om te luisteren naar het levensverhaal van de client.

Opgewekt persoon

Een goede life coach zal van nature een opgewekt persoon zijn. Geen enkele client komt terug bij een coach die somber gestemd was tijdens een sessie!

De coach moet goed kunnen plannen

Een goede coach moet direct kunnen reageren op een oproep van een client. Na zo´n oproep gehoord en/of gelezen te hebben, moet de coach in staat zijn snel een sessie per telefoon, per e-mail of een echt gesprek te kunnen boeken voor deze client, zonder dat deze client maanden moet wachten. In de beleving van de client kan een aanvraag met een coach van groot belang zijn dat er snel een afspraak gemaakt wordt, immers, de client heeft een probleem dat opgelost moet worden. Een coach houdt rekening tijdens het plannen van zijn weekplanning, voor urgente afspraken en houdt bewust hier en daar een plaatsje vrij voor noodgevallen.

Clientendossiers

Een goede lifecoach moet ordelijk zijn en overzichtelijk kunnen werken. Coaches moeten het werk goed weten te organiseren. Een goede coach beheert zijn agenda uitstekend en weet zijn clientendossiers ordelijk en fatsoenlijk bij te houden en bovendien: de coach weet de clientendossier up-to-date te houden, zodat elk dossier compleet is.

Kalme persoonlijkheid

Een goede levenscoach moet een kalme persoonlijkheid hebben. De coach moet rustig en kalm naar zijn client kunnen luisteren. Een goede en professionele coach is dusdanig goed in balans, dat hij nooit de problemen van zijn clienten persoonlijk zal aantrekken.

Kenmerk

Wat is een kenmerk van een professionele coach? Wat is het kenmerk van een goede coach? Een kenmerk van een goede en zeer professionele coach is dat de coach geen geheimen doorvertelt aan een ander.
Een professionele coach stelt bovendien zijn eigen belangen en behoeften nooit voor de behoeften van een client!

Een coach veroordeelt niet

Een goede levenscoach is niet veroordelend naar zijn clienten toe. Een goede coach geeft niet zijn persoonlijke mening, politieke voorkeuren en meningen worden ver buiten de gesprekken en sessies met de client gehouden! Een goede coach dringt namelijk nooit zijn eigen mening op aan de client!

Vertrouwelijkheid

Een client moet zich volkomen op zijn gemak voelen bij de coach. Of het nu om een "face to face" gesprek gaat, of een sessie per telefoon of per e-mail, een essentie van het coachen is dat de client de coach in vertrouwen neemt om over haar of zijn problemen te kunnen praten. Een goede coach "straalt" vertrouwen uit, dat pikken clienten onmiddelijk op.
Een goede coach zal bovendien nooit en te nimmer doorvertellen wat er ooit besproken is tussen hem en een client aan een derde.

De coach moet flexibel zijn

Een goede coach moet absoluut flexibel kunnen zijn. Een goede coach moet in staat zijn om met allerlei verschillende problemen van een client om te kunnen gaan.

Dit artikel is onderdeel van de special: Coaching!.
© 2010 - 2024 Roberta, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is coaching?Wat is coaching?Je eigen coach hebben die je steunt, motiveert en stuurt klinkt fantastisch! Maar, wat is coaching? Is coaching therapie…
Life Coaching wat houdt dit in?Life Coaching is overgewaaid vanuit Amerika. In Engeland en Amerika is het een vrij snel groeiende vorm van Coaching. Li…
E-coaching (online coaching)E-coaching (online coaching)E-coaching is een relatief nieuwe manier van coachen waarbij je niet wekelijks op vaststaande momenten bij de coach op b…
Verschil coaching en therapie: een vergelijkingVerschil coaching en therapie: een vergelijkingTussen coaches en therapeuten bestaan duidelijke overeenkomsten, beiden werken met mensen, werken met de problemen van a…

MBA opleiding van NCOINCOI biedt een MBA opleiding aan die twee jaar duurt. Deze opleiding kun je uitstekend naast je drukke baan volgen. De M…
Werken als orthodontistWerken als orthodontistWie orthodontist wil worden moet eerst de opleiding tandheelkunde volgen. Daarna is er nog een aparte specialisatie nodi…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring
Roberta (652 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.